HOLDKOMP

Kis lépés ez az árnyékos oldalon…

Gasztro

Egyszerű kaják – Stroganoff

Volt már egy poszt a konyhai ténykedésemről, akkor egyben sült tarját sütöttem. Ma Stroganoff lesz, pulykából ( legalábbis azt hiszem).

Hozzávalók:

  • hagyma
  • füstölt, nyers kolozsvári szalonna
  • pulyka comb
  • csemege uborka
  • gomba
  • sok bors
  • sok fokhagyma
  • tejszín
  • köretnek meg valami tészta lesz ma

Mennyiséget nem írok, mert mittudomén. Mindig a hús mennyiséghez igazítom a szalonnát, én szeretem, ha jó sok van benne. Szóval felcsíkozom a kolozsvárit bőröstül, és odarakom lassú tűzre, hogy süldögéljen. Minimális zsiradék kell alá, hiszen majd kisül szépen a saját zsírja is. Közben a hagymát felvágom apróra. Hagymából is jó sokat szoktam használni. Úgy látszik ez valami berögződés nálam. De tény, hogy tök jó szaftos lesz tőle a cucc, szóval bátran. A szalonnát türelmesen sütögessük, mert nyers, kell neki idő. Amikor szép lassan átvált a zsírja kicsit olyan üvegesre, akkor mehet mellé a hagyma. Azt is üvegesre pirítjuk, a türelem itt is fontos.

Amíg ezek ketten elvannak egymással, felkockázom a húst, az uborkát meg csíkokra vágom. A receptek azt mondják, hogy “zsülienre” kell vágni. A faszom se tudja, hogy ez mit jelent, és nem is érdekel, őszintén szólva. Csak legyen felcsíkozva szépen a nyomorult, más nem számít. Ez egyébként számora ez a legutálatosabb pontja ennek a kajának, mert pöcsölős. Biztos lehet hatékonyan is, de én béna vagyok hozzá. Ha látom, hogy a hagyma szeme is üvegessé vált, akkor mellé borítom a húst, összekeverem, és hagyom, kicsit megkapatni nagyobb lángon, majd lassú tűzön fedő alatt rotyogtatom. Enged annyi levet, hogy a hagymával meg a szalonnával szépen összebarátkozzanak ízileg. Mehet mellé a felaprított fokhagyma (jó sok), meg az őrölt bors (kurva sok).

Lehet bontani egy sört, innentől kezdve lazulás van. A pulykának kell idő amíg megpuhul. Néha nézzünk rá, majd mivel még mindig kicsit keménynek érezzük, így nyugodt lelkiismerettel bonthatunk még egy sört mellé. Amikor kezd puhulni, mehet mellé a felcsíkozott uborka (jó sok, ofkóz), meg a gomba. Ma nincs flanc, konzerv csiperke lesz az áldozat. Hagyjuk, hogy ezek is levet engedjenek párolódás közben, és amikor már majdnem teljesen puha a hús, öntsük fel tejszínnel. Ízlés szerint, én szeretem, ha jó tejszínes. Adjunk hozzá még egy kis borsot, hogy friss illata-íze legyen tőle, majd pár perc rotyogtatás után kész is van, az ízek összeértek.

A nagy sörözésben elfelejtettük a tésztát, hát gyorsan főzzük ki, és már lehet is tálalni.

Avatott szemnek feltűnhet, hogy hiányzik valami a receptből, méghozzá egy olyan komponens, amit minden főzés során használunk. Mégpedig a só. A kolozsvári füstölt szalonna tapasztalatom szerint pont annyi sót tartalmaz, hogy egy csipetet sem kell hozzáadni pluszban.

Nem tudom, hogy mennyire követtem a “hivatalos” Stroganoff receptet, de én így szoktam, és nagyon jól szokott sikerülni. Jó étvágyat az ebédhez!

HOLDKOMP