Tie vadászra találtak egy messzi-messzi galaxisban

Darth Vader ikonikus fighter-ére emlékeztették a kutatókat a nagyjából 500 millió fényévnyire található TXS 0128+554 aktív galaxismagról (Active Galaxy Nucleus – AGN) készült legújabb felvételek.

Az Astrophysical Journal szakfolyóiratban frissen, 2020. augusztus 25-én megjelent publikáció szerzői nem teljesen véletlenül akadtak rá a meglepő formájú objektumra, valójában éppen azért kezdtek bele az alaposabb tanulmányozásába, mert a korábbi megfigyelések alapján valami különlegességre számítottak.

After the Fermi announcement, we zoomed in a million times closer on the galaxy using the VLBA’s radio antennas and charted its shape over time,

2015-ben a Fermi Gamma-Ray Space Telescope használatával sikerült elsőként a nem látható fény tartományában rábukkanni egy olyan jelenségre, ami évek elteltével milliószoros nagyítás készítésére sarkallt egy újabb tudóscsoportot, akik a Hawaii-on és a NASA Chandra röntgen-tartomány obszervatóriumában található tíz külön teleszkóp összekapcsolásával létrehozott Very Long Baseline Array (VLBA) segítségével nagyobb felbontásban vizsgálhatták meg a távoli energiakibocsátást.

Matthew Lister, az Indiana állambeli Purdue University asztronómia professzora eképp fogalmazta meg az első benyomásait:

The first time I saw the results, I immediately thought it looked like Darth Vader’s TIE fighter spacecraft from ‘Star Wars: Episode IV — A New Hope

Rögtön a Csillagok háborúja negyedik epizódjából, azaz az Egy új remény (A New Hope) alcímet viselő, első mozifilmből ismerős birodalmi parancsnoki vadászgép jutott róla eszébe.

Laikusként, első ránézésre talán nem mindenkinek szembeötlő a hasonlóság, ha csak az egy hullámhosszon készült képekre vetünk egy gyors pillantást.

Azonban a 2,3-22 GHz frekvenciatartományokban készült további felvételeket egymásra vetítve máris érthető, miért látták bele a címlapon kihangsúlyozott részleteket.

A látványos animáció mellé egy közérthető magyarázatot is kapunk. A TXS 0128 ún. aktív galaxis, a saját csillagainak összesített fényerejénél is fényesebb, ami azért lehetséges, mert a nem látható sugárzásának nagy energiájú röntgen és gamma részecskéi ahogy közel fénysebességgel a környezetében lévő intergalaktikus gázokba és porba ütköznek, azokat is a látható fénytartományban gerjesztik, így összességében lényegesen fényesebbnek látszik.

Az elnyújtott forma magyarázata pedig az, hogy a közelében található, a Napnál milliárdszor nagyobb tömegű fekete lyuk arra készteti a galaxismagot, hogy lényegében egy tengely mentén, két sugárnyalábban lövellje ki a távozni kényszerülő anyagot, ami így szárnyakra emlékeztető formákat képez az ütközések után.

Az eredményre egyúttal az is magyarázatot adhat, hogy különösen jó szögből nézzük, mivel az egyik felével félig-meddig a megfigyelők irányába fordult, ez adott még hozzá egyfajta perspektivikus hatást.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!