Szart csakis olcsón – Fényképezőgépet mindenáron!

Najó, legyen inkább nagyon olcsó. Kétféle fényképezőgép van a világon: a szar és a jó.

Hihetetlen sok érdeklődés érkezett a szerkesztőségünkbe a reggeli Fuji vs. Sony cikk után, hogy hova tudnám felhelyezni a kétmilliós cájgos ismertetőimet. Ezen felül a szó legszorosabb értelmében záporozott az az egy kérés azzal kapcsolatban, hogy milyen olcsó fényképezőgépeket érdemes venni, szóval nem állhattam ellen, lássuk a szart csakis olcsón rovat fotós különkiadását! Ebaybúvárok figyelem!

A legegyszerűbb a dolgot az igényeinknél megfogni. Persze önmagáért is lehet imádni a gépeket, sokan vagyunk így, de elsősorban a használati eset határozza meg azt, hogy mit kellene vennünk. A legnagyobb bánatunkra a jót a szartól sajnos nem az ára választja el, hanem sokkal inkább az, hogy mennyire állítottuk össze szarul az igényeinket. Lássukcsak, mit is várunk egy fényképezőgéptől?

Szebb képeket csináljon, mint a telefon

Nos van egy rossz hírem: alapvetően az ember csinálja a fotókat és az határozza meg, hogy mennyire lesz fasza egy fotó, hogy mennyire magabiztosan kezeled a fényképezőt. Van egy komplett sorozat erről, amit a DigitalRev csinált még Kai Wonggal, amikor profi fotósok kezébe egy rakás szart adnak. Kitaláljátok, hogy mi lesz az eredmény: fasza fotók.

A telefonon jó a kamera, kivéve sötétben, mert akkor a kis optika miatt elvérzik a faszba. Aki azt gondolja, hogy akkor majd egy sima point and shoot kamerával ezt lehet überelni, az nagyon téved. Valami nagyon drága point and shoottal lehet csak überelni. Kétszázezerért.

Lehessen zoomolni, mert a telefonnal nem lehet

Ez fájni fog: valamivel vagy lehet zoomolni, vagy jobb képeket csinál, mint a telefon. Tudjátok miért? A telefonban egy kurvajó FIX lencse van. FIX lencsét valami kibaszott nehéz zoommal überelni, nem is nagyon tudom, hogy a lencseszámba vehető objektívek között ez valaha sikerült-e. A Canon 70-200mm-es f2.8 II csodaobjektívje és a Sony megfelelője közel van hozzá, talán a legjobb zoomok ever. Hatszázezerért.

A fix lencséket prime lencséknek hívjuk más néven. Nincs bennük sok lencsetag, ezért a fény is zökkenőmentesen jut beléjük, ezért jobb a képminőség. Ezért tudnak nagyot gurítani a telefonok sok fényben. És ezért szarok a belépő fényképezőgépek zoom objektívvel. Ha meg igazán jó zoomot akartok, az NAGYON drága lesz. Értsd nincs százezer forint alatt nagyjából semmi és ebben semmi túlzás nincs. Mégegyszer mondom: százezerért.

Legyen olyan tök jó elmosott háttér

Bokeh, másnéven. Amikor a fókuszon kívüli részek nem látszanak, csak ilyen krémes szexiség van. Na az maga a kánaán, nemigaz? Ez a funkció annyira fontos, hogy két lencsével próbálja emulálni az összes telefon, de szerencsére egyelőre randa az eredmény, mint a bűnözés. Amúgy meg ha valakinek megfelel, akkor tökmindegy, az is jó. Kétféleképpen lehet elérni ezt az elmosott hátteret: kibaszott gyors zoommal (ugye megbeszéltük, hogy ez mennyibe kerül), vagy gyors prime lencsével (ez lesz a megoldás).

Tükör nélküli legyen

Mert a DSLR nagy, mint a picsa. A Canon 100D és 200D a legkisebb kapható DSLR, de még az is picit dundi, nekünk meg valami szexi kell, igaz? Fuji, Panasonic, Olympus, Canon, Sony. Egyik drágább, mint a másik. De hát nem lóghatunk ki a sorból, elmosott háttér kell meg autofókusz meg ilyenek! Mit kell tennünk?

Nézzük meg először a Micro 4/3 vázakat!

Panasonic Lumix  GF3 – 20 000-30 000 Ft.

Ez egy klassz Micro 4/3 váz a Panasonictól. Nem tud olyan hűde nagyon sokat, de bőven marad keret a lényeg megvásárlására: az objektívekre. 12.1 Megapixelével jó mindenre, amire kell. Elvileg tud HD felbontásban felvenni, de mondjuk nem túl jól. Viszont van autofocus videó módban, amit sok mai kamera sem tud. Van benne egy pici vaku is, ami nem annyira szar. Viszont elektromos nézőke nélkül kell élnünk és a telefon hátuljához hasonlóan nézhetjük a csak kicsit szar lcd kijelzőt. Viszont baromi olcsó! Szó szerint utánad dobálják és még a közelmúltban is használták a szenzorját fényképezőgépekben. Nem egy örömünnep a kezelése, ha nagyon állítgatni akarjuk, de ennyi pénzért úristen de jó ötlet!

Olympus E-PL1 – 20 000 Ft.

Lényegében csak a márka különbözteti meg a Panasonic társától, képességeiben és formájában nagyjából hasonló ívású. A videóban szarabb, csak 720p-t tud, ennél meg már azért a telefonok is okosabbak. Ha a nagytesóját, az E-P2-t találjuk csak meg ebayen, az is nagyon klassz, mert abban van beépített vaku meg vannak tekerőkék, amivel záridőt meg rekeszt lehet állítani. Használhatóbb, de sajnos ritkább is, emiatt persze drágább.

Panasonic DMC-G1 – 25 000 Ft

DSLR fogású és kinézetű, 400 grammos kamera, ami a nagyobb kezűeknek lehet jobb választás. Amit tud, az két NAGYON fontos dolog: van nézőkéje, ezáltal tűző napsütésben is lehet látni, hogy mit fotózol, kihajtható a kijelzője, amivel lehet szelfizni meg időzített képet csinálni, plusz vannak tekerőkéi, amivel ergonómiailag egy élvezetes kis valami lesz. Igaz fényképezőgépszerű élményt ad, a fentiekhez hasonló áron. Ami röhejes. Ráadásul az első m43 gép volt, szóval még mérföldkő is. A másodgenerációs G2-t is meg lehet csípni, ebből már nem hiányzik a videó mód és van touchscreenje is, valamivel harmincezer forint felett. Nagyon sok minden, nagyon kevés pénzért. Mindjárt veszek is egyet.

Akkor vegyünk hozzá M4/3 objektívet is!

Sigma 19mm f2.8 DN II – 40 000 – 50 000 Ft

Nem kimondottan gyors objektív, illetve a krémes, elmosott háttérképekről picit le kell mondanunk, mert nem lesz annyira elmosott, mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Ellenben ahhoz elég gyors, hogy este is szép képeket csináljon, illetve éles is, mint annak a rendje. 40mm-es látószögnek felel meg: ez a látószög PONT a Saul fiának látószöge. De azt ne várjuk, hogy olyan elmosott is legyen, mint az a film: a Sigma háttere csak egy kicsit lesz homályos, de azért kivehető. Ezt a fókusztávolságot személy szerint utálom, mint a szart, de elfogadom, hogy a svájcibicska nagyjából egy évszázada, szóval mindenkit csak bátorítanék, hogy vegye meg, ha tetszik neki!

Olympus 25mm f1.8 – 40 000 – 50 000 Ft

Ha egy olcsó m43 lencsét kéne megvennem, akkor ez lenne az, vagy a Panasonic 20mm társa. Nekem kicsit jobban fekszik ez a fókusztávolság, mert 50mm-nek felel meg, ami kellően szűk az én igényeimhez, de másoknak pont ez nem tetszik benne. Mindenesetre f1.8, ami a valóságban f3.6 full frame mércével nézve, ami már decens elmosott hátteret, de ami még fontosabb: nagyon-nagyon szép és éles képeket eredményez.

Panasonic 20mm f1.7 II – 40 000 – 60 000 Ft

Nagyjából így néz ki a 20mm-es látószög m43-on. Ez egy Pana 20mm-rel készült.

Egy picit rugalmasabb és kisebb lencse, optikailag pariban van az előzővel. Ahogy már a Sigmánál írtam, a 40mm-nek megfelelő fókusztávolság ízlés dolga, mindenesetre akinek fekszik, az nem fog benne csalódni. Alkalmas kisebb “jelenetek” fotózására, portrékra, mindenre. Kevesen tudják, hogy panorámát is érdemesebb ezzel a fókusztávolsággal lőni, mert még nem torzít, mint a széles látószög. A módszer az, hogy átfedésben kell csinálni minél több képet és utómunkával összefűzni. Egyszóval akinek inge, mindenképp vegye meg.

Panasonic Lumix G 14mm – 35 000 – 50 000 Ft

Ha telefonosabb látószögre vágyunk, akkor érdemes rámenni erre a cuki, mütyür lencsére. Olcsó és jó. Mindenképp érdemesebb beruházni, mint mondjuk egy 12-32mm-es zoomba, vagy hasonlóba. Azok sajnos nagyon sokat nem nyújtanak a rugalmasságukon túl. Párja az Olympus.

Olympus M. Zuiko 17mm f1.8 – 25 000 – 50 000 Ft

Szintén zenész, a fentihez hasonlóan lehet vele szélesebb képeket csinálni. Ez is hasonlóan kompakt: szép széles, “telefonszélességű” képeket lehet vele csinálni. A mélységélesség ez utóbbi két lencsénél nem adja ki azt az elmosott “hátteret”, mint az előző kettő, erre számítani kell.

És a végére egy furcsa tele: Tokina 300mm f/6.3 reflex 70 000 – 90 000 Ft

Aki madarakat és gyíkokat akar fotózni, annak nagyon kevés választási lehetősége van, mert az m4/3 rendszerben a jó zoomok, de főleg a jó telefotó prime lencsék iszonyatosan durva árban vannak. Értsd három-négyszázezer forintot is elkérnek egy átlagosnak mondható objektívért, ami azért tetemes. A Tokina átlagosan vacak, furcsa kis darab, de 600mm-nek megfelelő (ez egy nagyon nagy felkiáltójel!) fókusztávolságot tud, mondjuk mindehhez f12.6-nak megfelelő rekesznyitással, ami azt jelenti, hogy el lehet felejteni vele az alkonyatot is.  Napsütésben bitang vicces, plusz pontért szappanbuborék-szerű bokeh labdákkal mossa a hátteret a tükrös lencsemegoldás (refraktor lencse) miatt. Ráadásul elég pici is, ami nagyon jó lehet túrázáskor.

Na, ez azért nagyon király.

És most lássuk az APS-C opciókat!

Itt egy kicsit bajban vagyunk, mert háromszereplős a játék: Fuji, Sony és a Canon. Ezek közül csak a Canon tud olcsón adni objektíveket, mindkét másik gyártó embertelenül drágán adja a cuccait. Nem tárgyalom külön a manuális objektíveket, mert egyrészt mindhárom rendszerhez hozzáférhetők ugyanazok az olcsó, húsz és ötvenezer közötti manuális lencsék, másrészt azt feltételezzük, hogy kényelmes, bárki által elkattintható fényképezőgépeket keresünk, amihez 2018-ban hozzátartozik az autofocus.

Fujifilm X-E1 – 40 000 – 70 000 Ft

Ilyen nekem is van, direkt azért vettem, hogy majd jó lesz futkosós gépnek. Hát. Egyrészt nagyon jó gép, tud mindent, amit kell és iszonyatosan jó a szenzorja. A kezelése parádés, ahogy azt már megénekeltem egy külön cikkben.  A baj nem itt kezdődik, hanem ott, hogy natív (a géphez való, nem adapteres) lencsék közül csak manuális jöhet szóba emberi áron. Ami nem a kezdők territóriuma: gyakorlatilag nincs autofókusz. Ami hát izé. A natív lencsék közül csak a Fuji gyártmányai léteznek, azoknak meg olyan áruk van, hogy annyiból vehetsz egy komplett micro 4/3 lencseszettet.

Fuji 35mm f1.4 – 120 000 – 150 000 Ft

Jól látjátok az árat. És ez egy olcsó lencse, annak ellenére, hogy minden igényt kielégítő, profi cucc. De matekolunk egy picit és azt látjuk, hogy a legalapabb összeállításban is kétszázezernél vagyunk, ami egy picit erős egy hobbigépnek. A Fuji 35mm f1.4 óriási cucc, de basszus: 50mm f2-es Full frame fókusztávolságnak megfelelő lencséket a Canon negyvenezerért árul újan. De még a felháborítóan paraszt árszabású Sony is olcsóbban adja a saját full frame objektívjét. Szóval csak valami megmagyarázhatatlan vonzódás esetén ajánlom.

Fuji XF 27mm f2.8 – 65 000 – 80 000 Ft

Egy picit olcsóbb és talán picivel csúszunk túl talán a keretünkön ezzel a nagyszerű lencsével. Csodás képeket készít, de a viszonylag kicsi rekesz miatt ettől se várjunk elmosott hátteret. “Csak” szép képeket. Ami elsőre csalódás lehet, mert tulajdonképpen arra jó, amire a fenti Sigma 2.8 DN, tökéletesen azonos optikai képességekkel (40mm, f4.3). Sokkal drágábban.

Fuji 18mm f2 – 70 000 Ft

Ez a lencse is hozza a Fuji színvonalat, ehhez mért árért. Erősíti a “telefonos” látószögű lencsék sorát és azokhoz hasonlóan ettől se várjunk komoly elmosást a háttérben. Ami ennek is igen nagy előnye, hogy felpattintva az X-E1-re nagyon klassz kis kompakt szettet kapunk. Ha vásárlásra adjuk a fejünket, akkor a 18mm-est a 35-mm-essel érdemes párban venni, vagy megfogni a költségeket és a 27mm-re kell letenni a voksunkat. Annyira közel áll egymáshoz ez a három prime lencse, hogy nem jó ötlet két “szomszédost” megvenni.

Sony NEX-3, NEX-5 vagy NEX-7 30 000 – 50 000 Ft

A Sony egy igazi seggfej, ha az APS-C kameráiról van szó. Évekig nem adtak ki a NEX szériához normális lencséket, csak tizenkettő egytucat szuperzoomokat, amik nem annyira alkalmasak arra, hogy olyan képeket csináljunk, ami bárkit lenyűgöz. A NEX azóta átalakult: Amit NEX-3-nak hívtak, az most a5100, amit akkor NEX-5-nek és NEX-7-nek, az a6000 és a6500. Ez utóbbiak sokkal kerekebb kamerák, de felülről nyaldossák a kétszázezret, míg az elődeiket, a fókuszálásban kihívásokkal küzdő NEX szériát szó szerint gombokért meg lehet venni. Egy NEX-3 körülbelül harmincezerért a miénk lehet, csak meg kell tanulnunk együtt élni a hiányosságaival, ami főleg a kezelhetőségében nyilvánul meg. A NEX-7 gyakorlatilag ősi, viszont a 24 megapixeles szenzorja a mai napig lever szinte mindent a kategóriájában és kitzoommal (mert hogy mindjárt jön a feketeleves) elérhető 70 és 90 ezer között.

Sony 35mm f/1.8 – 70 000 – 100 000 Ft

Mivel sokáig nélkülöztek a Sony fotósok, ezért a felszippantott prime lencsékbe gyakorlatilag kapaszkodnak, ezért nagyon gyér a másodlagos piaca. Ez a normál lencseméret is sajnos aranyáron megy, főleg újan, de el lehet kapni használt darabokat 70 000 Ft környékén. Még persze mindig nem az olcsóság kategóriában játszik, de azért már hozzáférhető. Ha ezt a lencsét, vagy az optikai képességeiben és árában is nagyon-nagyon hasonló, Sigma 30mm f1.4-et találjuk meg, érdemes megvenni.

Sony 16mm – 20mm f2.8, Sigma 19mm f2.8 – 30 000 Ft

Ezek közül igazából a micro 4/3-nál ismertetett Sigma a legjobb, érdekes módon vállalhatóbb árakkal. Itt azonban szélesebb képet ad: ezek a lapos, kompakt lencsék nagyon jók arra, hogy a végtelenségig elkoptatott “telefonos” látószöggel tudjunk aprítani a fotótémák között. A Sony lencséi is megfelelőek, de a Sigma leveri őket minőségben.

Sony 50mm f1.8 – 60 000 – 70 000 Ft

A Sony 50mm APS-C lencséje csak nevében 50mm, valójában 75mm-es portrélencsének felel meg. Aki erre a fókusztávolságra fizet be, készüljön fel, hogy laikus szemmel kimondottan szűk látószöget fog kapni és nagyon sok háttérelmosást. Ha valakinek a portrék a hobbija, nem fog csalódni. Ráadásul nem nagyon van választék hosszabb prime lencsékből a Sonynál, minden más vagy iszonyatosan drága, vagy full frame képalkotó körre van optimalizálva.

Canon EOS M, M2, M3, M10 – 45 000 – 90 000 Ft

A jó öreg Canon. Egyszerűen nem tudom jó szívvel ajánlani sem a vázat, sem az objektíveket. Bár a vázakat lehet találni nagyon olcsón, ha az ember kitartó, igazából nincs hozzá lencse. De tényleg, a mai napig nincs semmi. Az automata fókusz banálisan rossz az M, M2 szériákon, csak az M3 és az M10 fejlesztették értékelhetővé. Mostanra már a vázak kikupálódtak, teljesen használhatóak, de lencse továbbra sincs. Hogy mi ennek az oka? Az, hogy lehet a vázakhoz bagóért adaptert venni, amivel lehet használni a régi Canon objektíveket. A régi Canon objektíveknek meg van egy hatalmas előnye: elképesztően olcsók, mindenhez képest.

  • Canon EOS M: 45 000 Ft
  • Canon EOS M – EFS adapter: 30 000 Ft
  • Canon EF 40mm f2.8: 23 000 Ft

Értitek? Ugyanolyan képességű lencse, ami más rendszernél hetvenezerbe fáj, itt megkapható max. harmincezerért. De cserébe így néz ki (az ott az ezüst gyűrű előtt az adapter):

Olyan használtpiaca van a Canon lencséknek, hogy a többi változathoz képest nem hiszitek el, viszont őrjítően szarul fókuszálnak az EOS M vázak és a korai darabok és videóban sem állnak túl jól. Felsorolom egyúttal a teljes Canon EOS M választékot, amit érdemes figyelembe venni, ha natív lencsékről van szó:

Canon EF-M 22mm f2 STM – 45 000 Ft

Az egyetlen normális lencséje a rendszernek, ami mellesleg tökéletes is. 35mm fókusztávolságnak megfelelő, hibátlan mindenes. Optikailag is tökéletes és nagyon nehéz rajta fogást találni. Kár, hogy ha eltekintünk a rendszer makró lencséjétől, gyakorlatilag egyedül van.

Full frame! Mondjad a full framet!

Sajnos a Full Frame mirrorless belépő szintje kizárólag a Sony A7-ben testesül meg, aminek a fogyasztói ára kétszázezernél kezdődik, ezért ezt még pár érvre jegeljük. De nincs már messze. Azt gondolom addig is a fenti szortimentből és holdudvarából nyugodtan válogathatunk casual fotózáshoz, egyáltalán nem fogjuk megbánni. Ami nagyon fontos, hogy a rendszer mellett próbáljunk elköteleződni, ne a vázak mellett, mert az félrevezethet. Akármilyen jó egy fényképezőgép, többnyire a költségek egyharmadát teszi ki maga a gép és a többi az üveg hozzá. Szóval nem annyira javaslom, hogy nekiálljatok.

Rendben, a fentiek közül mit?

Határozd meg a kereted, döntsd el, hogy körülbelül mit akarsz fotózni, válogass hozzá lencséket és nézd meg, hogy belefér-e az ötéves tervbe. A lencsék fogják meghatározni a rendszeredet, mert a váz gyakorlatilag fogyóeszköz. Azok elöregednek és szétesnek, mert csak abban vannak gyorsan mozgó kopó alkatrészek, ezzel szemben a lencsék viszonylag stabil részei a szortimentnek.

A következők alapján válasszunk:

  • Adjuk össze azon lencsék árát, amiket induláskor akarunk megvenni
  • Adjuk össze azon lencsék árát, amiket tudunk, hogy nem akarunk megvenni, de tetszenek – ezek azok a lencsék, amiket meg fogunk venni
  • Szorozzuk fel a váz árát öttel, mert ennyi lesz, amit öt év alatt vázcserékre fogunk fordítani, mert elkap a gépszíj
  • Nézzük meg, hogy melyiknek tetszik legjobban a színe.

 

HOLDKOMP