Tengernagyhatalom vagyunk – Adria

Pirani várfal

Annak az apropóján, hogy az Adria harminc fokosra melegedett, itt az ideje egy kicsit dícsérni, hogy Magyarország partjait egy csomó tenger mossa. Jó távolról mondjuk.

Majdnem mindenki számára ismert, hogy egyrészt adtunk a világnak egy Fa Nánodort meg egy Méder Áront, másrészt meg itt a Balaton, azonban az kevesek számára nyilvánvaló, hogy elérhető közelségben van az Adriai, a Jón és az Égei tenger és mindehhez nem kell elviselnünk 24 órás közelségben a hülye horvátokat, görögöket, vagy neadjisten az olaszokat.

Tulajdonképpen áldhatjuk a jóistent, hogy megteremtette nekünk a lehetőséget, hogy egy maximum két órás repülőúttal, de leginkább hat-hét óra autózással el tudjuk érni azokat a helyeket, amiktől az amcsik zokogva borulnának térdre (meg mondjuk borulnak is, mert a hülye trónok harca totál felmarketingelte a kroátokat).

Ami még felháborítóbb, hogy Szlovénia is rettentően közel van, így ha mondjuk nem akarnánk átmenni az istenverte taljánokhoz, akkor már Piránnál megállhatunk egy állati nagyot víkendelni és az Adria ugyanazon állott részén tudunk lébecolni, amibe Velencét is beleengedik. Kopertől tíz kilométerre van nyugatra, szlovén-olasz vegyes falu és meglehetősen gizda. Lényegében mindent meg tud adni, ami egy átlag tengerparti településen fellelhető: húgyszagú kikötőket az átlagosnál szarabb kajával, illetve kóbor macskákkal tömött, sótól lepállott vakolatú sikátorokat, ahova a helyiek öntik a felmosóvizet. A környék fétise, a kurva-magasra-építsünk-valamit-gyerekek itt is kiütközik, a piráni várfal és a Szent György templom is picsa magasan van. Plusz van egy szép hosszú gyalogút, el lehet menni rendesen tengerparton futni, van természetvédelmi terület és lehet vitorlázni. Csokonyavisontáról csupán hat óra kocsival.

Rovinji fal

De mit tegyen, aki Kercaszomorról akar eljutni Horvátországba? Nos nem kell csüggedni: az Isztria talán a legszebb, ugyanakkor szigetekben a legfukarabb része a kroátoknak, ahova már sajnos borsos autópályadíjat lenyelve lehet leginkább eljutni. Viszont csak négy és fél óra, cserébe van ott egy baromi jó pizzéria és talán a környék egyik legjobb sziklamászóhelye, rengeteg úttal, jó alaposan teligrefitizve. Elképesztően urbánus, gyakorlatilag kibiciklizni is érdemes. A tengerpart nyugis, törmelékes kavicsos. Aktív kikapcsolódáshoz ideális helyszín: októberben is tolerálható időjárás mellett lehet bringázni, vagy akár szörfözni. A horvát szelek sem annyira szivatják meg itt az embert, a bora szinte egyáltalán nem jellemző. Ha őszi kikapcsolódásra vágyik az ember és nincs kedve a turistacsalogató faszságokhoz, Rovinj hibátlan megoldás.

Pulai városkép

Persze van az úgy, hogy nem akar az ember sziklamászni, plusz bedöglött a Trabant. Ilyenkor nincs mit tenni, el kell repülni Pulára. Fapados járatok mennek a mini-kolosszeum közvetlen közelébe, egy cuki kis reptérre a semmi közepén, ahonnan tisztességtelen összegért fuvarozzák be az embert tisztességtelen taxisok. Viszont cserébe nem kell kifizetni a tisztességesnek épp nem nevezhető autópályadíjat, szép nagy az egész város és egy sima városnézést is vastagon megér, plusz a környékbeli szigetekre is kivisz egy-két vállalkozóbb kedvű kisöreg a kikötőből, ahol lehet pajzánkodni, nudizni, meg horgászni.

De mondjuk ki a tököm akar Pulára menni, ott még egy tisztességes kikötő sincs, ahol lehet nézni teherhajókat? Ellenben mondjuk Rijekában: Fiumébe egy röpke hét órás autózással le lehet jutni Albertirsáról, és az egész Opatija régiót végig lehet élvezkedni. A délszláv háború által nem teljesen szétbaszott környéken hibátlan sétákat lehet tenni a több kilométer hosszú tengerparton, eszméletlen jókat lehet futni és közben flesselni azon, hogy ez valamikor a monarchiához tartozott. Ezt egyébként az épületek is jól mutatják: a szállások itt még nem az összehordott szar kockaházak, hanem egyik másik kimondottan takaros darab. Valahogy az áraik ott balanszíroznak a fősodrú tengerparti árak környéke és a másodvonalbeli horvát célpontok között, de ennek ellenére kicsit kevésbé zsúfolt, mint a népszerű célpontok.

Mali Losinj

Mint például Losinj, ahova tavasszal vagy ősszel kell menni kajakozni. Losinj baromi jó, az egyik nagy delfinpopuláció a környéken lakik. Ha éppen nincs valami meglepi baromi hideg, ami a környéken, meg a Velebitekig bezárólag elég hirtelen tud jönni, akkor kimondottan karibi élmény a kajakos csövesek és a helyi halászok között evickélni a heverőnyi szigetek között a szikrázó napfényben, megállni valami kis étteremben, ahol ugyanazt a szart árulják, mint bárhol máshol, de legalább gyönyörű kilátással és zúgó tengerrel, pancsoló kölkök nélkül. Delfint mondjuk ott nem láttam, de a helyiek esküsznek rá, hogy van.

Paklenica – a völgy

Mondjuk ha már Velebitek, akkor Paklenyica, plusz ha Sárospatakról indulunk túrázni a kroát testvéreinkhez, akkor ezt a nyolc órás utat vastagon megéri. Ezt a helyet minden valamirevaló mászó ismeri, de a túrázók is megtalálhatják benne a számításukat: a környék telivan olyan szállással, amit szó szerint az ember után dobnak. Nem ritka, hogy egy komplett, tízfős szintet ki lehet venni húszezerért egy éjszakára. Kutyákat beengednek, pedig ugye hol lehet máshol fürödni a tengerben kutyával, ahol nincs teli rohadvány sünökkel az egész? De Paklenyica környékének nem ez az elsőszámú vonzereje: a Paklenyica Nemzeti Park mindenki számára elsőrangú célpont, iszonyatosan szép környezet. Rá lehet csodálkozni a sok baromra, akik kötelekkel és karabínerekkel bajlódnak és ziától fehérlő kezekkel kurvaanyáznak a falakon, hogy aztán továbbmenjetek a park teteje felé vezető úton, ahol házi kecskesajtot és még házibb rakit lehet kapni az egyik pásztortól, aki mellékállásban vendéglát. A ritka helyek egyike, ahol nem kurva szar a kaja Horvátországban.

Milnai csónakkikötő

Splitet nem kell mondjuk ecsetelni, nyáron teljesen feltelik barmokkal, de talán annyit megér megemlíteni, hogy innen lehet eljutni Milnára, Stari Gradra és legfőképpen Visre. Egy ilyen szigettúra három-négy napi fix elfoglaltság. Ne hagyjuk ki Milnán a halfeldolgozó melletti éttermet, ahol általában mindig van kifüggesztve friss tonhal, vagy a Konoba Golubot, ami valami elképzelhetetlen csoda folytán nem szar, de legalább nem is túl drága étterem Visen.

Sveti Stefan

Lastovót is tiszta szívvel ajánlanám, de ember nincs, aki oda elbotorkálna, plus annyira nem nagy szám, hogy csak azért oda elvergődj. Ellenben aki a természetet kedveli és vállalkozó kedvű, egybekötheti a Trónok Harcás Dubrovnikozást egy kis Montenegroi Sveti Stefannal. Gyönyörű kis fiszfasznyi hely, ahol egy nagyon klassz strandon van egy nem olyan nagyon nudista kemping, ahol az ember habitusának megfelelően egy szál faszban rohangálhat és játszhat Legyek Urát. A part kiváló, a büfé a parton szintén. Kaját érdemes megszervezni, de egyike azoknak a kiépítetlen, érintetlen és csendes partszakaszoknak, ahol mindenképpen érdemes eltölteni egy pár napot. A Tara kanyonnal kombinálva megismételhetetlen élmény – Battonyáról elindulva Szerbián keresztül elég hosszú az út, ezért érdemes megszállni út közben.

Persze ha ez sem volt elég, a következő részünkben a Jón tengerre és Albániába kalauzoljuk a nyájas olvasót!

 • Bernard Black

  ha ez így megy tovább, írok egy cikket Tatabányáról.

  de a Tátra most készül

  • vau

   Tatabánya környéke szerintem gecijó. Somlóhegy hidden gem, az egész környék priceless, ha nomád piálásról és szalonnázásról van szó.

   • Bernard Black

    A környék menő, maga Tatabánya elég szar. Mondjuk a turul alatt az a barlang elég menő

    • mokusON

     ott lakott

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Voltunk ott a kölkökkel míg kicsik voltak. A tüzrakó okés, sörösdoboz határeset. De a szétdobált óvszerek szorultak azért magyarázatra.

   • taro

    és jó bronzkori lelőhely is. a ság-heggyel egyetemben, kurva jó későbronzkori leleteket lehet szedni a felfelé

 • mokusON

  megdöbbentő részletességgel sikerült végigvenni az adria összes olyan helyét ami kevésbé érdekes.
  makarska – rab sziget – budva – krka vízesések, stb, istenkirály helyek vannak ott.

  • Bernard Black

   meg ha az ember összekapja magát, és hajlandó egy kicsit arrébb menni, akkor Plitvice

   • mokusON

    ja, vagy mostar

   • Emperor of Mankind

    Plitvice meg Krka az eddigi egyetlen horvát nyaralás alkalmával ki lett pipálva, szépek voltak.

  • vau

   Ezek mind mind fullon vannak faszokkal.

   • mokusON

    welcome to earth

    • vau

     Jó, de a felsorolt, senki által nem látogatott helyekben pont ez a fless, hogy olcsóbbak, jobbak és a vendéglátok se túlnyomó részben balatonpart mentalitású köcsögök.

     • mokusON

      általában úgy nyaralok az adrián, ha ott vagyok, hogy nyugisabb helyen van a szállás, így nem zavar a sok köcsög, viszont a felsorolt helyek meg annyira szépek, hogy azt a pár órát amíg megnézem el tudom engedni, hogy körülöttem vannak.

     • Rofä

      Splitben a központhoz közel van egy állat halétterem, féloldalas étlap de minden friss, tele helyiekkel, és nem drága. Mellik az???

      És persze tele van taplóval, de a turbóbalkán hangulat az egyfelől jó, másfelől a Diocletianus palota akkor is üt, ha láttál már ezt.azt

     • vau

      Nem ismerem sajna.

   • Rofä

    Menj el Boszniában a Strbacki Bukhoz, garantáltan nem lesznek faszok mert nyolc km földúton kell odavergődni, és K-Eu legfaszább vízesése, ami nem Plitvice. Bár nem Adria az tény.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Albánia jöhet, oda mennék is.

  • mokusON

   állítólag sokat fejlődtek

   • Rofä

    Nem sírnak, hanem dolgoznak meg vállalkoznak. Nyilván lopnak meg maffiáznak is, de nem egy elveszett nép, persze vannak akiknek minden ami Szegedtől délre van az már cigány, de hát nem vagyunk egyformák.
    Egyébként a legjobbak a külföldről hazatelepült siptárok, egy különösen jó arc 60+ papának Butrintban van szállodája, ha még él, és ilyen geci humorral még nem találkoztam pedig ezt-azt láttam már.

    • mokusON

     nemrég jártam koszovóban, csak néztem. a lusta albánok vasárnap este utakat és házakat építettek. az egész ország egy nagy építkezés. hihetetlen volt.

     • Rofä

      Van hátulütője azért 😀 Némelyik üdülőhelyen a natyon veszéjes albán haramiák helyett az volt a legnagyobb félelmem, hogy rám dől egy frissen felhúzott ház, de legalább az állványzat

      Ami meglepett, hogy még fosni se fostunk, pedig pár év előtte Montenegroban olyan cucc kapta el az egész családot, hogy kiszáradás környékére antiperisztaltikáztam magam

  • Bernard Black

   elég eltérő beszámolókat hallottam róla, de kipróbálnám. Tiborunak volt egy kurva jó cikke róla:
   http://csurtus.blogrepublik.eu/2011/03/26/albania-bevezeto/

   meg van ottan még több is

   • Ziles Gizi

    Egy kicsit lepukkantnak tűnik abból a pár képből, de az írás valóban korrekt és megnézném, széltében és hosszában is.

    • Rofä

     Marokkóban voltál? Ha igen és nem készített ki, simán be kell vállalni

   • Rofä

    Random vicces story.
    Burtint környékén egy csomó félig megépült, ill. szerkezetkész , de megrogyott vagy beomlottnak tűnő ház. Kérdezzük a kisöreget, ez mi ez. Elfogyott a pénz? Szar építőanyag? Fegyveres konfliktus?
    Faszt. Állam megunta, hogy engedély nélkül építkeznek. Felszólított, először, másodszor, majd mint a hallgatag cowboy, harmadszorra kiküldött egy szakasz tűzszerészt, és az összes területfoglalt wannabe villát lerobbantották a picsába.
    Hirtelen nem tudtam, melyik földrészen vagyok, a háttérben Rejtő forgott a sírjában, hogy nem ő találta ki

  • Rofä

   Geci jó hely.
   Ultrakedves, angyali emberek, olyanok is, akikről első látásra azt hinnéd hogy rossz ötlet hátat fordítani nekik, ha nem akarod eljátszani a Piszkos Fred nyitányt
   Olcsó kaja, megfelelő helyen friss és minőségi.
   Albán riviéra nem véletlen kapta a nevét.
   Minden második házban autómosó (Lavazh). Komoly!
   Temérdek angol, svájci, liechtensteini stb stb rendszámú levetett nyugati luxus-. vagy félluxusautó, és egyáltalán nem mind a maffia lopása miatt, hanem vendégmunkásoké
   Több Mercedes, kevesebb Golf mint Boszniában. Mondjuk Boszniában több Golf van, mint amennyit a németek valaha gyártottak.
   Tirana egy totális elmebaj, amerikai pénzből készült tip top belváros, Clinton tér meg minden, a központtól 6 utcára a közvilágítás elköszön. Bloku negyed kötelező, ha kis pénzből menő albán socialitenak akarod érezni magad. De a kaja miatt is.
   + történelmi látnivaló is van, nem a kibaszott bunkerek, hanem pld Berat

 • vau

  Ja amúgy nemtom észrevettétek e, de a kóros budapestcentrikusság vitorlájából is ravaszul kifogtam a szelet!

  • vita

   A backbord-szabályt szem elôtt tartva bekreuzoltál elé?

  • Rofä

   És3zrevettük, és már észrevételkor tendenciózusnak találtatott.
   Mene, tekel, ufarszin 😀

  • Ghanima

   Drága vau, miért maradt ki Brac? Micsoda kis frankó helyek vannak ott!

   • vau

    Ott van Milna, a kedvenc helyem Bracon 🙂

    • Ghanima

     Hajaj… bizomány! Nagyon régen jártam arra…

 • vita

  Pulára jártam szakmi gyakorlatra. Kissé kopár, de megvan a hangulata.

  • α Centauri

   Tökre xar.

   • vita

    Mi xar kentike? Pula vagy a gyakorlat?

    • α Centauri

     A Pula 1 szeles köves romhalmaz.

     • vita

      Pula 2 is, ha már itt tartunk.

 • taro

  már megint burzsujkodsz

  • Bernard Black

   ez folyamatosan burzsujkodik. egyszer meghívom egy héjában sült krumplira kacsazsírral megkenve, hogy visszatérjen egy kicsit a földre.
   mármint a krumplit kenném meg kacsazsírral, nem vaut

   • Ziles Gizi

    Szerintem inkább valami flancos ír vajat fog rákérni.

   • taro

    pedig vau kacsazsírral megkenve jobban csúszna

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    A hájjal kenegetés amúgy nem idegen a burzsujkodástól.
    Kommentben már írtam, hogy a vikingek pölö medvezsírral kenték magukat, az elég menő.
    Van otthon egy kis tégely medvezsírod?

    • Bernard Black

     sőt, MARGARINOS sült krumpli. Egy csipet sóval

   • Constantine Wolf

    bazmeg, ki halt meg, hogy belőled itt mod lett? 😀

    • Bernard Black

     mindig is az voltam, te. alapító atya.

  • vau

   Amúgy ezek nem drága helyek. Az a jó Losinjban például, hogy simán el lehet csövezni a kempingben egy szál sznorkelingpipában és inni a suhancokkal, meg lehet nézni, ahogy eltelik az a kurva élet.

 • youloupukku

  szórod az igét,, jó, ez rendben van. de ne menj el abba az irányba mint pl. az utazó vagyok, nem turista blog szerzője szóval, ha valaki csak punnyadni akar akárhol, az hadd punnyadjon.ha hülyeségeket akar venni drágán vagy szar kajákat enni szar helyen, hát tegye. az ilyen majd én megmondom hol vannak a faszok, hol vannak a tuti helyek de én kurvára megmondom, ez olyan izés.

  • vau

   Vettem, azt hiszem igazad van.

 • α Centauri

  Hányás a kaja. Görög a rulez.

 • α Centauri

  Görög szeles élmények? Spinakker szinten?

 • α Centauri

  Sehol 1 coral, sehol 1 medúza.

 • Constantine Wolf

  ez ilyen vaublog?

  • vau

   Nope: Bernard, blue, mokus, koala, hogyhogynem, fatherstack, dafti, wolf blog.

   eddig.

   • Constantine Wolf

    volt má szó mekszikarlóról?

    • vau

     még nem, mert mi nem vagyunk rettentően gazdagok és sikeresek.

    • vau

     Amúgy van vagy 190 poszt, szóval kitart reggelig, még ha blue órás faszságait ki is hagyod 🙂

   • Emperor of Mankind

    Akkor hol vannak az új koala cikkek, na ? Na? NA?!

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Welcome.
   Honnan fújt ide a szél? 🙂

 • dzsungelmacs

  jó kis kedvcsináló. 🙂 bár jelenleg ott tartok, hogy most már tényleg veszek egy felfújható gyerekmedencét és ezzel lazán le tudom a nyaralás legnehezebb részét. ha bezárom a kaput, a hülyék sem jönnek be.

 • Here Potter

  Jó írás. Lehet, hogy idén nem az Isten háta mögötti faházamba megyek nyaralni, ott úgyis csak füvet meg sövényt nyírok meg a nyest vagy menyétszart takarítom a padláson. Lehet, hogy errefelé veszem az irányt.

  • orizatriznyák

   Állítólag nyest ellen jó a vizes palack.

   • Here Potter

    Ez ellen semmi. Mivel már 14 éve takarítok utána, nagy valószínűséggel valamelyik leszármazottja folytatja amit a szülők elkezdtek. Végül is nem tudnám bántani. Személyesen még nem futottunk össze.

 • Rofä

  Sarandë alatt az albán riviéra, Butrint,Ksamil.

  Piran: a Pri Mari nevű étterem a bejáratnál nemtom megvan-e még, az nemszar de nagyon nem

%d bloggers like this: