Csőmozi #61: Egész jól elvagyok segélyen – Meantime

A londoni Szigony utca szomorú sorsa a Vaslady vasöklében.

Nem csak a kelet-európai értelmiségre jellemző a vonzalom a mocsár iránt. Bár mintha nálunk különösen mélyen bevésődött volna a rögeszme az érdekes egyfogú emberek, az óbégató rejtett erőforrások meg a sámlira letett piros vájdling magától értetődő, mélységes művészi mondanivalójáról (szemben azzal, ha normális, értelmes, neadjisten sikeres szereplőket mutatnánk), a közmegegyezés szerinti Nyugaton is vannak mozgalmárok, akik a munkásosztály megpróbáltatásainak a képmutató társadalom arcába való belenyomását tekintik küldetésüknek. Van, aki egész életében, Mike Leigh vagy 50 éve csinálja.

A munkáshatalomról a Lajtán innen azért eltérőek az emlékeink, mint egy pályán kívül ágáló angol úripubinak. Már a Balatonnál nehéz volt komolyan venni a 3 békásmegyeri lakással vetekedő lakókocsin érkező Jürgenék vagy Valljaklöppenék kínjait, hogy munkanélküliként kénytelenek nálunk égetni magukat. Azóta pedig, hogy a munkavégzés a bennszülöttek részéről úgy ahogy van megszűnt a Brit Birodalom kissé összement területén (kiszervezték Ázsiába, vagy import szláv-finnugor aljanépekre bízták), és az önérzetében vérig sértett scav népréteg afölötti felhorgadásában, hogy már utcát söpörni sem hagyják, megszavazta a Brexitet, még nehezebb. Leigh a kiinduló körülményeket és a gyökereket firtatta már 1983-ban. (Itt beszél egészen keveset a gyártási körülményekről.)

A lakótelep telik, de nem múlik állapotában bomló Pollock család látogatásra megy a félig már polgári nagybácsiékhoz, másfél polccal feljebb, hiszen ezeknek házuk van. (Tényleg, visszautalva a magyar ugarra még annyit, van abban valami furcsa és megmagyarázhatatlan, hogy a proliimádaton túl a legújabb hullámú érzékenyítők már tehetségtelen művészkedő balfaszok ábrázolásával hatódnának ronggyá önnön lelki nagyságuk előtt. Adrian Mole legalább vicces volt.) Az esemény kínosan megy le, Pollockék utána visszatérnek bevett elfoglaltságaikhoz. Anyu süti a tüdőbabos rántottát, apa középosztályi ábrándjainak csúfos maradványában, az öltönyében támasztja a kocsmapultot vagy bámulja a telly műsorát, és nyeli leszármazottai és hitvese végenincs csesztetéseit. A pénzkeresés a társadalom alapja, ez e balos szájbarágás akaratlanul bevallott nagy igazsága. Aki pénzt keres, az teremti meg a lét feltételeit, bizonyos értelemben a valóságot, és mivel itt nem keres senki, a kölcsönös megvetés vagy kedélyes ignorálás abszolúte jogos.

A Pollock-fiúk 20 évesen még mindig a gyerekszobájukban alszanak. A Weird Al Yankovic-imitátor Mark nagy spíler bűnözőnek fantáziálja magát, de csak a sportfogadásig jut, Colin kicsit fogyatékos, hiszen az is mélyen emberi. Utóbbi szerepében Tim Roth megfordult a tengelye körül az egy évvel azelőtti Made in Britainhez képest, itt ő pislog fel rajongva a telepi ösztönlény Coxyra, akit az ifjú Gary Oldman alakít. (A gyors egymásután a forgalmazóknak is feltűnt, double feature dvd-n is kiadták a kettőt.) Jellemző módon a kopasz Coxy az egyetlen szabad lélek itt a thatcheri limbóban, aki bármit csinál a bélből előadott hőbörgésen kívül: beszólogat a gubis babakocsit hazatrógeroló néger lakótársnak, és zaklatja a menyétalkatú helyi jó- , bár egyben egyetlen nőt, Hayleyt a szomszédból. Aki többre vágyik, esetleg tehetségével vagy szimpla kitartásból kitörne a rettenetes segélyezett elnyomásból, az osztályidegen árulónak minősül, és elnyeri büntetését. Így jár Barbara nagynéni az elejéről. Tűrhetetlen leereszkedő (hiszen titkárnő!) modorával munkát ajánl a csontja velejéig elbúrt Colinnak, hogy végre az is keressen, és közelebb kerüljön álmai Martens bakancsához. A hülyegyerek a helyszínen persze valami zavaros sértődési história miatt nem csinál semmit, csak néz hülyén (mégis hogyan) maga elé. A jószándéka zátonyra futásán kétségbe esett nagynéni erre lehúz egy üveg gint és elsírja magát, ráadásul gyanús, hogy a férje is csalja. Úgy kell a reakciós luvnyának. Mark hazafelé lerántja Colin kapucniját és viccesen Kojaknak szólítja, az öcsi ugyanis a kopaszság olcsóbb módját, a nullásgépet választotta a 26 fontos Doc Martens helyett. Valahogy majd csak lesz, addig fizessen a Vaslady.

HOLDKOMP