Hogyan NE vegyünk karórát S01E06

Komplikációk

Minden olyan dolgot, ami az óra- és percmutatónál több, komplikációnak szokás hívni a karórák világában.

A másodperc mutató, a dátum és a hét napja is az. Ezek a leggyakoribbak – és talán nem is feltétlenül túlságosan feleslegesek. Mondjuk persze aki időben és térben annyira dezorientált, hogy azt se tudja milyen napja van épp a hétnek, annak valószínűleg nem szükséges karóra sem.

Nézzük először a minimalista vonalat. Van az egy mutatós óra, ehhez eléggé különcnek kell lenni, de vannak különcök. Saját magukért csinálják, mert fél méternél távolabbról úgysem látszik.

Aztán vannak a végtelenül túlbonyolított számlapok.

Ez mégis hogy néz már ki? Mi mit mutat? Előszeretettel hordják a hamisítványait replika néven. Ne tegyétek.

(Lesz szó szerkezetekről, akkor majd elmesélem amúgy a tri-kompax nagydátumos szerkezet értelmét, de nem ma van a napja.)

Szóval ha a komplikációknál maradunk, tartózkodjunk a feleslegesektől.

Hogy mi a felesleges?

A legeslegfeleslegesebb a stopper. Ha úgy tetszik a kronográf. A bödös életbe’ nem fogod használni, az zicher. Senki nem használ stoppert. Volt olyan, hogy a user visszavitte az órát azzal, hogy megromlott, mert nem megy a központi másodperc mutató. Az a stopper, te paraszt. A faszért vettél ilyet?

Ennél csak egy feleslegesebb van a részidős, két stopper mutatós kronográf, nevezzük rattrapante vagy fly-back akárminek. Nincs rá szükséged.

Akkor már inkább a kékített acél mutatók, és a soha nem látott genfi csíkozás a szerkezetben.

Jó, nekem persze van fly-back kronóm is, mert a karácsonyi sütit azzal mértem, hogy meddig kell sütni, ráadásul csak félórás, tehát végképp értelmetlen.

Előzmény itt:

HOLDKOMP