A sziklamászás – hogy a faszba kezdjem?

A sziklamászás elképesztően menő és népszerű szabadidős tevékenység, amit prekoncepciók száza övez.

Először is: nem, nem akar minden sziklamászó meghalni és nem, egyáltalán nem veszélyesebb, mint bármilyen más kültéri szabadidős tevékenység, ha ésszel csinálják.

Mindazonáltal nem éppen egyszerű elkezdeni, mert ellentétben a tornatermi falmászással meglehetősen felszerelésigényes és nem árt hozzá némi környezetismeret, mielőtt az ember nekilát. A sziklamászás veleje valóban a falmászáshoz hasonló mozgás, amit gyakorlatilag mindenki, bármiféle komolyabb előképzettség nélkül kipróbálhat bármely mászóteremben. Mindenképpen javasolt is, mert a mászótechnikai alapok és annak a későbbi fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy bizonyos mozgásfajták készségszinten működjenek.

Ezért nulladik lépésként érdemes legalább egy bouldertermet (ez a falmászás azon változata, ahol mászófelszerelés nélkül, csupán egy teremben bérelt mászócipővel neki lehet állni kis magasságokban) felkeresni, ahol a falmester meg tud tanítani az alapokra. Egyébként ez megdöbbentően egyszerű: ha odamész és jelzed, hogy bizony most jársz itt először, díjmentesen segítenek abban, hogy egy fél órában elmagyarázzák, hogy mit is kell itt csinálni. Zsúfoltabb napokon simán oda lehet pofátlankodni bármilyen, vájtabb fülű csapathoz, akik segítenek a mozgásformák elsajátításában.

Sajnos a sikerek nem jönnek könnyen. Mivel a helyes mászótechnika elképesztően megterheli az alkart, ezért az első alkalom a felsebzett ujjbegyekről és a bedurrant alkarról szól. A lányok egy alapos manikűrrel érdemes, hogy nekilóduljanak, mert a magnéziától poros, felsebesedett kezeknek ha valami nem tesz jót pluszban, azok a behasadt körmök. Első alkalommal nem érdemes egy óránál többet rászánni, mert úgysem fog menni. Senki nem arra balanszírozza a testét, hogy két ujjal meg tudja tartani a testsúlyát, nem is nagyon fog menni.

A lányoknak sokkal egyszerűbben megy. Míg a fiúk a Cliffhangerből ellesett baromságokkal próbálják kompenzálni a technikai hiányosságukat (behajtott kézzel, bicepszből akarnak mászni), addig a lányoknak esélyük sincsen izomból megoldani azokat a feladatokat, amiket nem izomból kell megoldani. A fiúk jellemzően erősebbek, ezért berögzülhet jópár olyan mozdulat, amit később iszonyatosan nehéz kiirtani. Nem ritkán a menőitiszt kapó pasikkal elhurcolt barátnők fényévekkel lekörözik az első év végére technikában és nettó tudásban is párjukat, mert sokkal jobban ráéreznek a helyes lábtechnikára és a testsúlyáthelyezésre.

Mert ez az egész mozgásforma lényege: helyes irányból megkapaszkodni a kiálló baszokon, amik csak egy bizonyos irányból adnak megfelelő tartást ahhoz, hogy belelógjunk, illetve hogy a lábunkkal folyamatos támogatást adjunk a testünknek és a súlyunk jelentős részét azzal tartsuk. Ez amúgy azt is jelenti, hogy a dagadt sporttársaknak is hasonló előnye van, mint a lányoknak: fajlagosan hasonlóan szarul vannak ellátva izmokkal.

Így hamar el lehet jutni arra a szintre (nagyjából a harmadik alkalomra), hogy top rope technikával (ez a falmászó termek mászóútjainak a kilencven százalékát fedik), felső biztosítással másszunk.

Persze ez sem triviális. Egyrészt ez az a pont, ahol nem lehet máshogy csinálni, csak partnerrel. A sziklamászás és a falmászás minden esetben páros sport. Esetleg működhet hármas csoportban is, de a lényeg ugyanaz: valakinek lenn a felesleges kötelet mindig vissza kell szednie, hogy ha fogást vagy lépést téveszt a falon mászó illető, akkor a beülőjén általában karabínerrel (sziklamászáskor szigorúan direktbe bekötött kötéllel) rögzített mászó ne essen a földig. Könnyű belátni, hogy ez rettentően sérülésveszélyes.

Az erre használt eszköz a lapka, vagy biztosítóeszköz. A biztosító nyolcas nevű barlangászeszközt lehetőség szerint kerüljük, tapasztaltabbaknak való és azoknak sem igazán előnyös sziklamászáshoz, de főleg nem falmászáshoz. Ez egy 7-8000 forintos holmi, ami surlódás révén kellő szorítóerőt kelt a kötél biztosító oldali részén ahhoz, hogy egy hirtelen eséskor a mászót meg lehessen tartani. Mert kézből bizony ilyesmit megoldani tökéletes lehetetlenség.

Petzl Reverso, az egyik legjobb és legáltalánosabb lapka

A lapka olyan, mint az Eredetben a totem. Ha jót akarsz magadnak, senkit nem engedsz hozzányúlni a lapkádhoz, senkinek nem adod a kezébe, soha nem ejted le és soha nem ütöd hozzá semmihez. Az életed és a másik élete múlhat rajta. Soha ne spórolj a megvételén és a cseréjén. A lapka az élő isten a mászó szemében.

Ikertestvére a HMS karabíner, amit többféle gyártó gyárt. Közös jellemzője, hogy nagyon sok gyötrelmet kibír és csavarosan, vagy bajonettzárral rögzül, így nincs esély rá, hogy a kötél valahogy magától kiszabadul belőle. A használata a lapkával együtt értelmezhető: a beülőre és a lapkára, valamint a kötélre rögzítve képez egy biztosító szerkezetet.

HMS és lapka egymásba akasztva. A karabíner szárán a teherbírása, kilonewtonokban.

A lapka és a karabíner mellett azonos fontossággal van jelen a beülő. Ennek a legfontosabb tulajdonsága a biztonság. Muszáj tudnod benne kényelmesen mozogni és nincs fontosabb dolog, mint hogy mindig a legnagyobb épségben legyen. A falmászó és sziklamászó beülők két legjobb márkája a Black Diamond és a Petzl, kezdőként nem is nagyon javasolnék semmi mást. Én személy szerint gyűlölök bérelt holmit használni, semennyire nem hiányzik, hogy egy hanyagul összecsatolt szaron múljon a tolószék.

Petzl Corax, az egyik legáltalánosabb és legjobb ár érték arányú beülő

És végül de nem utolsó sorban a mászócipő. A mászócipő egy olyan balettcipő jellegű csuka, aminek az a lényege, hogy az orrában összegömbölyödött lábujjaidra tudod terhelni a teljes testsúlyodat, ezért iszonyatosan pici dolgokra is rá tudsz vele lépni úgy, hogy a nagy böhöm testedet megtartsa. Gyakorlatilag lehetetlen benne sétálni, kezdőként még kurvára fáj is. Elsőnek célszerű bérelt cipőkkel mászni, hogy kitapasztald, hogy mi fekszik neked, de hamar érdemes beruházni higiéniai szempontokból egy olyan kezdő mászócipőre, aminek az orrésze kellően masszív ahhoz, hogy tolerálja a kezdeti falrugdosós ügyetlenkedést.

 

La Sportiva Tarantula, ideális kezdőknek a tömpe, vastag orra miatt.

Szerencsére a mélyvízzel nem kell törődni, mert a sziklára nem érdemes még kimennünk. A beülővel, a reversoval és a mászócipővel felszerelkezve, esetleg némi ziaporral és ziazsákkal (legalapabb mindenből) kiegészítve lehet menni falat mászni a partnereddel. Nagyon fontos, hogy a falmester segítségét kérjétek a kezdeti lépésekhez, youtuberól senki ne álljon neki alapvető biztosítástechnikai dolgokat elsajátítani.

Miután nagyon kiműveltük magunkat és már nagyon megy a mászás és az alsó biztosítás, itt az ideje kimenni a természetbe, az igazi sziklafalra, biztosított sport utakat mászni másodmagunkkal.

De ehhez kell kötél, expresszek, hevederek, sisak és karabínerek. Ja, és egy képzett tanár.

Hogy milyenek? A következő részben elmondom.

 • KingaA

  Na végre, hiánypótló. Nagyon tetszik mindenféle hegyre mászás, de amiket youtube-on látok, az mindig a profi (Adam Ondra) vagy a földönkívüli (Alex Honnold) kategória.

  • Bernard Black

   sosem próbáltam még, évente vannak a környéken komolyabb balesetek, néha meg is hal valaki. nyilván a legtöbb ilyen baleset oka a figyelmetlenség vagy simán a hülyeség, én meg se közelítem tavasszal pl a szikla szélét, amikor elengedhet, aztán kész a baj. Igazán hülyék kötél nélkül próbálnak meg mászni, lehetőleg olyan szakaszokon, ahova épelméjű ember a büdös életbe ki nem merészkedne így, aztán lehet ottragadni meg lepotyogni, ebben a sorrendben 😀
   egyszer kipróbálnám, hogy tudjam, milyen, de addig is simán elvagyok a vízmosásokban meg a bozótban.

   • KingaA

    Nekem az tetszik benne, hogy olyan, mint egy feladvány: nézed, hogy hova tegyed a lábad, mi a következő lépés, utána hol kapaszkodsz a kezeddel. Bele lehet merülni, és közben nem gondolsz semmi másra.

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

     ehhez elég rendszeresen komolyabb mennyiségű alkoholt inni, és akkor nem kockáztatod az életed egy sziklafalon…

  • vau

   Sharma a mancrushom.

   • KingaA

    Hát ja. Vannak azok a félmeztelen videói…
    Mondjuk ez egy nagy előnye a sziklamászásnak, a félmeztelen férfiak.

 • SpaceWolf

  A Spider klubbal közel jársz amúgy a siklóernyőzéshez is… 😉

  • vau

   Tudom 🙂

 • Leginkább tavasszal vagy nyáron :o)

 • orizatriznyák

  Én mindig azt hittem, hogy sziklamászás alatt a kötél nélküli verziót értik.

 • Ziles Gizi

  Szuvidálásról még ilyen szépen nem beszélt senki 😛

  • egyedi

   :DDDDD

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Kimentem a vadonba, volt pár dolgom a környéken, ilyen autós ügyek, téli gumi akármi. Meglátogattam két helyi közértet, már az elsőben vettem karácsonyi menühöz alkatrészeket, de itt a szomszédosban R. pénztáros lánnyal váltottunk is pár szót.
   R: 5780 Ft. Nem tudod meddig van nyitva itt a gyógyszertár?
   Én: Szerintem kilencig.
   R: Az jó, tízig vagyok.
   Én: Tessék itt egy 10-es.
   R: Nem tudnál adni aprót? Kiürült a pénztár, hátul sincs sok.
   Én: Várj, megnézem, mi van a zsebemben. Amúgy jól vagy, látom hosszú napod van, hogy bírjátok?
   R: 10-ig vagyok, holnap hozzák a konyhabútort, jönnek a vendégek, sehogy sem állunk és még nem is főztem
   Én: (Bátorítóan): Boldog karácsonyt!
   És ez Budapest külső, a személytelen, rideg külváros.

 • rontóbogár

  a terem kitűnő télen nyáron, és ha boulderezel az mehet egyedül is. oda tényleg csak a cipő meg a por kell. és nagyon de nagyon vicces 😀

 • :/

  Annyi mindenbe belekötnék, de túl mesterkélt lenne 😂

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Gyere már be vendégposztba megrángatni vau és Wolf bajszát. 🙂

   • :/

    Jajistenem, hova menjek? 😁

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Ide írj egy valami posztot: blue@holdkomp.rocks, aztán bolondozunk egy jót.

     • :/

      Ja, értem. Nem ígérek semmit, nem nagyon vagyok “írós”, de elmentem hátha később megjön az ihlet 😊

  • vau

   Rettentően kíváncsi lennék rá. Ha lehet a fotózásnál is jobban.

   • :/

    De most tényleg nem tudok mibe 😂 tök jól összeszedted.

    • vau

     Ennek az lehet az oka, hogy van ilyen irányú képzettségem 🙂

     • :/

      Úgy könnyű 😁

     • :/

      Még csak annyi, az első kép nem az oszolynál készült (az óratoronnyal szembeni fal)?

     • vau

      Nem, Rókahegy, Kisáthajló III.

     • :/

      Kár, annyira hasonlított hozzá.

%d bloggers like this: