Terry Gilliam varázsgombát kért szülinapjára

Egészen kizárt, hogy a sokak által excentrikus különcnek tartott Terry Gilliam életműve ne lenne ismerős bárkinek, aki elmúlt húsz éves, hiszen a Gyalog Galopp és a 12 majom olyan korszakos remekművek, amikkel még azoknak is találkozniuk kellett, akiket a mozi egyáltalán nem érdekel.

A Félelem és rettegés Las Vegasban viszont inkább az indie kultúra alapműve, ezért a mainstream irányából rácsodálkozók nyilván gondolhatták azt, hogy az éppen most (2020. 11. 22.) nyolcvanat betöltő Terry apó hosszú élete során közelebbi kapcsolatba kerülhetett a kemény drogok szigorú világával, ám a la Reppublica ünnepi interjúja szerint szó nincs erről (angol nyelvű átirat elérhető a the Playlist hasábjain).

Még fiatalon ugyan az acid korszak nem kerülte el és belekóstolt az egyetemi marijuanába is, de nem igazán nyerte el a tetszését, az LSD-től egyenesen rettegett. Amikor a filmezés miatt kénytelen volt Londonból Hollywoodba repkedni, akkor pedig olyan másnapos lett a nyolcvanas években mindenhol szippantott kokain miatt, amit a szörnyű jetlagre próbált ki, hogy soha többé nem kívánt rá.

I smoked marijuana once in college and didn’t like it, LSD terrified me. When I moved to London and occasionally had to fly to Hollywood for work, I came back with a ferocious jet lag. At parties, someone was offering cocaine, because it was the ’80s and coke was everywhere, and a couple of times I said yes. I was tired, I couldn’t stand. But the hangovers were horrible and so I said to myself: never again.

Így aztán teljesen különös, hogy juthatott éppen a varázsgomba eszébe, amikor betöltötte a nyolcvanat.

A magyarázat üdítően prózai. Eredetileg azt tervezte, hogy a nyolcadik ikszet az egész családjával tölti, minél több mindenkit elrepít Olaszországba, az ottani házukba Umbriába.

Ám mivel a globális pandémia az ő számításait is keresztülhúzta, nem jutott más ötlet eszébe, mintsemhogy a psylocybin és a fantázia szárnyán röppen téren és időn át valami sokkal jobb helyre, mint ami ez a mostani az összes szabadságvágy korlátozásával.

Mit is mondhatnánk? Jó egészséget és jó humorérzéket kívánunk neki személy szerint, a világnak pedig még sok hasonlóan nagyszerű filmet a személyes közreműködése jóvoltából!

HOLDKOMP