Tizenkilencre lapot húzott a Pentax

A Pentax tükörreflexes kameráinak maradnia kell!

The thing that matters most to Pentax is developing SLR cameras that provide the ultimate pleasure of photography

Az Olympus kiesése után megmaradt nagy japán kameragyártók, azaz a Canon, Nikon, Fujifilm, Sony és Panasonic mellett mindig is kicsit különcnek számító Pentax meglepő kampányt indított a közösségi médiában.

Azok számára, akik esetleg nem követték volna a fotózás piacának fejleményeit a 2020-as év eleje során, talán újdonság lesz, miszerint nem túlzás azt állítani, hogy a digitális gépek globális értékesítése gyakorlatilag teljesen összeomlott. Az év/év alapon 50% csökkenés még a szerencsésebbeket sem kerülte el.

Már az előző év sem alakult valami fényesen, a visszaesést akkor elkönyvelték a mobilos fotózás térnyerésének, de a cserélhető lencsés gépeknél azért sokat vártak a mirrorless, azaz exponáláskor felcsapódó tükrös optikai kereső nélküli masinák felfutó eladásaitól.

(a teljesség kedvéért, nem csak a tükörreflexeseknek van optikai keresője, a Rangefinder névre hallgató kukucskálók viszont csak az olyan prémium kategóriás egzótákon maradtak meg, mint a képen látható Leica M10 vagy a még beépített kijelzővel sem rendelkező PIXII – ezekért odaadnánk vau fél veséjét)

A vérmes álmok idén áprilisra totál szertefoszlottak, a rendelésállományt ledarálta a világjárvány és a keserű pirulát úgy néz ki, le kell nyelni, ezért volt aki végül fel is adta.

A Pentax ilyen lehetetlen környezetben húzott egy merészet és létrehoztak egy microsite-ot, ahol a vállalat jövőbe vezető útját kijelölve visszatértek a fotózás szerelmeseinek olyannyira szívet melengető korábbi útra – a tükörnek márpedig maradnia kell, a szem nem tévedhet, amit az optikán át látunk, kerüljön is az a képre.

A videóban a vállalat elnöke Takahasi Sinobu (Shinobu Takahashi) mesél arról, hogy semmivel sem összehasonlítható, ahogy a fény a maga természetes valójában áthalad a trükkös-tükrös pentaprizmán.

allow the photographer to sense and capture the light coming through the SLR-exclusive pentaprism

Nem azt állítják, hogy az új trend szerinti tökör nélküliekbe szerelt full-frame szenzorok volnának jobbak vagy rosszabbak a klasszikus felépítésű gépekbe építetteknél, hanem azt, hogy a fotózás élményéhez ad annyival többet a zár mechanikus kattogása, ami a felhasználók számára összehasonlíthatatlan.

Hogy aztán ez a deklarált különutasság valaha megtérül-e, az egy nagyon jó kérdés (a gyártás költségei eredendően jóval magasabbak), mindenesetre megsüvegelendő az az elkötelezettség, amivel még ilyen nehézségek mellett is képesek megmaradni az elvekbe és az értékekbe vetett hit oldalán a kijózanítóan nyers számok és a profit hajszolása helyett.

Disclaimer: a szerző kétbalkezes-kétballábas amatőrként is lelkes rajongója a Pentax és Leica masináknak, utóbbinak (Typ 701 Digital Rangefinder APS-C mirrorless) egyben tulajdonosa is, a családban pedig egy másik Leica (Typ 109 micro four-third kompakt) és egy Pentax (K-S2 tükörreflexes) szolgálja ki a hétköz- és ünnepnapokat.

HOLDKOMP