Újabb Tesla kapott lángra

Gladwyne tűzoltóihoz este 9 körül futott be a riasztás arról, hogy Haverford (Pennsylvania) területén lángol egy autó.

A Rose Lane 100-as blokkjához kiérkező egységek számára nem volt újdonság egy autó oltása, a Engine 24 és 25 fel voltak szerelve 12 centis tömlőkkel, így végül mintegy 90 perc alatt sikeresen megfékezték a tűz tombolását.

Az egyik lánglovag autó parancsnokát már menet közben értesítették arról, hogy feltehetően egy Tesla lesz éppen az enyészeté, de mivel a hét főnyi személyzet mindegyike kapott kiképzést elektromos autók oltására, a feladat nem jelentett komoly szakmai kihívást, a túlhevült akkumulátorokra irányított vízsugarakkal hűtötték le a kedélyeket.

Az esetnek több érdekessége is van. Az egyik, hogy a művelet utáni orvosi vizsgálaton egy tűzoltó arról számolt be, hogy különös öngyulladás állhat a tűz hátterében, mert az ugyan nem ritka a hagyományos üzemanyagokkal hajtott járműveknél sem, hogy nagy sebességű ütközéseket követően kigyulladnak, az már sokkal kevésbé gyakori, amiről egy szemtanú beszélt, nevezetesen, hogy épp csak gurult az autó az utcában, amikor kinézett az ablakon, aztán már csak azt látta, hogy felrobban a portája előtt.

the call came in from one of the residents of the neighborhood who saw it rolling down the road on fire before exploding in front of their house

A képeken sem az látszik, hogy valaminek nekimehetett volna.

A másik érdekesség, pedig, hogy az autó orra és felnije alapján egy Model S Plaid változatként azonosították a téma szakértői a villanyautós portálokon, ez a hiperautókat megszégyenítő modell pedig épp csak pár hete kapható, tehát feltehetően egy vadonatúj csodagép emésztődött el pokoli körülmények között.

A következő generációs hatchback Teslák már nem ezekkel az akkumulátor cellákkal fognak készülni, a ponthegesztett fülek nélküli, nagyobb méretű celláktól kisebb méretet, kisebb tömeget és nagyobb energiasűrűséget várnak, ami a hatótáv növekedése mellett az árakat is drámaian csökkentheti, a tervek szerint 2023-ban a debütáló 25000 dolláros tömegmodell remélhetőleg kevesebbszer fog a címlapokra kerülni hasonló balesetekkel.

HOLDKOMP