Zrmanja – ha kell egy kis felfrissülés

Minél beljebb vagyunk az őszben, annál később kel fel a nap, a reggelek álmosak, nem elég egy kávé. Egyetlen pozitív van számomra ebben, amikor átérek munkába menet a Duna fölött, az nagyon szép látvány. A felkelő nap szépen csillog a víztükrön, ahogy a folyam megfontoltan halad az útján. Valamiért engem mindig is vonzottak a folyók, és ma eszembe jutott, hogy egyszer láttam egy igazán szépet. Rövid kedvcsináló következik egy kis horvát csobbanáshoz.

Horvátországban található a Zrmanja nevű hegyi folyó, a Velebit hegységben ered egy karsztforrásból. Nekem már csak ezért is érdekes ez, mert dédnagyapám az S.M.S. Velebit nevű Huszár osztályú rombolón szolgált még az első világháborúban. Az öreg valahogy nem rajongott soha sem a franciákért, egyszer iszonyatosan megkergette őket az Adrián a francőzise haditengerészet. Nade vissza a folyóhoz.

S.M.S. Velebit

A Zrmanja egy igazi klasszikus hegyi folyó, gyönyörű szép tiszta vízzel, izgalmas vízesésekkel, és vadnyugati hangulatot idéző kanyonjaival várja az odalátogatókat. Lehet itt raftingolni, túrázni, és felfrissülésként fejeseket ugrálni a magas sziklákról. Ugrás előtt érdemes amúgy megmártózni, mert a víz… hát hogy is mondjam.

<------>

Ilyen hideg. Nem vagyok egy fázós típus, úszni is hideg vízben szeretek, de ez mellbe vágott durván. Amikor belementem, akkor éreztem életemben először, hogy összerándulnak az izmaim, a mozdulataim pedig darabosak voltak amíg hozzá nem szoktam. Után már minden rendben volt, de akkor is érdekes tapasztalat volt. Búvárszemüveget érdemes vinni, a vízesések alatt brutál mély sötétkék medencék vannak, lehet úszkálni, és bámészkodni a felszín alatt is bőven.

Horvát vadnyugat

Említettem a vadnyugatot. A horvát jugoszláv-német filmgyártás egy gyöngyszemét itt forgatták. Igen, a jugó Winnetou kalandjai ezekben a kanyonokban játszódtak, ugrottam fejest arról a szikláról, ahonnan ő is a filmben. 🙂

A Zrmanja Novigrad mellett torkollik bele az Adriába, egy nagyon pofás öbölbe. Kis települések vannak körben, szállást elfogadható áron lehet találni, és érdemes is megszállni a környéken. A helyiek igazán vendégszeretőek, a szállásadónk sokszor hangoztatta, hogy mennyire kedvelik a magyarokat. A jugoszláv háború idején sok környékbeli Magyarországon talált menedéket, és úgy látszik, hogy ezt nem felejtik el. Szóval aki arra jár, szánjon egy napot a folyó, és a környezete megismerésére, tényleg megéri.

Vízesésből nincs hiány
 • taro

  na, errefelé tutira van nyár, szóval ide mennék ☺

 • nulla

  A vízesésből nincs hiány feliratú képet hogy a fenébe fotózták, hogy olyan fasza elmosódós a vízesés?

  • SpaceWolf

   Hosszú záridővel, gondolom. Már megy le a nap lassan, ha megfigyeled az árnyékokat.

   • nulla

    De a viz tobbi resze miert nem mozdul be? Az alsoreszen levo vizfeluleten nem latok elmozdulast, pedig jol lathatoan hullamzik.

    • SpaceWolf

     Nekem nem tűnik túl élesnek a vízfelület.

     • nulla

      A vizeséshez képest éles. Én úgy látom.

    • 

     Az a része lassabban mozog a víznek, semmint ha esne.

  • ✪☼­­

   ND (neutral density) szűrővel. Erős fényben is lehetővé teszi a hosszú expozíciós időt, anélkül hogy rontana a színeken, vagy kiégnének a világos részek. Remekül használható a vízesés “selymesítésére” vagy a víztükör lágyítására.

   • nulla

    Látom te értesz ehhez. Még egy kérdés, azt hogyan csinálják, hogy az utcakép olyan lesz mintha egy terepasztalt fotoznának?

    • 

     Többnyire photoshoppal. Alul-felül blurt raknak rá. Lehet biztos szűrővel is, de végeredményben ugyanolyan, mert nem távolság szerint lesz erősebb-gyengébb a blur az elemeken, hanem pozíció szerint (ha alul vagy felül van, akkor homályos lesz, ha középen, akkor nem).

    • ✪☼­­

     Az már szoftveres, minatűr effekt a neve általában, sok gépnél ki lehet választani az extrákból. Ahogy néztem annyi a lényege, hogy a színeket túlszaturálja, a kiválasztott részt pedig élesen hagyja, a többit elhomályosítja, mintha macro módban fotóznál kis mélységélességgel, ettől lesz az a terepasztalos érzet.

     • nulla

      Köszönöm. Megválaszoltad az összes fotózással kapcsolatos kérdésemet. Már mindent értek. 🙂

     • ✪☼­­

      Igazán nincs mit.

 • Magister Ludi
 • 

  Szépnek szép, de a vízbe nem mennék, ha hideg.
  Meghalok a hidegvíztől, fáj, meg görcsbe áll minden.

 • vau

  Belefingottam a nulláslisztbe a Teslával.

  • 

   de… de… a törésteszt… de a súlypont….

  • SpaceWolf

   Irigy kutya vagy. 😛

%d bloggers like this: