#FakeX

Óriási közhely, hogy a történelem ismétli önmagát, de attól még mindig megdöbbentő szembesülni az igazával. ’69 júliusában a nyugati oldal önfeledten ünnepelte Neil Armstrong, és Buzz Aldrin holdsétáját a Nyugalom tengerén. A keleti blokk nyilván erősen anyázott, és felhívta a figyelmet arra, hogy akkor is ők voltak azok, akik először juttatak embert az űrbe, ugyebár. Persze ezt akkor már mindenki leszarta, mert egy holdra szállás olyan volt akkoriban, mint Kamaz a kereszteződésben. Mindent vitt. És hamarosan megjelentek az első úgymond szkeptikus emberkék is. Összeesküvéselméletek garmadájával próbálták bebizonyítani, hogy a holdra szállás kamu volt, igazából egy stúdióban vették fel itt a Földön. Például.

Most 2018-at írunk, és az arcomat karmolva olvasom a Falcon Heavy kilövéssel kapcsolatos konteókat. Még hessteg is született a hamisított küldetésre, mégpedig a #FakeX. Ötletes, nemdebár? Lássuk, hogy most milyen fő csapásvonalak mentén mozognak szkeptikus embertársaink.

Musk hülye nyilatkozata:

Elon Musk egy poénnal akarta elütni a kérdést, miszerint tényleg valódiak-e az elképesztő képek amiket a Tesla Roadster sugároz magáról.

You can tell it’s real because it looks so fake

Magyarul azért lehet tudni, hogy igazi képekről van szó, mert már annyira hamisítványnak tűnnek, hogy csak na. Hozzátette , hogy ha hamisítani akartak volna, akkor sokkal jobb CGI grafikát raktak volna össze, mint a sugárzott képek. Musk ennyivel lezárta ezt az irányt, természetesen a kétkedőknek ez olaj volt a tűzre, elindultak a találgatások, hogy mi is történhetett valójában.

A visszafelé lejátszott felvételek esete:

A SpaceX egyik legnagyobb fegyverténye az, hogy újrahasznosítható rakétákkal juttatja el a terhet a világűrbe, ezzel is csökkentve a költségeket. Egy ilyen rakéta nem túl olcsó, ezért megdobja az árat, ha minden kilövés után megsemmisülnek a felhasznált példányok. És különben is, el lehet költeni más értelmes dolgokra is cirka 50 millió USD-t, ennyi ugyanis a boosterek darabára jelenleg. A legutolsó kilövéskor az egyszerre visszaérkező, és hajszálpontosan leszálló gyorsító fokozatok láttán minden technikai beállítottságú embernek felállt a *khm* szőr a hátán. Szürreális, ahogy hangsebességről lassulva, lángcsóvákon állva visszaereszkednek a felszínre. Pont, mint egy inverz kilövés.

Kőkemény tech-pornó

Na innentől el lehet képzelni a teóriát, azt hiszem nem kell túlmagyaráznom. A boosterek soha sem tudtak visszaszállni, éles kilövések felvételeit játszotta le visszafelé a SpaceX, bizonyítandó a sikereiket. És hogy a befektetőik bizalmát tovább erősítsék, ezáltal még több pénzt szerezve. Az elmélet szerint az egész SpaceX csak lefizetett emberek színészkedése, és szemfényvesztés, semmi más. Még az előző visszatéréseknél az óceánon várakozó drónhajó képein is találtak ezek a jóemberek manipulációra utaló nyomokat. Gyanús hullámokat véltek felfedezni, a horizont sem stimmelt, stb stb.

A tökéletes gyilkosság:

Na ez már egészen kreatívra sikeredett konteó, én felröhögtem rajta, amikor olvastam. Eszerint a Roadster ülésébe szíjazott szkafander egy igazi testet rejtett, akit Musk gyilkolt meg valahogy. És így akar megszabadulni a bizonyítéktól. Viszonylag kevés rendőrt ismerni, aki elmenne a Marsig a bizonyíték után kutatva, ez mondjuk tény. Arra nincs speciel magyarázat, hogy az előkészítő embereknek miért nem tűnt fel a szkafander súlya. Esetleg ők is le voltak fizetve, mint ahogy arról volt már szó? A hullás vonalnak van egy olyan mellékszála is, ahol a csomagtartóba rejtették az ominózus holttestet.

Lehet, hogy egy ember bámul ránk?

És a kedvenc variánsom a hulla nélküli gyilkosság. Eszerint az őrült pszichopata SpaceX vezér egy ellenfelét szedálta le, és bújtatta az űrruhába, majd szíjazta be az ülésbe. Mindezt azért, hogy annak a szerencsétlennek magatehetetlenül kelljen végignéznie, ahogy kilövik az űrbe, és ott szép lassan meghal. És hogy még kegyetlenebb legyen, a Don’t Panic felirat is csak a szuroksötét humor megnyilvánulása, valójában az áldozatnak szóló cinikus üzenet. Ezt el tudnám képzelni valami jófajta thriller lezárásának is, csak szólok.

Nem látszódnak a csillagok a felvételeken:

Azt hiszem ezt sem kell túlragozni. A holdra szálláskor is feljött a téma, hogy ugyan miért nem látszódnak az amúgy igencsak fényes(nek tűnő) csillagok a fényképeken, filmeken? A válasz nem bonyolult. A felszín által visszavert fény természetesen sokkal erősebb, mint a kintről beeső, csillagok által kibocsátott fény, ezért elnyomja azt. A Roadster esetében ez az ellenfény magáról a Földről származott, de ez a hívőket nem zavarja kicsit sem.

Hol vannak a csillagok?!

Ez a vonal egyébként a laposföld-hívők kedvenc csapása is, ezáltal látják bizonyítottnak, hogy és mégis mozog naugyehogy lapos a Föld, baszki! Én őszintén szólva nem látom az összefüggést, de az is igaz, hogy nem fektettem bele túl sok energiát, hogy megértsem ezt a logikát.

Az egyben maradt Tesla:

Ez szerintem a legvisszafogottabb elmélet egyébként. Már volt róla szó, hogy a Roadster nem néz fényes jövő elé. A környezeti hatások -meteoritok, sugárzás, stb- elég gyorsan átadják majd az enyészetnek a cseresznyepiros kocsi jelentős részét. A teória hívői szerint mivel az autó nem volt felkészítve az űrbeli utazásra, ezért egész egyszerűen már most meg kellett volna semmisülnie, ha igazából kilőtték volna. Mégpedig azért, mert a direkt napsugárzás fel tudja hevíteni a fém felületét bőven 250 fok fölé is. Ezen a ponton ugranak fel egyébként a 9/11 szkeptikusok, és üvöltik kórusban, hogy “A kerozin égésének hője nem is tudja megolvasztani a fémszerkezetet!!!”. Aztán a két tábor zavartan néz egymásra, és nem tudják, hogy mit mondjanak.

Az elvárt viselkedés

Az állítás egyébként tökéletesen igaz, extrém hőhatások érhetik az űrben utazó tárgyakat. Viszont a Roadsternek bőven 1000 Clesius fok fölé kellene hevülnie, hogy úgy viselkedjen, mint ahogy a konteó-hívők azt elvárnák tőle. Nevezetesen, hogy egy nagy, izzó gömbbé olvadjon össze, és viszlát.

Hirtelen ennyit találtam a témában, de egészen biztos vagyok benne, hogy lesz még folytatás. Kíváncsian várom! Őőő, na jó, most hazudtam.

HOLDKOMP