Filmes fotózás 2017-ben

36 kocka. Lényegében a digitális kamerák megjelenése óta vitatkoznak az emberek azon, hogy melyik a jobb, a digitális vagy a film.  Tarantino odáig ment, hogy behisztizett, hogy ő bizony abbahagyja a filmezést (jajj ne, nem kapunk több valószínűtlenül túlírt dialógust két vérfolyam között, neeee), ha a gyárak abbahagyják az alapanyag gyártását, mert ő bizony nem fog digitálisan rögzíteni. Szerinte a filmek nem arról szólnak, hogy a mozgást örökítjük meg,  mert az operatőr fotók sorozatának egymás utáni gyors lejátszásával érnik el, hogy a nem létező mozgás illúzióját keltség és valójában ez adja a mozi varázsát.

Ő nyilván hülye, mint a seggem, de van valami a mondanivalójában. A filmezés és a filmes fotózás ugyanarról, a fényképezésről, a kompozícióról szól. Több fotós véleménye (többek között Jared Polintól olvastam legutoljára, akinek egyébként vicces, puzséros őrjöngései vannak youtubeon a témában), hogy a digitális korszak elmélyítette bennünk az igényt az egekbe nyomott sharpnessre, a bokeh (fókuszon kívüli elmosódott tér) “minőségére”, a gyors sorozatokra, illetve a 4k felvételre, miközben a fotózás nem erről kellett hogy szóljon. Régen sem kellett a lélegzetelállító felvételekhez négyszázezres ISO és kétszáz autofókusz pont. Ezek a vívmányok elképesztően hasznosak ugyan, de ezekkel elkezdeni a fényképezést olyan, mint ABS-szel és ESP-vel, meg sávelhagyás figyelő autóval megtanulni vezetni.

Bizonyos értelmeben bölcsebb dolog telefonnal nekiállni fényképezni tanulni, mint DSLR-rel, ha a dolog purista oldalát nézzük. Pár éve vettem meg az első komoly filmes SLR kamerámat. Régen soha nem volt pénzem erre: akkoriban a kamerák egy autó árába kerültek, az optika meg annyira elképesztően sokba került hozzá, hogy tízévesen, amikor elkezdett érdekelni a fotózás teljességgel elképzelhetetlen volt, hogy hozzá juthatok. Kivettem a könyvtárból Lee Durrell és Gerald Durrell Amatőr természetbúvár c. könyvét, kimentem abba a tölgyligetbe Szentiván mellett, ahol most már az Audi huszadik bekötőútja van és tessék-lássék módon összeállítottam magamnak vadleseket és a születésnapomra kapott, meglehetősen bénácska Kodakommal (Star talán…? már nem él, akitől megkérdezhetném) kimentem állatokat fotózni. A legeslegolcsóbb Fuji filmre lőtt képeim sose voltak jók és a fix objektív, a fix rekesz nem sokat segített a dolgon. Apám végül abbahagyta a kísérletezésem finanszírozását és soha nem lett belőlem fotós. Hobbifotózni is csak sokkal később kezdtem el, amikor a digitális kamerák piacra törése után egyszer már sikerült ráunnom a bulifotózásra.

Szóval nosztalgia sosem társult ehhez a műfajhoz, hacsak nem tekintjük nosztalgiának a keserédes igényt a “mi lett volna ha” forgatókönyvekre, amiket fejben párszor mindig lejátszok, akárhányszor felhúzom az Olympusomat.

Mire akarok kilyukadni? Hogy a filmes gépek az elmúlt években alapjaiban változtatták meg annak a módját, ahogy fényképezek. A DSLR gyakorlatilag zombivá alakít minket, akik elmerülnek (esetemben erősen túlkompenzálnak) abban, hogy rengeteg cuccal mennek fotózni és egyfolytában bújják az technikai oldalakat. Rá vagyunk feszülve arra, hogy legalább kétezer kép készüljön egyetlen nyaraláson, amiket aztán soha nem nézünk vissza. Nos a film teljesen más.

Nem utólag válogatok, hanem ott és akkor

Mire jó ez? Arra, hogy nem tornyosulnak a gépemen ezerszámra a képek. A kicsit kevesebb bizony néha több. Megtanultam picit lelassulni és ezt azóta akkor is észreveszem magamon, ha digitális fotókat csinálok. Átgondolom, hogy kell-e most ez a pillanat, vagy érdemes elvenni az arcom elöl a gépet és itt lenne inkább az ideje annak, hogy elmerüljek benne. Kevesebb időt töltök ezáltal a számítógép és a Lightroom előtt: mindenki nyer.

Elmerülni a pillanatban

Amikor megcsinálom a képet, már az elkészítése előtt átgondolom, hogy hogy fogom megoldani a kompozíciót és tudom, hogy sikerülni fog. Mivel nincs azonnali “jutalom”, az előhívás kivárása csak növeli az elégedettséget (és persze a csalódást is), ha sikerül.  Amikor sikerül egy jó fotó, annál kevés jobb élmény van számomra. Van pár filmes fotóm, amire szinte sírok, annyira örülök, ha ránézek. Általában ezek személyes pillanatok és a legkevésbé sincsen bennük semmi extrém módon technikai. Különlegesen gyors záridők, vagy bármi huncutság. Sokkal-sokkal türelmesebb vagyok, kivárom a megfelelő időt, nem egyszer jó előre felkészülök rá. Előre elképzelem, hogy mi fog történni, mert minden kocka drága.

Tanulás

A digitális gépekkel könnyebb hibázni, mert nincs büntetés. Ahhoz hasonlítanám, mint amikor cheat code-dal mész végig valami játékon. Persze, meg tudod nézni, hogy mi minden van a pályán, hiszen sose fogysz ki az életekből, de menet közben megölöd az izgalmat, hogy valamit elronthatsz és akkor vége. Soha nem tanultam még ennyit a kompozícióról, a fókuszról, a záridőkről és a fényérzékenységről, mint az utóbbi években. Azt hittem én is, mint mindenki más, hogy ha betekerek egy adag fekete-fehéret, akkor olyan mesésen hipster képeket fogok lőni, hogy mindenki ott fog hümmögni előttük, amikor poszterméretben kinagyíttatom őket. Nos nem így lett. Rájöttem, hogy a falevelek kurva szarul néznek ki nagy kontraszttal és hogy a piros szűrőt nem tesszük fel olyan képre, ahol emberek arcai is szerepelnek. Jobban megértem a fényt,

 

Kevesebb cucc

Bár nyilván beszereztem hozzá minden szart, az esetek kilencven százalékában az Olympus OM-2n-em van nálam és az 50mm-es objektív rajta. Esetleg elviszem magammal a 35mm-est, de nem jellemző. Persze ez kompromisszumos döntés, de így az eszközeim nem állnak a megvalósítás útjába. Nincs megalkuvás: vagy megoldom a helyzetet, vagy nem készül fotó. És akkor inkább mindig meg akarom oldani a helyzetet és akarok fotót csinálni. Jellemzően nem sirdogálok azon, hogy mennyire életlenek az obijaim, meg nem böngészem a netet újabbak után. Imádom továbbra is az éles digitális képeket, de ha ránézek egy képre, elkezdem értékelni az igazán fontos dolgokat. És a jó fotó nem az élességről szól. Szeretem a motion blurt, szeretem a film szemcsésségét, szeretem a kicsit elbaszott fókuszt. Hozzáad az egészhez valami organikusat, amitől minden sokkal sokkal kézzel foghatóbb és élőbb lesz.

Szóval akkor most ennyit a digitálisról?

Dehogy. Imádom a digitális fotózást. Ugyanakkor Tarantino, Nolan, Scorsese lobbizik a Kodak filmes készlet megmentéséért, néhány gyár újranyílt és szerencsére a hipsterek is elég rendesen életbentartják a műfajt. A Fuji Instax megint behozta a nyomtatott fotó utánozhatatlan ízét a kommersz fotózásba, ami tök jó dolog. Persze, döglődik az egész és csodaszámba fog menni, ha lesz még valaki pár év múlva, aki előhívót vagy filmet gyárt. De amíg van, addig nagyon élvezetes és szép dolog életben tartani ezt a műfajt.

A digitális baromi olcsó, már ami a mennyiségi fotózást illeti. Ugyan 20-30 ezerért szuper minőségű Yashicákat, Fujikat, Nikont, Canont, Olympust kapsz egy 50mm-es lencsével, plusz maguk a lencsék is hozzáférhetők gombokért, de egy tekercs Tri-X előhívása a Westendben öt ropival oldható meg, amiért kapsz 36 darab nagyon király képet.  Előhívó szettet lehet házilag is összeállítani és egy szkennerrel gyakorlatilag szigetüzemben lehet átörökíteni a filmes fotózást a huszonkettedik századba (feltéve ha marad nyers film), de az annyira költséges móka, hogy a legtöbb épeszű hobbista elzárkózik előle.

De a filmessel még a kevéske előhívó helyek egyikén megcsinált, alapvetően szar képek is jók és személyesek lesznek. Kevés jobb dolog van, mint azon vergődni, hogy milyen tekercset fűzzek be a következőre – legyen egy ezer forintos Kodak, vagy keressek valami csúcsszuper Velviát? Mindenkinek javaslom, aki meg akarja érteni, hogy mi az ISO, a záridő és a rekesz szentháromság, hogy kapjon fel még egy analóg gépet, amíg az utolsónak be nem ragad a zárszerkezete. Vagy kettőt.

95 thoughts on “Filmes fotózás 2017-ben

 • July 31, 2017 at 14:10
  Permalink

  …úgyhogy vettem egy Fujit.

   • July 31, 2017 at 14:58
    Permalink

    Nekem egy kis Nikon volt szuperzoomban.

    • July 31, 2017 at 14:59
     Permalink

     az első ásatásaimon még pajtással fotòztunk 🙂

     • July 31, 2017 at 15:05
      Permalink

      Megvan már XIII. Ramszesz szarkofágja, vagy koporsója, síremléke? Csak így beugrott

      Bolesław Prus regénye után…

     • July 31, 2017 at 16:17
      Permalink

      nem vagyok egyiptológus, de nehéz egy nem valós személy sírját és múmiáját megtalálni

     • July 31, 2017 at 16:30
      Permalink

      Tyííííííííí, akkor ezt jól benéztem.

     • July 31, 2017 at 16:41
      Permalink

      előfordul, sokan nem tudják, hogy nem valós személy 🙂

     • July 31, 2017 at 15:06
      Permalink

      A teljes családi kört végigkuncsorogtam orosz SLR-ekért, de nyilván nem lett belőle semmi.

      Pajtáshoz nem volt szerencsém, de 120-as filmessel úgy általában nem fotóztam még.

     • July 31, 2017 at 16:46
      Permalink

      egy csomó múzeumban megvannak a régi üvegnegatívok, az mekkora jóság

   • July 31, 2017 at 17:49
    Permalink

    nekem az utolsó értékelhető fuji bridge van, azon még lehet manuálisan fókuszt állítani. nem nagyon nagy szám, de el lehet vele szórakozni

  • July 31, 2017 at 15:53
   Permalink

   Ha megengedsz egy kérdést, miért pont Fuji? Ehhez vannak objektívek?

   • July 31, 2017 at 17:33
    Permalink

    Nemtom. Ki akartam ikszelni egyet.

    Ezek voltak versenyben:

    Canon M5 + 18-150mm + adapter + 35mm f2
    Sony A7 + 24-240mm + 50mm f1.8
    Sony A7 II + adapter + sigma 24-105 + 50mm
    Sony A7R II + adapter + sigma 24-105 + 50mm
    Fuji X-T20 + 18-135mm + 35mm f1.4
    Fuji X-T2 + metabones adapter + sigma 24-105 + 35mm f1.4
    Olympus O-MD EM-1 MKII + metabones XL + sigma 18-35 f1.8 + sigma 50-100mm f1.8
    Canon 6D MKII + Sigma 24-105mm

    Na most ezek mind mocskos drágák, szóval a sóher, kivárós változatok:

    Sony A7 + FD adapter + FD lencséim + Canon adapter + EF lencséim
    Fuji X-E1 + FD to FX speed booster + FD lencsék + 35mm f1.4
    Olympus OMD EM10 MKII + metabones speed booster + meglévő canon EF lencsék.
    Canon 6D MKI + meglévő lencsék

    Második nyert a sóher megoldások közül. A legtöbbet a 35mm környékét használom cropon, vagy 50mm full framen, a SIgma 24-105, a Sigma 18-35 és az 50-100 meg jobb bármelyik hasonló canon obinál, ide értve az L lencséket is. A Sony natív lencsék megfizethetetlenül drágák és nincs 24-105-ös átfogású, ami f4-es lenne. Fujihoz meg rendeltem speed boostert és használom vele a 35-105 f3.5 FD lencsémet.

    Ezér.

    • July 31, 2017 at 18:15
     Permalink

     Amúgy az egész jelenlegi felhozatalt kívülről tudom, ha kell valakinek segítség akár kiválasztásban, akár beszerzésben, akkor segítek. Levedlett analóg és objektív is van kettő, ami már nem kell, mert vettem helyette szebbet/jobbat.

     • July 31, 2017 at 19:51
      Permalink

      Csak nem elolvastad a világ összes tesztnjét hogy sikerüljön kiválasztani a legmegfelelőbbet?

     • July 31, 2017 at 19:52
      Permalink

      A világ összes tesztjét IS.

     • July 31, 2017 at 20:41
      Permalink

      Köszi, ezt most szépen feljegyeztem.

    • July 31, 2017 at 20:15
     Permalink

     Wow 😯

 • July 31, 2017 at 15:52
  Permalink

  Gratula, nagyon jó kis írás 😊
  Én Kodak(?) eldobhatóval kezdtem, azután valami fix objektíves Praktikávaal tanulgattam az alapokat – sose felejtem – az első tekercs művészi fotósorozatomat egyetlen kockára lőttem el, mert rosszul fűztem be a filmet 😂 Majd jöttek a fényképezős mobilok.

  És filmes hipszterkedés ide, Lomo oda, van egy igazi, egyedi tömeggyártott szar fényképezőm (egyelőre szobadísz és hatékony porfogó) 😊 https://uploads.disquscdn.com/images/ec8b49df14a3fb65019ab24097ef362e26fa26400ef84bbc1798ce459cc8e6af.jpg

    • July 31, 2017 at 16:42
     Permalink

     De most képzeld csak el.
     Ül egy ilyen kis puki, tanulgatja a forográfia művészetét, a kis mancsaiba kap egy Beirette gépet és nem viszi a 36 kockásat csak a 24-eset, mert nem elég erős a mechanikája.
     Aztán elmegy és vesz egy elektromos Fuji-t és az sem. 🙁

     • July 31, 2017 at 17:48
      Permalink

      a kézzeltekerős fényképező az menő volt, de volt egy polaroidunk is anno, az maga volt a varázslat, hogy kigyütt a kép

     • July 31, 2017 at 17:53
      Permalink

      A Polaroid tényleg jó volt, egy éles fotót sem tudtam vele csinálni. 🙂

     • July 31, 2017 at 18:19
      Permalink

      de ez legalább hamar kiderült

 • July 31, 2017 at 16:09
  Permalink

  Így ültem a sötétkamrában, egy Hajdú felöltöltős mosógépen világítottam le kellemes vörös háttérfényben az első fotóimat. Egy fém bögrében raktam össze a fixirsó oldatot, apám rámpirított: ebből emberek isznak.
  Kösz, apu.
  Akkor inkább DSLR.

  • July 31, 2017 at 17:24
   Permalink

   A mérgek utánozhatatlan illata. Kedvem lenne levilágítani negatívokat.

 • July 31, 2017 at 17:19
  Permalink

  Na, ilyenből még többet. A hétfő reggeli depressziós szarokat meg leszel szíves, de kurvagyorsan… 🙂

  • July 31, 2017 at 18:03
   Permalink

   a hétfő reggeli depressziós szarok segítik a közös frusztráció szertartásszerű kiélését,
   szóval van helyük a világban

   • July 31, 2017 at 18:07
    Permalink

    Inkább rúgjunk be helyette. Deal?

    • July 31, 2017 at 18:14
     Permalink

     ehh, én már 17 éves koromig megittam mindent, amit terveztem, szóval ilyenekre eléggé alkalmatlan vagyok, de hajlandó vagyok végignézni, ahogy mások bebasznak és még haza is cígölöm őket

     • July 31, 2017 at 18:15
      Permalink

      Szerintem mi jóban lennénk. 😀

 • July 31, 2017 at 18:11
  Permalink

  Ti mit fotóztok/mit fotóznátok?

  • July 31, 2017 at 18:13
   Permalink

   Én a természetfotózást szerettem nagyon. Egyszer még nyertem is egy amatőr pályázaton. 🙂

   • July 31, 2017 at 18:14
    Permalink

    Szerencsére az a legkurvadrágább az összes műfaj közül, talán csak a sportfotózás nagyobb szopó. 😛

    • July 31, 2017 at 18:15
     Permalink

     Az amatőr szón volt a hangsúly. 😀
     Egy Konica-Minolta bridge meg pár szűrő elég volt az igényeimnek.

     • July 31, 2017 at 18:23
      Permalink

      Én is bridge gépekkel fotóztam régen, akkor megélhetésért. A kedvenc analóg fotóm automata beállítással készült a Canon T50-esemmel.

     • July 31, 2017 at 18:28
      Permalink

      Konica-Minolta Z3. A mai napig meg van, üzemképes. Csak szomorú, mert már vagy 5 éve nem használtam szegényt.

  • July 31, 2017 at 18:22
   Permalink

   ilyen pusztulásnak indult emberalkotta bármik némi zölddel
   (pl. a reggeli kép nagyon ott volt. tiéd?)

    • July 31, 2017 at 18:29
     Permalink

     Affene. Pedig olyan hangulata van, majdnem beszartam.

   • July 31, 2017 at 19:29
    Permalink

    Némi zölddel= beszívva?

    • July 31, 2017 at 20:24
     Permalink

     neeem, a lényeg, hogy legyen valami emberre utaló benne (de nem kell, hogy ember legyen a képen, inkább csak a nyoma), de ne ipari vagy tisztán városi, hanem valami természettel vegyített. Ezek a kedvencek.

     • July 31, 2017 at 20:28
      Permalink

      1 liter kevesebb mint 12 Ft??
      hát mikor volt ez?

     • July 31, 2017 at 20:31
      Permalink

      Ilyenre gondoltál, nem? Jó régi, jobboldalt középen már kezd rosdásodni a műanyag.

     • July 31, 2017 at 20:33
      Permalink

      Nem, nem és nem. Olyanra gondoltam, amit reggel a depressziózósos poszthoz kaptunk.

     • July 31, 2017 at 20:38
      Permalink

      Ember nyoma, természettel vegyített, nem túl vidám. Szerintem megfelel a kívánalmaknak, de ezen nem fogok összeveszni.

     • July 31, 2017 at 21:00
      Permalink

      Értetlenke.

     • July 31, 2017 at 21:05
      Permalink

      Jó, köddel nyilván sokkal misztikusabb lett volna..

     • August 1, 2017 at 03:59
      Permalink

      nem bosszants fel egy narkolepsziást, mert elalszik

  • July 31, 2017 at 18:32
   Permalink

   fuji bridge, főleg makro, főleg természetben. kis gombák meg ilyenek.

  • July 31, 2017 at 18:33
   Permalink

   én nem értek a fotózáshoz, viszont a munka miatt egyre többet fotózok. sok szar képet a kukának. telefonnal.
   semmi tehetségem hozzá.

   • July 31, 2017 at 18:40
    Permalink

    az volt szép baleset, amikor kármentésnek koncertet próbáltam fotózni egy kompakt géppel, fotós pass nélkül – tehát messziről… csináltam pár képet a vidám tömegről, na.

   • July 31, 2017 at 19:53
    Permalink

    Segond, én se leszek már egy Ansel Adams.

  • July 31, 2017 at 19:28
   Permalink

   Mindent. De leginkább macro, sok érdekes dolgot rejt amikkel bár mindig találkozunk, de szinte sose látjuk őket.

  • July 31, 2017 at 20:10
   Permalink

   Szerintem a következő nagyobb nekifutásom egy komolyabb time-lapse lesz, csak idö legyen rá.
   Meg ihlet.

  • July 31, 2017 at 19:39
   Permalink

   Lehet, simán.

  • July 31, 2017 at 19:51
   Permalink

   Ennyire nem, de hasonlót lehet.

   A “háttér elmosása” tulajdonképpen azt jelenti, hogy kicsi az arány a fókusztávolság és a fényképező írisze között. Ha mittudomén egy 50mm-es lencsének 25mm-re nyílik az írisze, az f2-es lesz.az “f száma”.

   Jellemzően a bridge gépekkel ezért nehéz ezt megugrani. Egy felarányosított fókusztávolsággal számolva (full frame equivalent) mondjuk egy 50-es fókusztávolsághoz sokkal, de sokkal kisebb blende tartozik.

   A háttérelmosás akkor jelentkezik, ha ez az f szám relatíve kicsi (f2.8, f2, f1.8, f1.4, ugyanakkor a fókusztávolság nagy, vagy a tárgy van nagyon közel.a háttérhez képest.

   Itt számoltathatsz DOF (depth of fieldet): http://www.dofmaster.com/dofjs.html

  • July 31, 2017 at 20:07
   Permalink

   Igazából már telefonnal is 😊

   • July 31, 2017 at 20:08
    Permalink

    Szoftveresen.

    • July 31, 2017 at 20:12
     Permalink

     És? Az eredményért fényképezel nem?

     • July 31, 2017 at 20:16
      Permalink

      Szoftverrel nem szeretek baszakodni, ha nem muszáj.
      Inkább a kihívás, hogy miután már kihoztam a maximumot a gépből, még rátegyek egy lapáttal. Telefonon pl a mézcsepp technika.

     • July 31, 2017 at 20:23
      Permalink

      Miért kellene bszakodni? Eszköz ahhoz hogy létrehozd azt amit akartál ugyanúgy mint a fényképezőgép 😐

     • July 31, 2017 at 20:35
      Permalink

      Kihívás.

     • July 31, 2017 at 20:38
      Permalink

      Nyilván 😊 ha a géped nem tudja amit elképzeltél akkor kell az utómunka.

     • July 31, 2017 at 21:46
      Permalink

      Tudsz mutatni szoftveres elmosást mobilra, ami normálisan is néz ki? A gépem eléggé snow john, így sokszor kell trükközni, ha olyat akarok amit nem tud.

 • July 31, 2017 at 19:06
  Permalink

  Tavaly majden vettem egy nikon dslr-t, már ott voltam a boltban, de szerencsémre nem volt készleten.

 • July 31, 2017 at 20:15
  Permalink

  A mélységállítás a titok.

  • July 31, 2017 at 20:16
   Permalink

   Ne keverd ide a horgászást.

   • July 31, 2017 at 20:18
    Permalink

    A mélységállítás a legnehezebb dolog. Tök mind1, hogy milyen az obi, illetve a technológia.

    • July 31, 2017 at 20:18
     Permalink

     Alfa az a fránya vessző 😀

  • July 31, 2017 at 20:20
   Permalink

   Bocs, de ez titokállítás…

 • July 31, 2017 at 20:21
  Permalink

  Ha “lélegzik” a kép, akkor profi vagy.

  • July 31, 2017 at 20:29
   Permalink

   A kompozícióból hiányzik a természetesség.

 • July 31, 2017 at 21:00
  Permalink

  Jéofframentatopik. Száni.

 • July 31, 2017 at 21:38
  Permalink

  Orulok ha az ifonnal sikerul a horizontot vizszintesre loni.

  • July 31, 2017 at 21:40
   Permalink

   tegnap már mástól is volt erre panasz

  • July 31, 2017 at 22:04
   Permalink

   Az a trükk, hogy portrait módban kell lőni a panót. Landscapeben garantáltan elkúrod és le se tudod vágni a feles részt.

   • July 31, 2017 at 22:17
    Permalink

    Jeej, nekem az volt fless, mikor lyanos pro tippjebol megtanultam az ifonnal fenykepezes rejtjeleit

 • July 31, 2017 at 23:11
  Permalink

  már akkor filmes slr-rel jártam, amikor az összes fotóbúzi vagyonokat költött a 3 mpixeles kezdetleges dslr-re, hogy a fotozz.hu giccsegyletben tudjon villantani
  amit viszont nem értettem soha, az a 4:3 képarány

 • August 1, 2017 at 05:33
  Permalink

  Mindig is szerettem fényképezni, bár sohasem tudtam. Nem fért valahogy a fejembe az a sok bizbasz tekergető a fényképezőgépen. Szóval nekem a digitális fotózás kicsit megváltás volt. Persze minden auto-n megy, mondom, nem értek hozzá. De talán nem is akarok. Mert elvonja a figyelmemet a környezetemtől. Pedig nincs jobb, mint egy kiránduláson állandóan hátul kullogni, észrevenni minden kis bogarat, virágot, furcsán álló fűzsálat, a felhőket a nyárfák fölött, a völgy érdekes esését. Ráadásul mindig zavart egy kicsit, hogy még egy jól sikerült fénykép sem adja vissza a látványt, sem a teret, sem az illatokat, a madárcsicsergést, a fények vibráló játékát.
  Szóval nem csak nem tudok fotózni, de nem is akarok tudni. Maradok inkább a világ direkt csodálója.

Comments are closed.

%d bloggers like this: