Kínai hibrid? Miért ne?

A nap végén nekem a lezárás mindig zenehallgatással történik. A hangulatomtól függ, hogy mit hallgatok, lehet metál, vagy akár electro swing. Egy ideje a hangzást jobban preferálom, mint a hangerőt, valószínűleg öregszem. Szóval itthonra rendszeresítve van egy AKG Y50 fejhallgató, teljesen meg vagyok vele elégedve. Biztosan van sokkal jobb cucc is ennél, de az én botfülemhez tökéletesen passzol. A gond csak azzal van, hogy hiába kompakt a kütyü, utcán nem használom. Oda nekem valami igazán kicsi kell, marad az agybadugós fülhallgató, jelenleg egy középkategóriás Sony van a zsebembe készítve. Kis helyen elfér, nem esik ki a fülemből, és végülis a célnak megfelel. Hiába nem szól úgy, mint az AKG, a minőségét elfogadhatónak tartottam. Egészen tegnapig.

Ugyanis ekkor került a kezembe a Xiaomi Mi In-Ear Headphones Pro fülhallgató, amit vagy 2 hónapja rendeletem Kínából. Nem terveztem én lecserélni a Sony fülest, de olvastam pár tesztet a kínai cuccról, és kíváncsivá tett. Hibrid duális meghajtás? Hát az a kocsiban is bejött, vagy mi! Felraktam kívánságlistára még az év elején, és március közepén jött az értesítés, hogy akciós lett a termék. Nem volt 15 dollár az ára, ennyiért egy próbát simán megér, úgy voltam vele. Ingyenes kiszállítást kértem, ha már fillérbaszó vagyok, akkor csináljam rendesen, ugyebár. Rendeltem még mást is, két csomagot vártam összesen. Az egyik meg is érkezett rendesen, pár héten belül. Természetesen nem a füles, pedig azt vártam leginkább. Csomagkövetés meg nincs, ha ingyen akarja az ember a szállítást, akkor így járt.

Eltelt majdnem két hónap amikor csak ráírtam a Gearbest ügyfélszolgálatra, hogy mivanmá. Sok jóra persze nem számítottam, igazából elkönyveltem kidobott pénznek az akciót. Nagy meglepetésemre percekre az elküldött levél után már meg is érkezett a válasz. Legyek türelemmel, a csomag úton van, pár napon belül várható. Udvariasan megköszöntem a tájékoztatást, de azért kételkedtem. Hallottunk már elég hasonló sztorit, ugye. És tegnap mégis kézhez kaptam a csomagomat, visszatért a hitem a kicióccó emberkékben.

Egyszerű, pofás

A füles csomagolása nekem nagyon tetszik. Egyszerű fehér apró dobozka, csak a fém részek látszanak a cuccból. Engem ezzel amúgy nagyon könnyen meg lehet venni, szeretem, ha valami fémből van. Ez meg még szép fényes is, mind a hangkeltő rész, mind a vezérlő gombok háza fémből van, csinos nagyon. A vezetéken szövet borítás, a jack dugó vége aranyozott, bár ez nem tudom mennyit számít ebben a kategóriában. A fülbe dugva nagyon kényelmesen ül, ráadásul van 3 méretben pót gumiharang, ha valakinek a normál nem felelne meg. A headset mikrofon házán lévő vezérlő gombok szépen működnek Androiddal, érdekes módon a dobozon az áll, hogy az iOS nem támogatott. Ez mondjuk furcsa, de engem nem érint.

Ez mind szép és jó, de milyen a hangzása? Nos, én sajnos nem vagyok egy vájtfülű ember, aki hosszan tudna áradozni a hangok dinamikájáról, a tartományok részletgazdagságáról. Ami viszont tény, hogy amikor először meghallottam, csak ültem hülyén. Megdöbbentő volt a különbség a régi fülhallgatóhoz képest. Olyan érzés volt, mintha beültem volna valami nagyon jó akusztikájú szoba közepére, és körbevettek volna a hangszerek. Nem tudom elmondani, hogy pontosan milyen, a lényeg az, hogy minden hang nagyon precízen szól, és semmi sem tolakodó. Pont elég mindenből, nem sistereg a magas az ember agyában, meg nem akarja kiloccsantani az agyvelőt a mély dübörgése sem. És a közép tartomány is tökéletesen megfelel, legalábbis számomra. Szegény Sony nyugdíjba ment tegnap este, és még csak lelkiismeret furdalásom sem volt ettől. Fényévekre van egymástól a két cucc, pedig árban a Sony drágább volt, mint a Xiaomi. Beszarás.

A duális meghajtás

Említettem a hibrid meghajtást, amitől ennyire markánsan kijön a két füles között a különbség. Nem értek hozzá, csak annyit tudok róla, hogy kétfajta megoldással állítja elő a kütyü a hangokat. Az egyik az armatúrás vezérlés, ha jól tudom, itt nem a mágnes mozog, hanem a tekercsbe helyezett kis fém tű gerjeszti a hangokat. Ez a megoldás remekül megfelel a magas tartomány megszólaltatására. A mélyekhez viszont a dinamikus meghajtás megfelelőbb, itt a mágnestekercs mozgása hozza létre a hanghullámokat. A két technológiát ötvözve, valamint kiegészítve a füles fém hangkeltő kamráival nagyon szép eredményt ért el a gyártó, azt kell mondjam. Engem megvettek ezzel kilóra, tegnap elkezdtem már nézegetni a Xiaomi hátizsákokat is, van pár pofás darab, hihetetlenül nyomott áron. Szerintem hamarosan lesz egy olyan írás is.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!