“Kapcsold le azt a kurva fényszórót!” – Új etikett a mozikban.

Andrew Clark, a The Globe and Mail kiváló kolumnistája közölt egy remek glosszát 2020 talán egyik legégetőbb új parájáról, nevezetesen az reanimálódó autósmozik fényszóró agyhalál sajátosságairól.

Az autósmoziknak már a múlt évszázad derekán komoly hagyományai voltak egyes országokban, generációk köszönhették a szüleiknek a fogantatást egy-egy szűkebb vagy tágasabb hátsó üléses románc során, amihez az aláfestést a hőskorban az ablakba akasztott vezetékes hangszórók biztosították. Aki emlékszik a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki rajzfilm főcímére, annak ismerős lehet, amikor az ételhordó tálcával együtt járt a monó hangélményt a Dolby Surround (kösz, Star Wars) szélesebb körű elterjedése előtti időkben.

A COVID-19 következtében új lendületet kapott műfaj már egy fokkal fejlettebb formában, a járművek saját rádiójának egy adott frekvenciára hangolásával teszi lehetővé a sztereótér beköltöztetését a bódéba, ami máris legalább egy fokkal nagyszerűbb a monónál, ugyanakkor sokkal szarabb a megszokott X+1 csatornás otthoni kanapés házimozizásnál.

Anélkül, hogy elmerülnénk a technikai részletekbe, odáig azért sokan eljutnak, hogyan lehet behangolni egy adott csatornára a rádiót a vásznon vetített tartalomhoz, ha máshogy nem is, egy “Seek” feliratú dedikált gombot talán képesek megtalálni vagy a mostani okosautók okosmenüjében egy hasonló funkciót fellelni az infotainment menüpontok között, esetleg hangutasításokkal megkerestetni a kívánt állomást.

Az autók azonban haladásra vannak kitalálva és mivel az elmúlt évtizedek során a gyártók is rájöttek, hogy a sofőrök segghülyék, ezért egyre több automatizmus védi a közlekedés többi résztvevőjét saját hülyeségeinktől a bolondbiztosnak gondolt, szinte kikapcsolhatatlan megoldásokkal.

Ezek egyike a világítás és át is adnám a szót Mr. Clarknak, mert egy rendkívül érzékletes példán keresztül mutatta be, hogy mindez hová vezethet.

Strange things happen at the drive-in movies

A történet onnan indult, hogy egy hölgyismerőse a nyilvános vetítések ismert és érthető okoból elmaradása miatt a Toronto Nemzetközi Filmfesztivál autós szekcióját választotta, majd amikor begördült a vadonatúj Audival a többi sorstársa közé és megpróbálta életre kelteni a rádiót a hang fogadásához, sehogy máshogy nem sikerült neki, csak ha a főfényszóró is felkapcsolódott. 

Mi a manó? – Üthet szöget az olvasó fejébe… hogy a picsába nem lehet lekapcsolni a főfényszórót? Nos, feltehetően a kulcs nélküli indítással együtt jár, hogy a mérnökök feltételezték az úrvezetőkről és az úrhölgyekről, hogy midőn volán elé illetsztik a seggüket, a vezetőülésben nem valami különös hóbortnak akarnak hódolni, hanem A-ból B-be eljutni a lehető legnagyobb biztonságban. És mivel globálisan egyre több helyen – Európában biztosan – kötelező az állandó menetjelző fény az autó elején, az minden más előtt felkapcsol. De ezek szerint a VAG csoport mérnökei továbbgondolták a feladatot és a csoda LED-fények érájában a teljes díszkivilágítást tartották a márkaarculat fényezésére legalkalmasabbnak.

Történt, aminek történnie kellett, a hölgy ha hallani akarta filmet, akkor azt csak felkapcsolt fényszórókkal tudta megoldani. Az úri közönség méltó válasza természetesen nem maradhatott el, hiszen hátulról telibeverte az összes visszapillantót a fehér ragyogás fénypászmáinak miriádjával, amire hol vehemens dudálás, hol pedig keresetlen szavak érkeztek válaszul, mihelyst valami újabb módszerrel próbálkozott a feszültség feloldására, a kapcsolgatással tovább rontva a helyzeten. Végül egy fickó megunta, odaballagott hozzá és miután letekertette az ablakot, tudatta a köz lesújtó véleményét:

I want you to know that everyone here hates you.

Rövid idő alatt sikerült a legelemibb emberi ösztönt, a közösség totális gyűlöletét kiváltania.

Mi következik ebből? A szerző válasza: RTFM. A használati útmutató egyhamar átsegíthet a nehézségeken. Mr. Clark a saját másfél éves Mini Cooper Countryman modelljének 337 oldalas kézikönyvét átböngészve meg is lelte a megfelelő beállítást, így már a menü Exterior lights opcióinak felfedezését követően úrrá tudott lenni a külső fényforrások okozta dilemmán még a mozik meglátogatása előtt.

Érdemes tudni, hogy Amerikában már a Walmart – az ottani madaras teszkó – is kínál moziélményt a bevásárlókosarak tologatásában megfáradt nagyérdeműnek.

A helyzet – természetesen – sokkal rosszabb, mint azt ezek után gondolhatnánk. Ugyanis a hős mérnökök még ezer más módon segítik az egyszeri autósok életét, így a belső világítás minden egyes áldott vagy áldatlan ajtónyitásra felkapcsol, hogy aztán időzítve kialudhassék, de ami még ennél is rosszabb, hogy az ötajtós és egyterű gépkocsik a belső világítást mindaddig nem kapcsolják le, amíg az ajtónyitó érzékeli a csomagtér akár résnyire nyitva tartását a kétórás vetítés alatt felgyülemlő fingszag szíves kieregetése végett.

Mint kiderült, a Wall Street Journal már előző évben, azaz jóval a pandémia előtt utánajárt a kérdésnek és az akkor még csak 1500 beállóval üzemelő Transit Drive Buffaloban az öt vásznon egész éjjel váltva vetített filmekhez kénytelen volt 6000 dolláros Segway kétkerekűeket rendelni a személyzetnek, mert a vendégek nem kevesebb, mint harmada képtelen volt úrrá lenni a modern járművek különböző technikai berendezésein, elsősorban a külső-belső világításon.

A driveinmovie.com összefoglalóját mindenképp érdemes észben tartani, mielőtt a várhatóan nálunk is világhódító útjának következő állomásához érkező autósmozi kultúra meghonosodna:

Know how your lights work and how to turn them off before you get to the drive-in. Most new cars have lights that stay on for certain periods of time after the vehicle is stopped. Others have interior lights that remain on while there is a door or hatch that is open. Make sure to read your vehicle’s manual and know how to turn all of these off once the movie starts

Ha nem akarsz embertársaid gyűlöletének céltáblájára kerülni, most már nem elég ha a film feszültségének csúcspontjára tartogatott nacho chips ropogtatást hagyod otthon, kikapcsolod a Loituma csengőhangot és nem fingasz túl hangosan.

Véssük fel a napellenző hátoldalára tanulságként a mozi etikett legújabb szabályát: indulás előtt légy tisztában az autód alapvető kezelőszerveinek használatával, a különböző külső-belső fényforrások időzítésének kiiktatásával és a legfontosabb, hogy

Kapcsold le azt a kurva fényszórót!

Ha tudod hogyan kell és jót akarsz.

HOLDKOMP