Milyen fényképezőgépet vegyek? – Kötelező kütyük

Ha nincs fény, nincs lófasz se. Ha sok fény van, az is nagyon gáz. A fényt pedig vagy meg kell csinálni, vagy meg kell találni, vagy ki kell zárni, attól függően, hogy mit is akarunk. Egy a lényeg: jó eséllyel nem ússzuk meg vaku, állvány, szűrők és táska nélkül. Márpedig ha eddig követtük a sorozatot, akkor tudhatjuk, hogy semmi nem kompatibilis semmivel. Nincs ez másképp ezekkel a szarokkal sem.

Lightroom

Ha eddig nem tudtad, hogy ez a szoftver létezik, akkor most tanuld meg egyszer és mindenkorra. Nyilván használhatod a hasonló társait, az Affinity Photot, vagy a RawTherapeet (ami ráadásul ingyenes). A lényeg, hogy MINDIG .raw formátumban fotózunk. Nincs kivétel. Aki nem rawban fotózik, az nem fotózik, csak kattogat. Ahogy régen a fotózás fele a fotólaborban történt, most a fotózás fele a Lightroomban történik. Amikor Photoshopról hadovál a fotók kapcsán tanulatlan bunkaja, akkor mindig a Lightroomra gondol. Kötelező a beszerzése.

A vaku

A vaku a legeslegfontosabb fotós segédeszköz. Nincs is kérdés. Vaku nélkül szart sem ér a portréfotós. A mai világban talán csak az újságírók járkálnak vaku nélkül, de leginkább azok sem. Mivel fényt állít elő, ezért képes bármikor feldobni azokat a képeket, ahol nincs fényünk. A MILC és a DSLR univerzum is el van látva alaposan vakukkal. A Nikon, a Canon, de akár a Nissin, Metz és Yonguo is árul olyan egységeket, amikkel el lehet kezdeni. Érdemes hozzájuk egy kábelt venni, hogy rugalmasabban tudjuk alakítani a fényforrást. Hihetetlen szakirodalom áll rendelkezésre a vakukról és a fénymódosítókról, akár online is. Elmúltak már azok az idők, amikor ezeréves megfejtéseket kellett olvasgatni, normális példák nélkül fotókönyvekből: online is elérhetőek hatalmas mennyiségben olyan videók, amik meg tudják alapozni a magabiztos vakukezelést, teret engedve a későbbi kísérletezésre.

Az állvány

Manfrotto, Velbon vagy Vanguard, vagy valami hasonló eszköz ahhoz, hogy a fényképezőgépünk le tudja fotózni azokat a csillagokat, azt a naplementét, vagy azt a barna kócsagot anélkül, hogy beleremegne a kezünk. Az állvány nagyon fontos. Gondoljunk bele, hogy szeretnénk-e rábízni a felszerelésünket egy párezer forintos spiáter fosra, ami az első széllökésre felborul. Nyilván nem. Vagy azt se nagyon szeretnénk, ha végre beszerezzük életünk obiját, feltekerjük rá a telekonvertert, beállítjuk a gólyafészekhez, elbújunk a teával a bokorban és a távirányítóval várakozunk, amikoris megadja magát az egyik csukló és a parti kövezés adja a frontlencsének az üdvözlőbeszédet. Nem érdemes rajta spórolni, nagyon drága tud lenni.

A szűrők

A szűrők a digitális korszakban rendkívül megosztó dolgok. El lehet mondani, hogy a nagy dinamikatartományú modern szenzorok esetében bőven van annyi játéktér a képmanipuláló szoftverekben, hogy érdemes legyen szűrőkkel bajlódni. Az egyetlen kivételt talán a Neutral Density filter jelenti, ami két polárszűrő egymásra téve. Arra alkalmas, hogy nagy rekesszel lehessen fátyolos vízesést fotózni fényes nappal is, meg lágyan fodrozódó tengeri hullámokat, akár egyetlen expozícióval. Az a baj vele, hogy igazából ezt meg lehet oldani több, rövidebb expóval is, szóval tulajdonképpen lehet helyettesíteni a létezésüket tanulással. Nem érdemes rengeteget elverni rájuk, de a működésüket nem árt ismerni. Én általában az aliexpressz teljes kínálatát kipróbálom, aztán ha nem tetszik, hagyom a bús francba. A filmes gépeken volt még értelme, mostanában már nem nagyon van. Talán csak az, hogy megspórol nekünk némi utómunkát, amit a gép előtt töltenénk.

A táska

Én az elején mindenben tartottam a fényképezőimet. Hátizsákban, oldaltáskában, övtáskában, tényleg mindenben. Mivel főleg túrázáskor lövöldöztem, ezért tényleg mindenhova pakoltam. Először rájöttem, hogy bazi nehéz a Canonom cucca, kéne egy táska. Vettem. Na, az szarra se jó, tök kényelmetlen. Kaptam egy másikat, mert gondoltam az majd jó lesz. Na, abban nem férek el. Most eladtam azt a felszerelést, aminek eredetileg azt szántam, szóval már nem kell. Meg nyertem egy fotós versenyen egy másikat. Azt meg simán nem használom, mert nem fér bele az a gépem, amit a legtöbbször használom, szóval az adaptereimet tartom benne.

Hogy mi a tanulság? Sima válltáska vagy slingshot. Aztán ha kész a szett, akkor majd ráérsz az ezrediket kipróbálni, hogy rájöjj, hogy egyik se jó. Amúgy nincs olyan, ami ki ne lenne nőve, vagy jó lenne mindenre. Mindegyik egy kicsit rossz lesz, ezért ne költsetek rá túl sokat.

A fénymódosítók

Mindenképp érdemes, de csak sima kínait. Elsőrangú téli estékre való ökörködés mindenféle kínai ebayes fénymódosítókat meg szűrőket harácsolni egy dollárért. A menőbb ernyők és vakuállványok olyan elképesztően drágák, hogy arra nincs szó. Persze az exponenciális áremelkedés nem hoz exponenciális képminőség javulást, ezért a fénymódosítók vásárolgatása teljesen fakultatív. Ha meguntuk otthon a kutyát ezredszer egy fellógatott lepedővel deríteni és vennénk két dollárért valami komolyabbat, akkor viszont eljött az idő a beruházásra.

Az akkuk

Az Eneloop AA akkumulátorok a legjobbak. Egyenletes a leadásuk, hosszú az élettartamuk és sok töltési ciklust bírnak ki, abszolút megérik az árukat. A vakujainkat ezek hajtják meg, illetve az életünk ezer pontján tudjuk még őket hasznosítani. Én a túrázáshoz is mindig hordok magammal fejlámpát és ugyanazt az akkuszettet használom hozzá, így mindig van tartalék. Általában a második legjobb vétel (de egyébként nekem a Tesco Green living) is teljesen alkalmas a célra, csak esetleg gyakrabban kell cserélni.

Nebasszál már fel, most már tényleg mondjad el, hogy mi a lófaszt vegyek…

Ezek közül? Semmit. Ezek a misztikus upgrade path valódi elemei. Hogy mi az az upgrade path? Az az elvi út, amivel szépen újrahasznosítod azokat a dolgokat, amiket már megvettél a kezdő felszerelésedhez és profiként is a szortimented részét képezik. A részleteket majd elmondom eggyel később, de először várlak vissza titeket a sorozat a záró darabjára, a tényleges ajánlásokra.

17 thoughts on “Milyen fényképezőgépet vegyek? – Kötelező kütyük

 • August 10, 2017 at 10:29
  Permalink

  nekem egy bridge gépem van, amit gyakorlatilag nem használok, mert nagy, a tükörreflexessel ugyanez a baj, mert hát ugye az ember vagy túrázni megy, vagy fényképezni, a kettő együtt már irdatlan sok cuccal jár. úgyhogy egy kompakt fujit használok, mert legalább NEM TELEFON, a nagyot meg néha simogatom, ha kedvem van szórakozni a beállításokkal… Azt egyébként egy löwe válltáskaszerű izében hurcolom, már ha.

  • August 10, 2017 at 10:44
   Permalink

   Lesz sznob kompakt teszt. 🙂

   • August 10, 2017 at 10:49
    Permalink

    a sznob kompakt az a kategória, amit valahol értek, valahol meg nem. kétségbeejtő 🙂

    • August 10, 2017 at 11:06
     Permalink

     Ultra-kompakt, ha kérhetem. Ultra.
     Legyen mindenre egy kellően sznob hiperlativuszod.

  • August 10, 2017 at 10:47
   Permalink

   Ha kirándulok mindig van nálam prémium grafit, színes ceruza csomag és papír, így már nem is kell fényképezőgépet vinnem…színezgetek, rajzolgatok…

   • August 10, 2017 at 15:35
    Permalink

    buzi. 😀

 • August 10, 2017 at 10:42
  Permalink

  Eneloop. Egyértelmű. Meglepő, de az Apple nagy tapipadja is azzal érzi magát jól, annak a karakterisztikájára van írva a töltöttség mérése. A sima NiMH akkuk meglepetésszerűen egyszer csak lemerülnek, ezekkel meg pontosan követhető és kiszámítható a kisülés. Gondolom a “gyári” Apple logós ugyanaz a Sanyo-Panasonic csak 3-4x drágábban.
  X-Box kontrollerekben is ezeket használjuk. Nincs annál kellemetlenebb, mint mikor Soul Caliburban lemészárolnád az ellenfelet és egyszer csak cserben hagy a kontroller.
  Amazonon fekete pénteken szokták akciózni, idén is figyelni fogom.

  • August 10, 2017 at 13:35
   Permalink

   Eneloop a legjobb, hands down. Nem nagyon érdemes semmi más pro cuccot venni, minden tesztben győztes.

 • August 10, 2017 at 10:48
  Permalink

  És mikor lesz a fényképezőgép vásárlás?

  • August 10, 2017 at 11:08
   Permalink

   Jobbra ott a feliratkozás és akkor értesülsz.

   • August 10, 2017 at 11:11
    Permalink

    Szerintem anélkül is. 🙂 Tuti lesz róla cikk.

   • August 10, 2017 at 12:01
    Permalink

    Odáig nem mennék azért el, de ha lesz Canon vs Nikon szájkaratéra lehet benézek

    • August 10, 2017 at 12:06
     Permalink

     Canon.
     Mi a kérdés? Itt mi mind Canonosok vagyunk.
     Kilóg kicsi vau a Fujival, de hát így fogadtuk el.

  • August 10, 2017 at 12:43
   Permalink

   Holnapután jön a befejező epizód 🙂

 • August 10, 2017 at 13:38
  Permalink

  A címlapképhez: sajnos nem én csináltam, hanem Joey L, akinél nem ismerek sokkal jobb vakus fotóst. Wonderkidnek is hívják, valami elképesztően hangulatos stúdiómunkái vannak és nagyon profi a terepen is.

  Ajánlom mindenkinek a portfoliója tanulmányozását, kevesen bánnak jobban a vakukkal:

  https://joeyl.com/overview/category/quick-portfolio

  Mondjuk Medium Format géppel tolja, aminek a szenzorja duplája a full framenek és a lakásunk ára se lenne elég a cájgjára, de mondjuk ő ebből él.

 • August 10, 2017 at 15:32
  Permalink

  Volna egy gyakorlatias kérdésem.
  Mindenesnek akarok venni egy digitális gépet, és TÉNYLEG nem szánok rá sok pénzt.
  Mernél-e ilyet venni?
  https://rendeljkinait.hu/wp-content/uploads/2017/03/1474368916498861.jpg
  Ez egy Xiaomi Yi M1. Adnak hozzá két objektívet, egy fix 42,5 mm-es F1.8 fényerővel és egy 12-40 mm-es zoom F3.5-5.6 fényerővel.
  Nekem arra kell, hogy ha kimegyek felmérni valamit rendes képeket tudjak csinálni, de ha elmegyek valahová és akarok csinálni valami normálisabb képet, ahhoz se legyen teljesen krumpli.
  Elvileg bajonettzáras, rá lehet akasztani más objektívet is.
  4/3” méretű Sony IMX269 szenzor van benne.
  Valaki aki ért hozzá, elmondja nekem, hogy miért ne vegyek ilyet?
  (Csak úgy bongyorodik a barkóm…)

  • August 10, 2017 at 15:59
   Permalink

   Nem 4/3″, hanem m4/3. A chip átlója kevesebb, mint 4/3″, igazából a képarányból jön a dolog, mert az 4:3.

   Tök jó ez a kamera, a 85mm-es fókusztávolságú, f3.6 lencse teljesen jó lehet portrélencsének, a zoomot mondjuk sokan szidják, hogy életlen.

   Ami rossz lehet:
   – a stabilizátor benne elmarad attól, amit várna az ember
   – az objektívek nem olyan élesek, mint a panáé vagy az olympusé
   – az autofókusz eléggé szar, kicsit sötétebb van és küzd eléggé.
   – a kezelőfelületet nagyon sokan szidják.

   Ami jó benne:
   – az ára

   Kai Wong itt leteszteli. Ő mondjuk eléggé hisztigép, de nagyon ért a cuccokhoz:

   Én elképzelhető, hogy ezt ajánlanám helyette kétszáz körül:

   http://www.ebay.com/itm/OLYMPUS-OM-D-E-M10-Mark-II-Camera-14-42mm-40-150mm-Double-Lens-Kit-Silver-/262132435794?epid=0&hash=item3d084f8b52:g:edUAAOSw5ZBWPewZ

   Sokkal több kamera ugyanannyi pénzért.

Comments are closed.

%d bloggers like this: