Mi lesz veled, Tesla Roadster?

Tegnap elstartolt a Falcon Heavy, és sikeresen megszabadította az emberiséget egy kurva szar autótól. Bocsánat, de ezt nem lehetett kihagyni, már csak hagyományőrzésből sem. Imádjuk rugdalni Musk dolgait, de ebbe azért elég sok irigység is vegyül, nem kell (nagyon) komolyan venni. A tegnapi mutatvány után azt kell mondanom, hogy le a kalappal. Már a boosterek szinkron visszatérése is olyan volt amitől felállt a szőr a hátamon, de a Roadster kamerái által sugárzott képek! Nos, nem gondoltam volna, hogy ilyen veszett jó felvételeket fogunk látni. Az űrben békésen sodródó kocsi, a benne feszítő bábu, a háttérben pedig a Föld kékje, és az űr sötétje… Lenyűgöző.

Felmerül a kérdés, hogy meddig lesz ez így? Meddig maradhat egyben a kocsi a nem éppen barátságos közegben? A LiveSience körbejárta az ügyet, és érdekes megállapításokra jutottak. Az első felmerülő nehézség az űrrel kapcsolatban a vákuum. Legalábbis a legtöbb embernek ez ugrik be, ha kérdezik róla. Nem meglepő módon a vákuum nem okoz gondot, hiszen a kocsinak nincs belső nyomása, nincs ami szétvesse. Persze ez csak akkor igaz, hogy ha odafigyeltek a mérnökök, és leeresztett abroncsokkal, meg hatástalanított légzsák-rendszerrel küldték fel a Roadsert.

Azért ez elég laza

A fellövéskor is lehetett látni, hogy milyen irdatlan mennyiségű űrszemét kering a Föld körül. Az emberiség sikeresen összeszemetelte már a minket körülvevő űrt is, azt hiszem ezen senki sem lepődik meg. Érthető módon egy ütközés bármilyen tárggyal elég erősen amortizálja a csinos cseresznye színű fényezést. Elég nagy sebességekről és energiákról beszélünk, szóval nem kell kamion méretű tárgy ahhoz, hogy cafatokra szakítsa a sportkocsit. Az jelenlegi terv az, hogy heliocentrikus pályára állítják a cuccot, és kihajózik messze a Naprendszerbe. Ott ugyan csökken az űrszemét okozta fenyegetettség, de a  meteoritok, mikrometeoritok teljesen biztosan kilyuggatják majd a karosszériát az idők során.

A következő gond pontosan abból fakad, hogy elindítják a Naprendszerbe a Teslát. A pályája megközelíti majd a Marsot. Az eredeti elképzelés szerint amúgy itt állították volna bolygó körüli pályára, jelezve Musk ambíciózus terveit a vörös bolygóval. Ezt nem sikerül megvalósítani, marad a közeli áthúzás. Ami ha túl közelire sikerül, akkor a kocsi hamuvá lesz a Mars légkörébe lépve.

A leggyorsabb sportkocsi

És mindezek eltörpünek az igazi veszély mellett, egy olyan behatásról van szó amire nem feltétlenül gondol az ember, pedig jelentős szerepe van az űrutazásban. A Föld mágnese mezeje megvédi az emberiséget a kozmikus sugárzástól. Értelemszerűen elhagyva ezt a területet már óvni kell az emberi szervezetet, és az érzékeny eszközöket. A jövőbeni hosszabb űrutazások egy komoly feladata lesz ez, hogy megóvja az űrhajósokat az extrém radioaktivitástól. A Roadster nem űrhajó, nincs is sugárzásvédelme. Na de túl sok minden nincs is a fedélzetén aminek árthat a sugárzás, nemdebár? Az alumínium váz köré szénszálakal erősített műanyag kasztnit tervezetek a mérnökök, annak nyilván nem árt egy kis sugárzás.

Nos, ez nem igaz. A fent említett, sugárzásnak kitett alkatrészek sok-sok szén-szén, és szén-hidrogén kötést tartalmaznak. Ezek pedig besugárzás hatására igen könnyen felbomlanak. Van amelyik viszonylag gyorsan, a sok kötést tartalmazó anyagok pedig kicsivel lassabban mállanak majd szét az űrben. A megkérdezett szakértők egyáltalán nem lepődnének meg, ha egy éven belül már csak az alváz, meg pár kitartóbb elem hasítaná az űrt. Szóval Musk kijelentése, miszerint évmilliókig fog keringeni a Tesla Roadster az űrben, kicsit túlzónak tűnnek.

Remélem van biztosítás a kocsira.

HOLDKOMP