Szedjétek fel a tulipánhagymákat!

Hogy nincs kertetek? Akkor szedjétek fel valaki máséban. Legfeljebb nem fog neki nagyon örülni. Hogy miért kell kiszedni őket, az nekem nem teljesen világos, ez ugyanis a tulipánok nagyfokú életképtelenségéről árulkodik, de a lényeg, hogy virágzáskor a gumók kiürülnek, elhasználódnak és csak akkor töltődnek fel újra, mikor már kivirágozták magukat, a levelek viszont még zöldek. Úgyhogy a virágokat persze le lehet vágni, de a levélhez jó darabig még ne nyúljatok. Aztán ezek is elszáradnak, visszahúzódnak és általában is kezdenek olyan fosul kinézni, hogy az ember legszívesebben felgyújtaná őket. Na, ilyenkor szokták őket kiásni, azaz kb. júniusban.

Egyébként nem is kell minden hagymát felszedni, mert a kistermetű, kisvirágú tulipánok elég strammok, anélkül is kibírják, sőt, sarjhagymákról megújulnak. Ezek a fiókhagymák picit más helyen hajtanak ki, ezért aztán úgy tűnik, mintha a tulipánhordák vándorolnának a kertünkben, de ez normális, a vad tulipánősökre utal.  Török származékok egyébként, úgyhogy a hódítók zsebében érkeztek hozzánk még az 1500-as években (ha egyáltalán a zsebet már feltalálták akkor).

A nagyobb virágú és gumójú szelídített példányokat viszont érdemes begyűjteni, kisebb a fertőzésveszély, plusz nálunk eszi is őket valami – vakond vagy pocok, amíg kupán nem vágom egy ásóval –, úgyhogy ki kellett menekíteni az egész tulipánbagázst. Ha ezek a fajták a földben maradnak, egyre ványadtabb virágokat fognak hozni és elsatnyulnak. A kiszedett hagymákat papírzacskóban vagy kartondobozban szoktuk tárolni, hogy tudjanak szellődzködni, különben berohad az egész és dobhatjuk ki őket a picsába.

Szeptember táján aztán mehetnek ki újra a földbe, akkor még lesz idejük meggyökeresedni és elgondolkodni, mit is akarnak kezdeni az életükkel tavasszal. Újabban már vannak ültetőkosarak is a hagymásoknak, ezekkel sokkal egyszerűbb őket megtalálni és kiszedni, plusz a felzabálástól is valamennyire védve vannak. Próbáltam én erkélyládában is tulipánokat nevelgetni, de kb. a zöldhagymára emlékeztető szárakat kaptam és annyi. Lehet, hogy nem ültettem elég mélyre, ezzel mindig gondban vagyok. Úgyhogy kerestem ehhez egy jó kis illusztrációt, hogy nektek már ne kelljen. A fele ugyan nem látszik rendesen, de a tulipános rész legalább olvasható.

Az őszi ültetési mókához Vau már ügyesen összeszedte, mit nem szabad a tulipánhagymákkal csinálni. Itt olvashattok róla bővebben:

HOLDKOMP