Hármas együttállás a hétvégén

Parádés égi jelenségekkel zárult az amúgy ritka pocsék 2020-as év, a karácsonyi csillag néven közismertté vált Jupiter-Szaturnusz konjunkciót meteorzáporok követték, úgyhogy akinek volt kedve és lehetősége, akár távcső nélkül is követhette az eseményeket.

Működő recepten nem érdemes változtatni – gondolhatták az égi mechanika főszereplői – és ezúttal a Merkúr is csatlakozott az illusztris gázóriás párhoz, hogy január 8. és 12. között mindössze öt foknyira, kinyújtott kézzel alig egy tenyér szélességre közelítsék meg egymást a délnyugati égbolton.

A látványosság a hétvégén, leginkább 10-én kb. fél órával napnyugta után lesz obszerválható, ekkor lesz a három planéta látszólag egymáshoz legközelebb. A látszat persze csal, hiszen ez csak a földi szemlélődő nézőpontjából tűnik közelségnek, a Merkúr ugyanis a Föld és a Nap közötti pályán kering, a két fagyos óriás pedig kilométerek százmilliónyira tőlünk és egymástól.

Az 1.9 magnitudójú Jupiter ragyogása lesz az est fénypontja, őt követi a közepesen fényes Merkúr és a valamivel halványabb sárgás-fehér Szaturnusz adja hozzájuk a kíséretet.

A különlegességet fokozza, hogy estéről estére változik a bolygók által rajzolt háromszög alakja, a gyorsan mozgó Merkúr egy közel tökéletes egyenlő szárú háromszög csúcsára fog érni tizedikén éjjel.

Aki ezek után kedvet érez az ég nézegetéséhez, de nincs hozzá távcsöve, az se legyen kedveszegett, mert a két fényesebb, azaz a Merkúr és a Jupiter szabad szemmel is látható marad, még ha a Szaturnuszhoz legalább egy hagyományos távcsőre is szükség lehet vagy ha valakinek van megfelelő teleobjektívje, azon keresztül is gyönyörködhet a bolygók táncában.

A főszereplők műsora ezzel nagyjából le is zárul, a hónap közepétől az együttállások beleolvadnak a naplementékbe, így a megfigyelésükre a továbbiakban egy jó ideig nem lesz lehetőség.

Vasárnapra közepesen felhős időt ígérnek az időjósok Budapest környékére, ha felszakadozna a felhőzet, jól járhatunk, ha mégse, akkor pedig marad az online közvetítés.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!