Hatalmas dínócsontokat találtak Argentínában – talán az eddig felfedezett legnagyobb fajét

Patagónia északnyugati részén leltek rá arra a különleges fosszíliára, amelyről a szakértők éppen azt találgatják, hogy éltében nagyjából mekkora is lehetett.

Neuquén tartomány a sekély üledékes Candeleros-formációról vált ismertté a paleontológusok körében, itt bukkant felszínre 24 darab 98 millió éves maradvány, amiket a jellemzőik alapján a Titanosaurus fajhoz sorolnának, ha kellő mennyiségű további csont kerülne elő, mert jelenleg még az sem biztos, hogy nem egy újabb, mindeddig ismeretlen fajról lehet szó.

Ami bizonyosnak látszik a korábbi leletek alapján, hogy a Neuquén-medencét különböző gigantikus növényevő szauropodák népesítették be, ezek közös jellemzője a hatalmas testtömeg és a ma létező állatok között elképzelhetetlen hossz. A legnagyobbak a fejüktől a farkukig akár negyven méteresek is lehettek, a Patagotitan és Argentinosaurus fajok tömege elérhette a 70-110 tonnát. Összehasonlításképp a legnagyobbak egy tucat afrikai elefántnak felelnének meg, az pedig a 9 tonnás tömegével a jelenleg élő legnagyobb szárazföldi emlős. Jelen ismereteink szerint ennél nagyobbra csak a vízben lehet megnőni a bolygónkon, a kék bálna 33,5 méteres testhossza és 170 tonnát meghaladó tömege felülmúlhatatlan.

A Titanosaurus-ok kifejezetten tág mérettartományban népesítették be az Antarktisz kivételével az összes többi kontinenst, a felfedezett szauropodák harmada közéjük sorolható. A legnagyobbakról azt feltételezik, hogy még felfedezésre várnak, a legkisebbek nagyjából egy marha nagyságának lennének megfeleltethetők, tehát kimondható, hogy a marhanagy kifejezés nyugodtan újraértelmezhető, a szauropodáknál valójában a legkisebbet jelenti.

A Cretaceous Research tudományos szakfolyóirat hasábjain közzétett értekezés részletesen taglalja a besorolás nehézségeit, a farok és medence kövületei alapján mégis levonható a következtetés, hogy egy méretes, Andesaurus-hoz hasonló jószág volt a felfedezés alanya és mivel a középső Kréta korban, azaz a 100 és 95 millió évvel ezelőtti időszakban ott élt fajok között találtak már 37 méteresre becsült szauropodát is, nem elképzelhetetlen, hogy a mostani rokona 40 méternél is hosszabb lehetett, amivel átvehetné a szárazföldi csúcstartó dicsőségét.

It is a huge dinosaur, but we expect to find much more of the skeleton in future field trips, so we’ll have the possibility to address with confidence how really big it was

Alejandro Otero, a Museo de La Plata paleontológusa szerint van remény arra, hogy a helyszínen folytatott kutatások a csontváz további darabjainak előkerülését eredményezhetik, és akkor már nagyobb biztonsággal tudják majd megállapítani a pontos méreteket.

via Forbes és CNN

HOLDKOMP