Vettem boxzsákot

Mostanában kicsit kevesebb időm jut a kompra, amelyet ugyanúgy sajnálok, mint kedves olvasóink, és nagyszerű szerzőtársaim. Az ok; felmondásban vagyok a munkahelyemen, és az alkalmazóm finoman szólva se tolerálja az ügyet. Két dolgot tehetek; vagy az ő pofáját verem szét, vagy valami mást.

Na most, az előbbi megoldásnál maradva, ugyanannyit kapnék érte, mint egy emberért. Marad a második.

Úgyhogy ma elmentem, és vettem egy boxzsákot. Igaz, gyerekeknek való kezdőkészlet, de az vesse rám az első követ, aki nem fél a jobbhorgomtól.

A kesztyűt nem én vettem, az a cucchoz volt. A zsák öt kilót nyom.

Életemben nem boxoltam még, pedig olyan filmeken nőttem fel, mint a Kickboxer, Jean-Claude Van Damme-mal, és egyik kedvenc színészem a Kingdom-ból is jól ismert Frank Grillo.

Ötvenkét éves. Csak mondom.

(Frankről amúgy legalább annyit tudnék pofázni, mint vau a horgászásról, de inkább megvárom, amíg kijön a Fightworld c. projektje, amiben a világ különböző részeiről mutat be harcstílusokat.)

Kicsit vigyáznom kell majd ugyan, mert bár professzionális módon aligha fogok boxolni, de nem véletlenül adtam magamnak a Tél katonája nicknevet. Bucky bal karjában és az én jobbomban van némi közös dolog, és ez nem az, hogy mind a kettőnknek öt ujjban végződik. Igaz, ennyi erővel lehettem volna Terminátor is (élő szövet a fémvázon), de amikor ezt a viccet egyszer elsütöttem a biciklivel hazaérkező (egyébként meglehetősen sportos) nagyanyámnak, a fogadtatás finoman szólva sem volt pozitív.

De van-e értelme a terápiás jellegű boxolásnak?

Felicity Gibbons, pszichológus:

A boxolás segít a mentális jellegű problémákkal küszködő embereknek. Először is, az intenzív mozgás beindítja az endorfin-termelést, ami egy természetes hangulatjavító. Boxolás közben az ember élénken koncentrál a jelen pillanatra, ezáltal elterelődnek a gondolatai a problémákról, így könnyebb feldolgozni az idegességet, depressziót, amelyeknek így enyhülnek a tünetei. Aki boxol, annak nő az önbizalma, az önbecsülése. Boxolás közben biztonságos környezetben engedhetjük ki magunkból a stresszt, dühöt, félelmet. Egészségesebb életmódra, fegyelemre nevel, a fizikai és mentális állapotunkra is jótékonyan hat.

Na tessék.

Ahogy Frank Grillo mondja;

Szükségem van rá, hogy vagy üssek valamit, vagy engem üssenek. Ha nem boxolnék, akkor vagy börtönben ülnék, vagy már rég halott lennék.

Erre a szintre aligha fogok eljutni, de soha ne mondd, hogy soha.

Most tehát itt lóg öt kiló boxzsák, én éppen a kézfej betekerését tanulmányozom, és azon tanakodom, hogy most nekem van-e olyan csöpp kezem, mint egy tizenkét évesnek, vagy ellenkezőleg, a mai tizenkét éveseknek van lapáttenyere?…

Ja, amúgy tudtátok, hogy boxkesztyűben nem lehet színezni?…

Addig is, egy kis Grillo. (Imádom ezt a fickót.)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!