Tények a kávéról – amiket tudni akartál

Csak nem merted megkérdezni. Eddig.

Szeptember 29. a Nemzetközi kávénap és erről valamiért lemaradtunk. De ami késik, az késik, legfeljebb nem siet.

Jöjjenek tehát azok a faktumok, amikről mindenkinek tudnia kell!

A kávé enyhén addiktív, de nem feltétlenül a koffein az oka

Tesztalanyokkal tizenkét napig hagyományos kávét itattak, majd abbahagyatták a fogyasztást. Enyhe elvonási tünetekről számoltak be. Majd megismételték a kísérletet koffeinmentes kávéval, a hatás ugyanaz volt.

New York lakosai jobban szeretik a jegeskávét, mint Chicago vagy Los Angeles kávéfogyasztói

1000 fős mintán vizsgálta a McCafe a fogyasztói szokásokat. A kérdést ravasz módon úgy tették fel, hogy egy forró napon az adott városban mennyi lenne a legtöbb, amit hajlandóak lennének kifizetni egy hűsítő jegeskávéért? New York 33 dollárral eléggé magasra tette a lécet, Chicago és Los Angeles spúr népsége egy húszasnál többet nem lenne hajlandó adni (az kb. 6000 Ft)

A Világ Legnagyobb Kávéscsészéje 1,6 gallonos

Legalábbis a kereskedelmi forgalomban kaphatók között. A Mugs.coffee szaknyomozói jártak utána, hogy az a csésze nagyjából 6 literes, ami egy kemény kávéfogyasztó egy heti adagja lehet.

Már közel ezer éve is pörköltek kávét

Dubai térségében akadtak rá ilyen kávébabokra a tizenkettedik századból. Az is kiderült, hogy nem helyben termett, hanem Jemenből importálták, ennek megfelelően akár egy évszázaddal korábbra datálható a őspörkölt kávészemcsék eredete. Azért nem bomlottak le szerves létükre, mert az elszenesedés konzerválta a töredékeket. Az egyik arabica fajta (a másik elterjedt változat a robusta), ami értelmet nyerhet, hiszen Dubai és Jemen is az Arab-félszigeten található.

Manapság már az űrben is készíthetnek rendes kávét

A probléma korábban az volt, hogy gravitáció hiányában a vízcseppek nem akartak átszivárogni az őrleményen, ezért a szerencsétlen asztronauták és kozmonauták kénytelenek voltak beérni a felvizezett instant kávéval. Mérnökök egy csoportja tarthatatlannak találta ezt az állapotot és megalkottak egy olyan kapszulás berendezést, amivel végre rendes kávéhoz juthatnak. Ez egy Mars utazás során is jól jöhet, ébren tarthatja a résztvevőket.

A kutyák ihatnak kávét, a macskák nem

A kutyák is csak testsúlykilogrammonként 150 milligrammot fogyaszthatnak, nekik az a halálos adag, tehát egy átlagos blöki gond nélkül benyalhat egy hagyományos csésze kávét, az mindössze 100 mg. A macskák ennél sokkal érzékenyebbek, már pár csepp is megboríthatja, akár tartósan is károsíthatja az idegrendszerüket.

És végül a legfontosabb, amiért ma jöttetek: a világ legdrágább kávéja egy majom köpedékéből főződik

Eddig az volt a köztudatban, hogy a cibetmacska által kiszart Kopi Luwak a legdrágább, abból 1 fontnyi kb. 400 dollár.

A majmok rágta kávébaboknak viszont a majomnyáltól lesz egy egyedi vaníliaszerű aromája, amiért a rajongói akár 600 dollárt is kifizetnek fontonként.

via Inc

HOLDKOMP