TeleHód és Hódfogyatkozás egyszerre?

Különleges csemegével kápráztathatja el az égi jelenségek figyelőit az elköszönő november. A Full Beaver Moon néven ismert késő őszi telehold ugyanis innen-onnan a sárgolyónkról obszerválva egyúttal látványos fogyatkozásnak is indul.

Miért Beaver, azaz miért éppen Hód a ma esti Hold? – teheti fel magában bárki a kérdést a szarszóviccnapokra tartogatott dupla nyelvi leleményünket a címben olvasva.

A magyarázat rém egyszerű. A The Old Farmer’s Almanac szerint Amerika őslakosainak bölcsessége szerint amikor a hódok a gátépítés szenvedélyének hódolnak, akkor éppenséggel azért hordják össze az ágakat, rönköket, tapasztják s sarat, mert már javában készülődnek a megállíthatatlanul közeledő tél elöli alapos bekuckózásra a vackaikba, tehát hamarosan havazás várható.

Why the “Beaver” Moon? This is the time of year when beavers begin to take shelter in their lodges, having laid up sufficient stores of food for the long winter ahead. 

Pénteken a kedvenc rádiócsatornám egy vonatkozó viccel örvendeztette meg a hallgatóit, ide is citáltatik, hogy aztán mindenki csak saját felelősségére olvassa:

A télre készülődve az indiánok egy hétig gyűjtik a fát. A törzsfőnök felküldi a fiát a hegyre, hogy kérdezze meg az öreg varázslót, kell-e még fa, mennyire lesz hideg a tél!
A fiú felmegy, és kérdezi a matuzsálemet:
– Apám arra kíváncsi, milyen hideg lesz télen?
– Nagyon hideg, fiam!
Az indián visszamegy a faluba, s még egy hétig gyűjtik a fát. A főnök megint elküldi a varázslóhoz a fiát.
– Apám még egyszer kérdi, milyen hideg lesz a tél?
– Borzalmasan hideg lesz!
Az indián visszamegy, még egy hétig gyűjtik és vágják a fát. A főnök harmadszor is felküldi a hegyre a fiát!
– Varázsló, most komolyan, nagyon hideg lesz a tél?
– Nagyon, borzalmasan hideg, iszonyú kemény telünk lesz!
A fiút gyötri a kíváncsiság, bátorságot merít, és megkérdi
– Tisztelettel kérdem, honnan tudja azt, hogy hideg tél lesz?
– Onnan, hogy az indiánok lent a faluban már három hete gyűjtik a fát.

A fogyatkozás is az ottaniaknak kedvez, keleti parti idő szerint hajnal fél három körül kezd égi kísérőnk a Nap felől nézve a Föld takarásába kerülni, hogy aztán valamikor fél öt magasságában egy 85%-os, szabad szemmel is jól látható fogyatkozást produkáljon.

Bolygónk lakosságát ennek megfelelően Észak-Amerika, Dél-Amerika, Ázsia és Ausztrália egyes részein tarthatja izgalomban a látványosság, Európa ezúttal kimarad a jóból, úgyhogy legfeljebb az interhálókon vagy a holnap beszámolókban lesz követhető, hogy a Hold átmeneti eltűnésével együtt elérkezett-e a Ragnarök, Hati a farkas sikeresen utoléri-e a Holdat, hogy egy alaposat lakmározzon belőle és az ismert világunk végezetével beköszöntsön az örök fagyos sötétség.

A Full Beaver Moon november 29-én este előbukkan a felhők mögül Magyarország felett

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!