Legénykonyha – tojás krumplival reloaded
Mindenkiben ott lakik egy maradékos malac. Van aki próbálja titkolni, de legbelül azért érzi, hogy a maradék többnyire nem valaminek a vége, hanem sokkal inkább valami új kezdete.
Biztosan előfordult már azokkal, akik a legénykonyhában megfordulnak, hogy adott esetben eggyel több hajában főtt krumpli készült az előző napi rakottashoz. Vagy maradt pár szelet sonka a héten, szendvicsre már nem kívánkozik, a szélét megcsípte a hűtődémon. Akad esetleg egy szál magányos újhagyma? Netán egy dekákban szinte nem is mérhető darabka félkemény sajt?
Ilyenkor indulnak be a legénykonyhai ösztönök, valamit mindezekkel kezdeni kell és ha már maradékos malacok vagyunk, legyen teljes az élmény, semmi maradék ne vesszen pocsékba. Vagy kárba.
Sokan nem is tudják, de még inkább nem is foglalkoznak vele, hogy a kisült, kifőtt húsok főzőlevének tetején kidermed a zsiradék és az minden további nélkül felhasználható. El szokás rakni éppen ezért a kacsáról megmaradt kisült szaftot, de akár az sem emberiesség ellen való cselekedet amikor mondjuk később felhasználjuk a vadhús főzőlevéről megmarad bambi hájat vagy amit a makkolós vadmalac magára épített. Ne féljünk használni, ha már egyszer ott van a serpenyő alján vagy a főzővíz tetején.
Mai legényes ételünk tárgya egy megmagyarázhatatlan muszaka és egy szintén kevésbé értelmezhető vadhús főzet alapjain indult. Ezek voltak fellelhetők hirtelen felindulásból.
A hajában főtt krumpli nem egy ördöglakat, fel kell csak szeletelni, vadhús kávéskanálnyi zsiradékán szépen megkérgesedik a serpenyőben. A heti felvágottas maradék sonkát és az újhagymát el lehet helyezni a közepén.
A tojás ráütését sem kell túlbonyolítani, akkor lesz jó, ha kellően rusztikus, érdemes hagyni összekevergetés nélkül sülni egy darabig. Sózni, borsozni szinte biztosan nem árthat.
Akik esetleg megelégednének azzal, hogy az édes-nemes paprikával tuningolt verziót választják, egyáltalán nem járnak rosszul.
Azonban akikben ott lakik az őszinte maradékos malac, megtalálhatják a számításukat az érett félkemény sajttal is, ahogy a címlapon látható.
Korábbi krumplistojás legénykonyha kiadásunk itt volt követhető: