Múzeum körút – Istenek állatkái

Izland büszke a hagyományaira, az ősi mítoszok, a sagák máig velük élnek.

Azt tudni érdemes, hogy a szigetországon nehéz volt az élet, a vulkanikus hamuval időnként újra és újra beborított talajon jóformán semmi nem termett meg. Van egy olyan mondás, hogy mivel nagyjából térdig érő cserjék adják a növényzetet – ami a sziget legfeljebb öt százalékát fedi -, hogy ha egy izlandi szombaton, részegen eltévedne egy “erdőben”, akkor elég ha négykézlábról feláll és körbenéz. Az állattartás is ennek megfelelően alakult, tülöktől patáig hagyományosan minden alkatrészét feldolgozták az állataiknak.

Az egyik tavaszköszöntő örömünnepük, amikor a savanyító közegbe, ősszel a nyíráskor és vágáskor hordókba fél évre elrakott erjesztett herékből lakomáznak. Már aki a hordó bontásakor nem ájul el azonnal.

A helytörténeti múzeumban, Reykjavík legkellősebb közepén külön tárlat témája a mitológiai állatok világa, körbe is fotóztam és elhoztam nektek, hogy odamennetek ma már ne kelljen.

York a legutóbbi posztjában megemlítette Odin hollóit.

És valóban, ők voltak Odin kémei, Huginn és Muninn:

De számos mitológiai állatuk kötődik valamilyen formában az ínségtől mentes étkezéshez.

Audhumla a tehén kiapadhatatlan teje táplálta az első óriást Ymirt és az első istent Búrit

Saehrímnir a vadkan minden este levágatott a Valhallában és meg is ették. Aztán visszahozták az életbe, hogy újra levágják és ismét megegyék. Isteni lehetett.

Tanngrisnir és Tanngnjóstr a kecskék, Thór szekerét húzták elsődleges feladatként, de őket is rendre levágták, megették, feltámasztották és ismét szekér elé kötötték, majd megették és feltámasztották.

Nem minden állatkát ettek persze meg, voltak valódi haszonállatok is az isteneknél, bár ez is elég érdekes, egyesek hogyan születtek.

Sleipnir a nyolc lábú csődör, Odin leggyorsabb lova de egyúttal Loki és Svadilfari gyermeke

Skinfaxi (fényes csődör) húzza át a napot az égen, Hrímfaxi (fagyos csődör) hozza el az éjszakát

Freya szekerét pedig két macska húzta, a nevüket viszont nem tudni. Olaszok lehettek?

KingaA remek posztjai a teremtésről és az istenekről itt olvashatók:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: