Történelmet írhat ma a SpaceX – S01E03 – dokkolt az Endeavour

Óriási érdeklődés kísérte a SpaceX privát űrvállalat előző napi kísérleti rakétakilövését, amely során közel egy évtizedes kihagyást követően amerikai területről a Föld légkörét elhagyva útjára indult két amerikai asztronauta és egy asztrodínó a Nemzetközi Űrállomás felé.

Tízmillióan követték a legnépszerűbb videómegosztón az élő adást, emellett a világ jelentős részén számos tévétársaság is több-kevesebb részletességgel közvetítette az eseményeket.

Sorozatunk első epizódjában mi is beszámoltunk az elhalasztott indításról, a második részt pedig ott hagytuk abba, amikor a második rakétafokozat leválása után a Crew Dragon űrkapszula tizenkilenc órásra tervezett pályáján folytatta a Nemzetközi Űrállomás megközelítését, megkísérelve egy autonóm dokkolást a jövőben a SpaceX számára fenntartott porton.

Az eredetileg rendkívül fantáziadúsan csak Demo-2 névre keresztelt küldetés során az ezúttal élő embereket is szállító űreszközt az a megtiszteltetés érte, hogy a korábbi egyik űrsikló, az Endeavour nevét vehette fel az ISS megközelítése során.

Maga a művelet a Waypoint 0 eléréséig eseménytelenül zajlott, a pilóták ettek és aludtak, majd a zenés ébresztőt követően felkészültek a kézi vezérlés tesztelésére, már látótávolságban, nagyjából 450 méterre, körülbelül három és fél órányira az űrállomástól.

Az Endeavour az ISS felől nézve
Az ISS az Endeavour orrában elhelyezett kamera képén

A Waypont 1-nél, 220 méter távolságban a céltól visszaadták az irányítást az automata rendszereknek.

Innentől ismét zökkenőmentesen történt minden a Waypont 2 eléréséig.

Ahonnan – nagyjából 20 méter távolságból – a továbbiak a fúvókákat irányító autonóm rendszerre voltak bízva a sikeres végső megközelítésig.

A következő két órában felkészültek az Endeavour legénységének fogadására, kiegyenlítették a nyomást a fedélzeti nyílások mindkét oldalán.

Többszörösen ellenőrizték, hogy van-e esetleges szivárgás és megfelelő-e az űrkabin, az űrállomás és Houston közötti kommunikáció.

A Crew Dragon oldalán tételesen lajstromba kellett venni az ellátmányt, itt még kiderülhetett volna ha a pilóták idő előtt felfalták a teljes útravalót, de végül nem mutatkozott hiány.

Az asztrodínó mindvégig érdeklődve figyelte a leltározást.

Közben készült néhány elég menő, a hatvanas éveket idéző fekete-fehér felvétel az Endeavour orrának irányából, ahogy Chris kapitány az átjáróban az ISS ajtaját igazgatja egy jókora, csillogósra polírozott villáskulccsal.

Végül az összes akadály elhárult.

Bob és Doug, a SpaceX asztronautái az első privát, embereket szállító űreszköz utasaiként megérkeztek a célba és baráti fogadtatásban részesültek.

Houston is elégedett lehetett.

A probléma – ezúttal érdeklődés hiányában – elmaradt.

HOLDKOMP