Kibaszott macskák

Egy lassan egy éve húzódó adósságomnak teszek eleget.

Szóval az úgy volt, hogy utálom a macskákat.

Ezeket a retkes dögöket kimondottan a háztáji rágcsálóállomány ritkítására domesztikálta az ember. De az is lehet, hogy ők felisizálták (macskaizálták) az embert.

Mit mondjak, elég jól sikerült a macskák azon kevés állat közé tartoznak, amelyek kedvtelésből is ölnek. (Mellesleg ezek közé tartozik az ember, és a túlhypeolt delfin is.)

Básztet A macskákról mindenféle babonaságot tartottak már az ókori egyiptomiak is, Básztet istennő szent állataként tisztelték.

Aztán a középkorban azt haluzták, hogy a holt lelkeket kísérgetik a túlvilágra, meg ilyen hülyeségek, de ezek a redvás dögök simán csak szeretik a meleget, úgyhogy a lázasan haldokló beteg csak jó lábmelegítő nekik.

 

A vadon élő állatvilág nagy pechjére igen hatékony vadászok. Képesek kisebb területeket elnépteleníteni. A Stephens-szigeti álfakuszok tudnának erről mesélni, de sajnos a macskák mind kinyírták. (Nem rokonai Bigsus Dickus-nak.) A lakott területek környékén csökkenő kis és közepes testű madárpopuláció egyértelműen a számlájukra írható.

Básztet (Biztos fárasztó lehet így állni 5000 éve…)

Az elvadult és kóbor macskák mindenféle okos elemzés szerint iszonyatos pusztítást végeznek az állatvilágban, eddig legalább 75 állatfaj kipusztulásáért felelősek.

Az emberek nyilvánvalóan ostoba faszok, és fingjuk nincs a felelős állattartásról úgyhogy mostanra oda jutottunk, hogy hatszor annyi macska él a földön, mint ember, pedig az emberek sincsenek kevesen. El lehet képzelni mekkora pusztítást végeznek.

Kutatói becslések szerint 1,4-3,7 milliárd madara, és 6,9-20,7 milliárd emlőst gyilkolnak meg évente csak az egyesült államoban. (Máshol másra is el tudják költeni a pénz jobban, mint ennek kutatására.) Egyelőre köszönik szépen, tök jól elvannak, aztán ha elfogynak a madarak, majd megeszik az elkóborló kölykeinket.

Mindennek tetejébe még az internetet is elfoglalják ezek a retkes férgek. A legszőrösebb szívű vadállat is picsogó nyálgombóccá válik, amikor meglát egy macskakölyöt a monitoron. (Én mondjuk nem, mert azokat is utálom.)

A macskák azon kívül, hogy megölnek mindent, ami akkora vagy kisebb mint ők, és nem képes hatékonyan védekezni – erre még visszatérünk – betegségeket is terjesztenek.

Milyen édibédi kis gyilkológép…

Több féle betegséget is terjesztenek, van köztük mindenféle finomság, gombás megbetegedések, paraziták, de a legjobb a toxoplazmózis (Toxoplasma gondii), aminek igen finom kis szövődményei is lehetnek.

Egyrészt orvosilag bizonyított, hogy a toxoplazmózissal fertőzött macskák jóval felelőtlenebbül viselkednek, az út szélén fekvő lusta dagadt (elütött, püffedt) macskák nagy része toxoplazmózissal fertőzött, mi más indokolná, hogy amikor már a szemközti sávban van, meggondolja magát, és mégis csak aláugrik az autódnak. Ez a finom kis parazita át tud terjedni az emberekre is, és a fertőzöttek jellemzően szintén könnyebben sodorják magukat veszélybe, hoznak kockázatosabb döntéseket, általában hajlamosabbak pl autóbalesetet okozni és abban elhalálozni. A férfiak túlértékelik tőle magukat, és csökken az intelligenciájuk is, és elkezdik kevésbé betartani a szabályokat, a nők mondjuk közvetlenebbek és melegszívűbbek lesznek tőle. A dopamin termelésbe piszkál bele. Másrészt a terhes anyákra meg még jobb hatással van ez a kis cuncimókus, a születendő gyermek eleinte normálisnak tűnik, de aztán hipp-hopp megvakulhat, vagy szellemi fogyatékos lesz rejtélyes módon. Cirminek persze nyilván semmi köze hozzá, és ha ő nem lenne, anya biztos belerokkanna a tudatba.

Legközelebb, amikor a macskád a képedbe tolja a seggét, akkor azért gondolkodj el rajta. Amúgy is, ki az a hülye, aki ezt a gesztust annak veszi, hogy ezzel az a dög éppen a legkevésbé védett testtáját tárja fel a bizalom jeleként számára. Ember, a képedbe nyomta a seggét. Ha ezt én teszem, abból verekedés van, a macskádnak meg elnézed?

Ezen kívül egyébként a macskák bunkó seggfejek is. Tartasz belőle ötöt otthon, mert azt hiszed, hogy megfogja az egeret meg a patkányt. De nem. Egyrészt neked vernyákol, hogy adjál neki enni, másrészt szarik a nagyobb patkányokra. New Yorkban egy kutatás során megfigyelték, hogy a macskák le se szarják a nagyobb patkányokat, amik már esetleg védekezni tudnának. Sőt olyat is megfigyeltek, hogy egymás mellett kukáznak. Egy mítosszal kevesebb, a macskád csak azokkal kemény, akik nem tudnak védekezni.

Szóval szeressétek a cicákokat, a ti bajotok. De ne tartsatok ötöt, és ivartalaníttassátok őket.

 

HOLDKOMP