Hol lehet a világ közepe?

Tette föl a régóta sokakat feszítő kérdést a space.com.

Az Univerzumról azt feltételezik, hogy nagyjából 13,7 milliárd évvel ezelőtt keletkezett az ősrobbanással.

Az ilyen lárifári teóriákról többek között itt olvashattatok:

A modern tudomány szerint ráadásul a megmagyarázhatatlan nagy léptékű homogenitásnak volt egy olyan oka, amit az infláció elmélete ír le, az alapján a hatások terjedési sebessége egy időben meghaladhatta még a fénysebességet is. De ami ennél is jóval borzasztóbb, hogy ebből az következik, hogy az általunk megfigyelhető 13,7 milliárd fényév sugarú gömbön túl is léteznie kell számunkra észlelhetetlen részeknek. A becslések szerint az Univerzum átmérője meghaladhatja a 100-130 milliárd fényévet is.

Vannak arra utaló gravitációs anomáliák, hogy ez valóban így van, galaxishalmazok száguldanak teljesen más irányba, mint ahogy az az általánosan elfogadott gyorsulva táguló Univerzum elméletből következne.

De mindenesetre a “hol lehet a közepe” kérdést nagyon nehéz megfogni. Ha abból indulnánk ki, hogy az ősrobbanásnak kellett legyen egy középpontja, akkor ha visszatekerjük gondolatban az idő kerekét, tadááááá… meg is van a középpont, taps, örülés.

Csakhogy ez a robbanás nem olyan robbanás volt, hogy félig feltöltöttek néhány pingponglabdát benzinnel és alágyújtottak, hogy a felette lévő liszttel telt lufik tartalmát a levegőbe röppentve egy 30 méteres porrobbanásnyi tűzgömböt állítson elő (ezt egyébként ne próbáljátok ki, leég a szemöldökötök és a fél falu).

Az Univerzum tágulása ugyanis nem centrális eredetű, hanem a téridő maga mutat a sötét energia jelenlétében egy táguló jelleget. Az anyagi Univerzum 4-5%-a mindössze az általunk megfigyelhető tömeg, van még egy jókora adag sötét anyag és nagyjából háromnegyed részre becsülik azt a sötét energiát amit soha senki nem látott, nem mért meg, nem tud észlelni, de a legújabb elméletek feltételezik a létezését.

Megint mások szerint a megfigyelhető Univerzum kétdimenziós hologram egy több dimenziós felszínre dermedve, szóval vannak még további lehetőségek is, de így sem lehet a közepét megmondatni.

“It knows it can go forward and backward. It can go left and right,”  “But it has no concept of up and down.”

Barbara Ryden, an astrophysicist at The Ohio State University. 

Száz szónak is egy a vége, a közepe ennek az egésznek nem definiálható, nem megfogható, maga a kérdés felvetése is úgy hülyeség ahogy van.

Kivéve, ha elfogadjuk, hogy a magyar néplélek már jóval a tudósok előtt megfejtést adott egy fel sem tett kérdésre:

Na tessék. Csak Ligetre kell menni, ott a közepe.
Virág Boris kötözi, Bíró Pista felveszi.

Kösz, tudomány!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!