Történelmi rakétatesztre készül a NASA

Szombaton, 2021. január 16-án, keleti parti idő szerint 17 óra és 19 óra között kerülhet sor egy régóta várt tesztre, amikor az amerikai űrügynökség beindíthatja a világ valahavolt legerősebb rakétáját.

A Space Launch System (SLS) központi fokozatának beröffentése egy hosszabb tesztsorozat része, a cél, hogy az Apollo küldetések hatalmas Saturn V hordozórakétáinál is erősebb eszköz álljon a jövőbeni űrmissziók rendelkezésére, hogy a következő években ismét embereket juttassanak a Holdra, majd azon is túl.

A SLS hosszúságra valamivel elmarad a korábbi csúcstartótól, azonban a négy hajtóművének összesített tolóereje 15 százalékkal magasabb. A folyékony hidrogén és oxigén hajtóanyagra épülő RS-25 hajtóművek éles üzemének szimulálásával egy korszak zárul le és egy új veheti kezdetét, a bejáratás (green run) strukturális és stressz próbái után az egyelőre még elemelkedés nélküli hajtóműteszt számtalan hasznos adattal szolgálhat a mérnököknek, ahogy a szilárd hajtóanyagú gyorsítófokozatok korábbi eredményei is előrejelezték a várakozásoknak megfelelő, üzembiztos működést.

A kora esti főpróba során 2,6 millió liter magas nyomáson és alacsony hőmérsékleten cseppfolyósított hajtóanyag kerül a tartályokba, hogy aztán a begyújtás után 1,6 millió font tolóerőt fejthessen ki a földhöz rögzített fő meghajtó fokozatban.

Amennyiben minden a terveknek megfelelően történik, a következő lépcsőkben először az Orion űrhajó és a gyorsító fokozatok személyzet nélküli indítására kerülhet sor, ezt követik majd az újabb emberes Artemis űrmissziók.

A NASA TV élő közvetítését a Stennis Space Center-ből (St. Louis, Mississippi) követhetik nyomon az érdeklődők.

A címlapkép a Space Launch System egy korábbi hajtóműtesztjén készült 2020. december 20-án, amikor a visszaszámlálás és begyújtás folyamatának próbája zajlott. Balra a biztonságosan kiengedett folyékony hidrogén lángja látható.

HOLDKOMP