Skálmöld – Izlandon a tíz még gombócból sem sok

Tíz év az tíz év vagy ha úgy számoljuk, évre pontosan egy évtized, ami sokaknak még gombócból sem kevés.

Épp ezért külön öröm, amikor a visszatérő olvasóink számára mostanára bizonyára ismerős, rendszeresen jelentkező Napalm Records felvételeket bemutató sorozatunkban egy izlandi banda – vagy vikingekről lévén szó, horda tíz éves fennállásának emlékére frissen megjelenő jubileumi kiadványról adhatunk számot.

A Skálmöld tánczenekar bizonyára nem ismeretlen az izlandi metál szcéna rajongóinak, elég ha csak az olyan népszerű felvételeikre gondolunk, mint például a Freyja istenségnőt felemlegető pajkosan felelgetős Vanaheimur című mesevilág karaoke.

A most következő felvétel egy három részes, teltházas koncertsorozatból kiragadott pillanat, amikor a maga legteljesebb pompázatosságában láthatjuk a színpadon a modern kori vikingeket, akik ősi nyelvükön előadott dallamokkal kápráztatják tele a vájt füleket.

Kérlek, kommentben erősítsétek meg, hogy a tarajos billentyűs mások szerint is ünnepi szoknyát öltött a fellépés örömére, nem csak a szemem káprázott.

Akinek ennyi csudálatosság nem volna elég, azok számára ajánlott tanulmány az izlandi szimfonikus filharmonikusokkal (Sinfóníuhljómsveit Íslands) közösen rögzített, egész estét betöltő, színes-szélesvásznú concetro grosso, ahol még egy gyermekkórus is segít átlendülni a befogadás esetleges kezdeti nehézségein. Külön értéke az alábbi ritka feltöltésnek, hogy egy többször törölt HD anyag re-re-uploadja, a poszt megjelenésekor mindössze 250 letöltésszámlálóval.

A közel két órás zenemű azért áll különösen közel a szívcsakrámhoz, mert abban az intézményben rögzítették Reykjavíkban, ahol anno kiteljesedhetett az izlandifikációm.

Az élet mulandó, ha tehetitek, legyetek ti is egy röpke kis ideig izlandiak.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!