A whisky jót tesz neked
Ezt persze eddig is tudtuk, de most már tudományosan is alátámasztották.
Valószínűleg a legtöbben nem is gondolunk bele, hogy mi minden rejtőzhet a jégkockánkban – eddig a legrosszabb, mint el tudtam képzelni, Darth Vader volt, de a Star Warsba most ne menjünk bele megint, nem olyan rég foglalkoztunk vele, soha többé nem tudok már ugyanúgy nézni azóta C3PO-ra.
Szóval nézzük csak, mi minden kerülhet az italunkba! A Springer fittyet hányt nagyapám egyik legfontosabb gyakorlati tanácsának, amely szerint
Soha ne nézz meg élelmiszert mikroszkóp alatt!
És analizálták a jég tartalmát. Összesen 31 baktériumfajt találtak benne, ezek közül négy tűnik különösen rossz hírnek. A pseudomonas bőr- és tüdőfertőzéseket okozhat, a staphylococcus tevékenységének szemléltetéséhez szó szerint szeretném idézni az informed cikkét, eszerint ugyanis a baktérium „tályogjai mint meleg, gennyel teli tasakok jelennek meg a bőrfelszín alatt”.
Most mit mondjak erre? Az finom lesz.
A bacillusoktól ételmérgezést kaphatsz, az acinetobacter pedig tüdőgyulladást és meningitist okozhat. Az világos, hogy a hideg nem öli meg ezeket a kis rohadékokat, különben mit keresnének épp egy jégkockában, ugye, de az ember arra számítana, hogy mondjuk a vodka már megárt nekik.
Hát nem.
A vodka meg sem kottyan nekik, vidáman baktériumkodnak utána, mint ha mi se történt volna. A kólát már nehezebben bírják, ezt csak két baktériumfajta élte túl, a tonikot egy, de a whisky mindent vitt.
Világos, hogy a legtöbben azért túléltük a jég fogyasztását eddig is, de semmit nem szabad a véletlenre bízni – ettől függetlenül az a legbiztosabb, ha továbbra is jég nélkül isszuk a whiskyt.