A flank steak
Kevés jobb dolog van, mint a marha hasa.
A flank steak a többi steakhez hasonlóan igazi balfasz kaja: nagyon nehéz elkúrni. Ha nem vagy igazi barbár őrült állat, akkor nem tudod úgy megcsinálni, hogy az az emberiség elleni vétek legyen. Persze van akinek sikerül.
A sztékhúst barbecuezni az amerikaiak szoktak és ők baromi profik ebben. Mivel egy rendes amerikai nem kísérletezik szar nyitott grillekkel, ezért még meg is tudják csinálni. Ők odáig mennek, hogy ribeyet és hátszínt is simán megbárbekjúznak. A marhaoldalas és a marha hasa, a flank steak is pont ilyen cucc – ha forró platnira baszod rá, nem lehet igazán elbaszni.
Az emberek félnek a steakektől, azért mert itthon jó ideig kizárólag szemetet lehetett kapni, amit maximum pörköltnek lehetett megcsinálni. Manapság azonban nagyjából minden hipermarketben kapható elfogadható minőségű előérlelt marhaszelet, amit simán meg lehet sütni úgy, hogy ne a cipőkéregre emlékeztessen.
Jó apám riogatott mindig azzal, hogy a marhát csak úgy lehet rendesen megcsinálni, ha lassan és sokáig csinálod, különben szar lesz. Valahol igaza van és volt, mert a húsok jelentős része tényleg alkalmatlan a grillezésre. Azonban ha rálelünk a megfelelő szeletre, akkor nagyon nehéz dolgunk van, ha rosszul akarjuk csinálni.
Ugyanis egy marhának ha lecsapod a szarvát és kitörlöd a seggét, gyakorlatilag azonnal fogyasztható.
A flank a marha lebernyege vagy hasaalja. Erős, szálas szerkezetű hús, amit érdemes egyben megsütni. Régebben levesalapanyagként, vagy kockázva pörköltbe került, de a jó hús bizony nagyon nemes alapanyag és a jó fajitas egyik alapvetése. Le kell hártyázni és le kell szedni róla minden zsírt, ínt és frissen sütve nagyon erőteljes ízű kaját kapunk, az egyéb grillezésre szánt húsokhoz képest olcsóbban.
A sütés során be kell tartanunk az alapszabályokat: egy átlagos, 3-4cm vastag szelethez 3-4 perc a medium-rare sütéshez, 5-6 perc a mediumhoz, 7 perc felett pedig spórolhatunk egy csomót azzal, ha veszünk helyette inkább csirkét.
Érdemes egyben megsütni, kibaszottul forró grillen vagy serpenyőben, aztán utólag szépen csíkokra szelni és úgy szervírozni. Szokás szerint só és bors, esetleg mellé lehet enni valami finom szószt. Személy szerint valami töményet javaslok: barbecue vagy szójás, de passzolhat hozzá a sima forró vaj is.