Valóságshow készülhet a világűrben

Space Hero – ezzel a címmel indítana útnak 2023-tól egy új űrbéli, előre megírt forgatókönyv nélküli televíziós szériát az azonos nevű produkciós társaság.

Asztronauták komolytalankodnak az űrállomáson

A tíznaposra tervezett kalandot a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén egy több hónapos alapozó közvetítéssel megtámogatott  fizikai és mentális felkészülés előzné meg, amelynek a végén egy globális szavazás keretében választanák ki a szülőbolygónk elhagyására legalkalmasabb jelöltet.

The selected group of contestants will undergo extensive training and face challenges testing their physical, mental and emotional strength, qualities that are essential for an astronaut in space

Az ötlet annyira komoly, hogy az Axiom űrvállalat is beállt a projekt mögé, ők azok, akik a Nemzetközi Űrállomásra már a közeljövőben privát űrutazásokat szerveznek, legközelebb a SpaceX egyik Dragon űrkapszulájában fogják felküldeni a saját kiképzésű parancsnokuk társaságában az első három fizetőképes civilt.

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy már korábban is felmerült egy hasonló forgatás lehetősége, 2000-ben a Survivor-t is jegyző producer állt elő azzal az elképzeléssel, hogy fel kellene küldeni valakit a szovjet-orosz Mir űrállomásra, aztán lesz ami lesz, de akkor még az NBC tévétársaság számításait keresztülhúzta az orosz kormányzat, akik 2001-ben a Mir pályáját módosítva beleirányíttatták az agg űrobjektumot a Föld légkörébe, ezzel megsemmisítve Marc Brunett álmait, aki feltehetően ezért bosszúból a világra szabadította a The Apprentice szériát.

Az Axiom illetékesei mellett a NASA is megerősítette, hogy az ilyen műsorok egybevágnak az amerikai űrügynökség szándékaival, akik a világűr kereskedelmi célú hasznosítását a fantázia világából a hétköznapok részévé szeretnék tenni a nem is olyan távoli jövőben.

Mindenesetre ha a műsor sikeresnek bizonyul, akkor számíthatunk arra, hogy a világűr elérése a valóságshow-k számára messze nem a végső határ, amellett, hogy színes szélesvásznú Hollywood-i produkciók tömkelege lepheti el a ISS-t és az Axiom tervezett első privát űrállomását, a szappanoperák is beköltözhetnek egyikbe-másikba és megvalósulhat az első valódi űropera vagy ha úgy tetszik űrszappanopera is. Vagy netán szuperhősös folytatás?

A sületlenkedésnek az űr sem szabhat határt

De ahhoz sem kell túl nagy vátesznek lenni, hogy néhány űrmosópor vagy űrhüvelygomba reklám kedvéért előrevetítsük, hogy asztronauták haja korpásodhat majd a nehéz napokon.

Ámde ha még tovább visszük a gondolat fonalát, akkor a Mars meghódítása előtt kézenfekvőnek tűnik a Holdra vinni valami túlélős bolondozást, amiből megtanulhatjuk, hogyan lehet egy váratlan napkitörés elől percek alatt elrejtőzni az ősi lávacsatornákba, vagy éppenséggel, hogy mi a teendő, amikor kilukad a szkafanderünkt és a sikolyainkat a légüres térben már senki sem hallhatja meg.

Megannyi izgalmas perspektívát nyithat meg tehát az új próbálkozás, a kérdés – mint mindig – ezúttal is csak ennyi:

Szépnek ugyan elég szép, de igény is volna rá?

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!