Történelmet írhat egy kitömött dínó a világűrben

A SpaceX Demo-2 fantázianevű, történelminek ígérkező, időjárási okokból végül meghiúsult indítási kísérlete során egy különös utas tűnt fel a vájt szeműeknek a Crew Dragon űrkapszula fedélzetén, a háttérbe húzódva a pilóták mögötti ülésben.

Sokáig ment a találgatás, hogy mégis mi az ördög lehet az, többen egy plüss dínóra tippeltek, megint mások inkább plüss sárkányként azonosították az űreszköz elnevezése alapján.

Tegnap a valóban történelminek bizonyult, első privát, embereket szállító sikeres indítást követően ismételten feltűnt, ezúttal már teljes életnagyságban lebegett a fedélzeti kamerák kereszttüzébe és a két űrhajós magyarázattal is szolgált az ottléte okára. Mindketten dinó rajongó fiúkat nevelnek, így aztán nem csoda, hogy amikor a gyerekek bedobhatták apjuk útítársaként kísérőnek a plüss kedvenceiket a közösbe, egy dínóra esett a végső választás.

Nem ez az első alkalom, amikor játékok utaznak a Nemzetközi Űrállomásra. A korábbi, az akkor még személyzet nélküli Crew Dragon Demo-1 tesztje során egy aprócska földgömb kísérte el az űrruhás bábút, hogy a hosszú úton ne unatkozzon.

Earthy – mert hogy így nevezték el a csöppséget – végül az ISS állandó vendége maradt, rendszeresen megtekinti szülőanyját a látványfedélzeten.

Amikor azt gondolnánk, hogy mindez teljesen felesleges pénzpazarló majomkodás, nagyobbat nem is tévedhetnénk. Hiszen mi más lehetne alkalmasabb a mikrogravitáció megjelenésének jelzésére, mint egy olyan hi-tech mérőműszer, ami nem tud elromlani, ugyanakkor sérülést sem tud okozni az érzékeny berendezésekben, vagy akár a fedélzeten tartózkodó asztronautákban. Elon Musk ezt a Twitter csatornáján erősítette meg.

Nem a mai lesz az első dínó sem a világűrt és az űrállomást meglátogató plüssjószágok között.

Még 2013-ban Karen Nyberg asztronauta választotta a saját kezűleg, Jack nevű fiának varrt játékot, amit az egyetlen személyes tárgyként vihetett magával az ISS-re. Karen történetesen a jelenlegi Crew Dragon misszió egyik utasának, Doug Hurley pilótanák a felesége.

Karen és Jack a tegnapi kilövés előtt elköszönnek Doug Hurley-től

A csillogó dínó körüli találgatásnak Mika McKinnon geofizikus vetett véget, aki a Tremor elnevezésű apatoszauruszként azonosította.

A flitteres gyönyörűség a hatalmas érdeklődésre való tekintettel szombat este óta mindössze 25 dollárért elérhető – az esetleg legközelebb saját magukkal az űrbe hasonló csinosan csillogós holmikat cipelni szándékozók számára – a SpaceX online szaküzletek polcain.

Szépnek mondjuk elég szép és otthonra is kéne…ddddeeee… esetleg más színben nincs?

via the Verge/BGR

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!