Izlandon kitört egy apró vulkán

Izgalmas hírekről számolt be az Izlandi Meteorológiai Szolgálat (IMO) péntek késő este, ottani idő szerint (két órával vannak odébb a magyar időhöz képest) 20:45-kor megnyílt a föld, hogy kígyózó lávafolyamokkal kápráztassa el az ilyesmire fogékonyakat.

Aki járt már Izlandon, az feltehetően tudja, hogy ami minket itt Ká-Európa közepén izgalomba hoz a csodás természet kapcsán, az ott hérköznapinak számít, úgyhogy egy bennszülött izlandi az ilyesmire leginkább csak legyint, miután elmorzsol egy viking káromkodást az orra alatt.

Izlandon ugyanis egy ideje mocorog a föld, nem ritka, hogy egy nap több száz rengést regisztrálnak, az IMO Tweetje is csak egy informatív bejelentés az aprócska kitörésről:

A volcanic eruption started this evening at 20:45 near Fagradalsfjall in Geldingadalur, The eruption is considered small at this stage and the eruptive fissure is app. 500 m long. The magma area is app. 1km2. Lava fountains are small.

Egy négyzetkilométeren, ötszáz méter hosszban elterülő láva ugyan miért is számítana különlegességnek?

Az intézkedések is ennek megfelelőek, a polgári védelem egyelőre arra kérte a környéken lakókat, hogy csukják be az ablakokat és tartózkodjanak a kültéri tevékenységektől, mert a légmozgások függvényében kén-dioxid megjelenésére lehet számítani, ami amellett, hogy büdös, hordoz némi egészségügyi kockázatokat is.

Mivel a kitörés a fővároshoz közeli félszigeten történt, az otthon maradás abban is segíthet, hogy ha komolyabbra fordulna a helyzet, a gyors reagálású mentőcsapatok akadálymentesen használhatják a Reykjanesbraut autópályát, amely a Reykjavík agglomerációban köti össze a fővárost az onnan kb. 40 kilométerre található Keflavík nemzetközi repülőtérrel.

This is somewhat less seismic activity in comparison to previous mornings where the numbers have been around 1,000 earthquakes,

Annak nyomatékosítására, hogy nem szükséges túlaggódni az ügyet, az IMO azt is hozzátette, hogy az előző reggelek darabszámra ezres nagyságrendű földmozgásaihoz képest egész nyugis volt a nap még a kitöréssel együtt is.

Hát kábé ilyenen a csendes hétköznapok ott fenn északon. Persze nem is olyan régen voltak olyan idők, amikor a fél világ légi közlekedését a földre parancsolta egy dühös izlandi tűzhányó, úgyhogy valahol érthető.

HOLDKOMP