Valentin-napi ajánlatunk: A csoki

A csokit mindenki szereti, és most már egy ecuadori cég jóvoltából nem is tűnik majd az ünnep olcsó megúszásának, ha egy tábla csokoládét veszel valakinek.

A Toak nevű vállalat ugyanis iszonyatosan drága csokikat gyárt korlátozott mennyiségben, ehhez pedig a Földön fellelhető legritkább, legősibb kakaóbabot használják fel. A babot öt évig francia konyakban érlelik, csak hogy még egy kicsivel drágább lehessen a végeredmény. A Nacional kávécserjéből alig néhány maradt csak fenn, ezeket is egy eldugott völgyben találta meg a cég két alapítója, Carl Schweizer és Jerry Toth. Miután DNS-teszttel bebizonyították, hogy a cserjék valóban a Nacional fajtához tartoznak, a cég 2013-ban termeléshez látott, miközben egy génbankban helyezték el a cserje magjait. Évente egy-egy fajta csokiból száz táblányit készítenek, mióta elindultak, minden évben az utolsó morzsáig el is adták mindet. A cserjék keveset teremnek, így igazán exkluzív dolog hozzájutni egy táblához. A konyakban érlelt kakaóbabból készült csokiért 385 dollárt kérnek, fillérbaszóknak azonban olcsóbb darabokat is kínálnak: az, amihez két évig single malt whiskyben érlelik a kakaót, csak 355 dollárba kerül, első, fapados csokijuk, az El Nino Harvest pedig csak 275 dollárért hozzáférhető.

Toth szerint a feketecsoki karamelles és gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik, de a kóstoló tengeri sós-moszatos ízeket is kiérezhet belőle. Egyébként egy tábla csoki még cak nem is tízdekás, csak ötven grammos, cserébe viszont – ahogy a leadképen is láthatjátok – adnak hozzá egy egészen kis darab kakit is.

(Fox)

%d bloggers like this: