Sikeresen lefotózták a koronavírust

Ismerd meg az ellenséget – gondolhatták a tudomány emberei, akik kifundálták, hogy a sok kompjútergrafika után hogyan is lehetne egy valódi fényképen is megörökíteni a koronavírust fizikai valójában.

A Nanographics a Vienna University of Technology égisze alatt működő cég, akik egy gyorsfagyasztott COVID mintából készítettek háromdimenziós felvételeket a pekingi Csinghua Egyetem kutatóinak közreműködésével.

A kínai tudósok sikeresen kivonták, beszkennelték és digitalizálták a SARS-CoV-2 vírust különböző mintákban, mégpedig úgy, hogy törekedtek arra, hogy a csúcsfehérje megtartsa az eredeti formáját.

Így végül nem csupán az egymáshoz rendkívül közeli vírus minták nanografikus képét sikerült előállítani, hanem a szétválasztásukat követően egy-egy vírus önállóan is beazonosítható.

Az alábbi beágyazott grafikán elvileg lehet forgatni és a sliderrel bele is lehetne nézni, de az iframe nem minden böngészőben működik, így aki kíváncsi rá, annak érdemes erre a linkre kattintani, ha mégsem jelenne meg helyesen.

HOLDKOMP