Facebook hatéveseknek

Az, hogy mit gondolok a szociális hálókról egy kevéssé ismert vélemény. Ugyan próbálom bársonyköntösbe csomagolni és együttélni vele, mint szükséges rosszal, de alapvetően nem vagyok nagy barátja a dolognak. Locassen cikkében jól rávilágít az egyik káros elburjánzására, de én ennél is gázabbnak tartom, hogy a felhasználók énképe és éntudata megy át ezeken a felületeken olyan torzuláson, ami hosszútávon nem egészséges. Egyébként jó ludditaként a gugli ezüsttálcán kínált, egyre zajosabb információmasszájával kapcsolatban is hasonló aggodalmakat táplálok de ezt is sikerül a mindent átfogó paranoiám részeként kezelni.

Zuckerbergék viszont előjöttek most valami olyasvalamivel, ami tök egyértelműen gáz. A Messenger Kids, a messenger új verziója arra való, hogy őrködjön a gyerekek social media accountja felett és felügyelje a kommunikációjukat.

Ami önmagában nem egy gáz kezdeményezés, igaz?

Önmagában nem, ha ez nem újabb piacszerzésről szólna és azzal a hamis ábránddal nyitná meg a tízévesek alatti rétegek számára ezt a platformot, hogy majd a szülők felügyelni tudják. Aki már hamisított igazolást, vagy neadjisten lazán kezelte az ellenőrzőjét, az tudja, hogy ezek a rendszerek arra születtek, hogy kijátszák őket és ha egy hatévet arra kondícionálunk, hogy telepedjen fel egy platformra, ahol teljes biztonságban mozoghat, akkor előbb-utóbb meg is fogja találni ezeket a kiskapukat, ha nem korábban, akkor később.

Ha hatévesek kezdenek el csücsöríteni a Facebooknál száz fejlesztőt foglalkoztató új feature segítségével, akkor már elérték a célt. Persze nem lesz reklám, felügyeltek lesznek a friend requestek és nem történik adatgyűjtés.

Ami persze a privacy policyban a szokásos ködös megfogalmazásban szerepel és csak az európai GDPR nyújt ellene valamilyen fokú védelmet. Legutóbb erről a  csodás cégről derült ki, hogy a hirdetők számára jelezték, hogy fogják tudni trekkelni a tizenévesek érzelmi állapotát, mint pl. a bizonytalanságérzetüket az emojik és natural language processing alapján. Persze gyorsan visszavonták, hogy nem nem, ilyen nem is lesz.

Nem a büdös faszt nem.

Ezek az agresszív betolakodások a fiatalabbnál fiatalabb fogyasztók érdeklődési körébe már ott kibaszottul őrjítő volt, amikor a hirdetésekkel megtömött Youtube Kidset bevezette a Google. Ismert, hogy a google milyen kedélyesen lazán kezeli az accountjainak a hozzáférését és a hozzáférési szerepkörök definícióját (szarul, simán lehet, hogy valamire azt hiszed, hogy nem adtál engedélyt, aztán mégis). Az, hogy még egy szereplő betelepszik a gyerekek piacára, az nem jó. Szépen lassan az újszülötteket is célcsoporttá teszik, ami ellen az egyetlen fék a szülők tűréshatára.

De ugye a szülők is szépen lassan ott lesznek, hogy az ismerősök megcsinált nyaralós képeire nyáladzva és álságos világmegváltó, egymondatos faszságain szocializálódtak, szóval a természetes igény az izoláltságra szépen lassan teljesen megszűnik bennük.

Lassan elkezdhetjük egymás gyerekeit ratelni.

 

22 thoughts on “Facebook hatéveseknek

 • December 5, 2017 at 15:29
  Permalink

  a youtubeon a gyerekek számára tartalomként felkínált káros szeméttől amúgy is hangos volt mostanság a sajtó.
  sajnos általában igaz az, hogy mind ennek, mind a facebook gyerekeink életébe való benyomulása megállíthatatlan, és egyre inkább a szülők felelősségén múlik, hogy mindez ellen hogyan és mivel vértezik fel a gyerekeiket.
  ami meg tudjuk, hogy egyre inkább olyan amilyen. persze nem lehet hibáztatni senkit igazán emiatt, mert – állítólag – e téren nekünk jóval nehezebb mint a mi szüleinknek volt.
  persze mivel igazi tapasztalatom nincs, azt gondolom, hogy aki akarja, megtalálja a fókuszt.

 • December 5, 2017 at 15:29
  Permalink

  Kellene a régi közösségi élet. Amikor a fonóban gyűlt össze a falunépe, és az év ünnepei szabályozták a társas életet.

  • December 5, 2017 at 15:39
   Permalink

   Faszt, nem a közösségi platformokkal van a baj, hanem azzal, hogy annyi önismeretet nem oktatnak ezeknek a szerencsétleneknek, hogy ne egy darab kiszáradt kutyaszarként szívják magukba azt a temérdek fost, amit az embertársaik rájuk okádik.

   Mert régen elég volt két három ember faszságait hallgatni, most meg több százan ontják rád egyszerre a kitalált baromságaikat.

   • December 5, 2017 at 15:40
    Permalink

    plusz szinte minden nap akad legalább egy olyan hír, hogy megint öngyilkos lett valaki, mert basztatták, hogy ronda-kövér-bármi.

    • December 5, 2017 at 15:42
     Permalink

     Ronda vagyok és kövér. Kezdhetek félni?!

     • December 5, 2017 at 15:58
      Permalink

      Á, olyat nem eszem.

 • December 5, 2017 at 15:49
  Permalink

  Hozzá akartam szólni de aztán rájöttem hogy pro és kontra magamban is tök jól el tudtam vitatkozni.

  • December 5, 2017 at 16:05
   Permalink

   és kinek lett igaza?

 • December 5, 2017 at 15:55
  Permalink

  Hogy legyen mihez igazodni, az APA (az amcsi pszichológusok legnagyobb szakmai szervezete) legalább már kimondta, hogy 0-3 éves korban semmilyen okos eszközt nem szabad a gyerek kezébe adni, itthon nem igen hallok ilyesmiről, csak arról hogy ez vagy az a mobilszolgáltató készít felmérést a gyerek okos eszköz használatáról. Az egyik ilyenben (idei vodás felmérés gyereknap apropóján) kijött hogy 60% felett tartanák fontosnak a családban netkapcsolattal rendelkező szülők, akik engedik a gyereket hozzáférni, hogy “internetbiztonsági oktatás”-ban részesüljön a csemetéjük, de csak fele tartja fontosnak a gyerek számára hozzáférhető internetes anyagok kontrollját, a tartalmak ellenőrzését. (Érdekes szerintem, hogy az oktatás meg a nevelés fogalmai itt hogyan csúsznak egybe már egy iskolás korú gyerek esetében – mármint, hogy ki is a felelős, a suli vagy a szülő.) Egyébként ez a 3 év is eléggé a megkívánható legalsó határnak tűnik, utána meg már lehet netpréda a gyerek a nagy szolgáltatók számára?

  • December 5, 2017 at 15:59
   Permalink

   Nem várhatsz semmit azoktól a szülőktől, akik elemi dolgokban nem értik a szociális hálók működését. Pl. hogy nem mutatják a valóságot.

   A facebookra az emberek azért járnak fel, hogy magukat és másokat becsapjanak.

   • December 5, 2017 at 16:07
    Permalink

    na várjál, mert a szociális háló alatt én tök mást értettem 😀 azt, hogy a szociális védőháló-rendszer rászorultsági szintek stb., a közösségi média meg annak alkalmazása a közösségi oldalak nekem a facebook, twitter ilyenek, de többségében igen, az egész egy látszatvilág

    • December 5, 2017 at 16:13
     Permalink

     Te nem is használtad ezt a kifejezést, én meg a közösségi hálózatokra gondoltam 😀

     • December 5, 2017 at 16:22
      Permalink

      hja nem kéne fordítás közben kommentelnem

     • December 5, 2017 at 16:25
      Permalink

      Lehet h lesz egy kompképes valami ebből a tanulmányból, mesterséges intelligencia és termelékenységi paradoxon, majd meglátom

     • December 5, 2017 at 16:41
      Permalink

      Jöhet!

   • December 5, 2017 at 16:38
    Permalink

    20 éves kor alatt a fészbúk=internet.
    Bejártam talán öt éve egy infó kurzusra (mindig szeretem újrahallgatni), az elsőéves felsőoktatási hallgatók súlyos infokárosultak voltak már akkor is.
    Nem értik, nem mérik fel, hogyan lehet valaki milliárdos egy “ingyenes” szolgáltatásból.
    Nem értik, nem mérik fel, hogy ők maguk az áru.
    És néha vau is nekiáll fizetni. 😉

 • December 5, 2017 at 17:09
  Permalink

  Kell!

  • December 5, 2017 at 17:15
   Permalink

   Ja, nem ide..

 • December 5, 2017 at 17:35
  Permalink

  Az se rossz, de milyen jó lesz majd a mostani generációnak szembesülni kamaszként hogy a szüleik gátlástalanul posztoltak róluk képeket néhány szánalomlájkért 😕

  • December 5, 2017 at 18:21
   Permalink

   jó esetben kellemetlen, de rengetegüknek természetes lesz, ebbe fognak belenőni.

 • December 5, 2017 at 18:00
  Permalink

  ilyenkor szoktam utálni a netet, ami egyszerre egy csodás és borzalmas termék.

 • December 6, 2017 at 22:21
  Permalink

  Mindig csak a facebook, disqusos cikket írjatok majd, arrol olyan kevés szó esik.

Comments are closed.

%d bloggers like this: