Szóval léteznek kék homárok

Nem sűrűn szoktam homárt látni, se nyersen, se főve, de alapvetően úgy gondoltam, hogy ez a jószág természetes állapotában nagyjából úgy néz ki, mint egy szétszteroidozott rák, de nincs benne semmi nagyon különös. A homár barna, homárkodik a tenger mélyén, aztán élve megfőzik, pezsgőt isznak hozzá, meg öltönyt hordanak. Vagy szmokingot. Szóval egy csomó olyan dolog van a homár körül, amit egyes sznobok (na, vajon kire gondolok?) teljesen legitim vasárnap délutáni programmnak tartanak.

De egyes homárok mások, mint a többi hétköznapi homár. Szép színesek. Természetesen létezik olyan múzeum, amelyben a színes homárokat gyűjtik, legutóbb egy sárga került elő – harmincmillió homárból csak egy dicsekedhet ezzel a színnel, a kékkel hasonló a helyzet.

A legszebb homárjuk kétszínű: az egyik fele fekete, a másik piros. Ilyenből még kevesebb van, de otthonra is kéne, labdázhatna az axolotllal.

CLAW OF THE WILD: A rare black-and-orange lobster caught off Beverly last week has been brought to the New England Aquarium. (The Boston Globe/Boston Herald, Atlas Obscura)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: