HOLDKOMP

Kis lépés ez az árnyékos oldalon…

CuccokGasztro

Legénykonyha – monszun idején

Rekkenő a hőség és ez a páratartalommal együtt gyakran ad rossz ötleteket. Néha jókat is.

Amikor szétnézünk a konyhában és felmérjük, hogy mi az a meleg kaja, amit minimális energiafelhasználás és hőtermelés mellett el tudunk készíteni, óhatatlanul felmerül a melegszendvics gondolata.

Szinte mindenkinek volt és sokan máig esküsznek erre a kora ’80-as évektől ránk maradt “szendvicssütő” szarra, de higgyétek el, hogy hiába a romantika, ez a készülék nem jó. A képen látható állapota pontosan azt tükrözi, hova is való. Egész biztosan nem egy 21. századi konyhába.

Hiba lenne tagadni, tényleg így néz ki rendszeres használat után, a rá rakódott retekréteg levakarhatatlan és anyaghasználatában, elektromos megoldásaiban is teljesen hitvány, hiába csak egy villásdugó-vezeték-fűtőszál kombinációt kellett volna megoldania a tervezőknek alu tálcával és burkolattal.

Ami kaja kijön belőle az is időnként kérdőjeles. Mivel egyáltalán nem szabályozható, vagy megég vagy nem sül át rendesen. A kenyér hideg, a vaj nem olvadt meg, a java időnként nem ritkán szenes.

Annak ellenére, hogy sokan ragaszkodnak ehhez a világhoz, most mutatok valami teljesen mást.

Van a zseniális Pana ufó, ez gyakorlatilag mindent tud, ami kellhet egy low-budget minikonyhátba kis háztartásoknak, két-három személyre. Alsó-felső sütés, inverteres mikrózás, grillezés.

Hogyan (NE) vegyünk mikrohullámú sütőt

Ma a melegszendvics képességeit tettük próbára, a siker teljes.

Egy lányos szendó készült házi kenyéren tejföl, kukorica, bors, friss bazsalikom alapokon és egy fiús a tejföl, mangalica bacon megoldással. A bab és hagyma ezúttal elmaradt, kibaszott hőség van.

Így indult:

Érlelt cheddar rá:

Ilyen lett a lányos a kötelező Heinz (legjobb) kecsöppel:

A fotó kicsit becsapós, valójában nem kozmált oda, a széle épp csak roppanós lett, olyasmi mint a rendes kemencében sült vékony tésztás pizzán a kormosabbnak tűnő rész, mert a házi kenyerünk liszt összetétele ezt hozza ki. Simán megvajazva vagy tejfölözve sütés előtt ez amúgy elkerülhető, de vagyunk páran akik így szeretik a roppanósat. És mivel teljes értékű a sütő, az alja is szépen megpirult.

A fiús pedig a címlapos.

Igen, jól látjátok.

Gulyáskrémmel.

Csemege. Monszun idején.

York melegszendvics tanácsait is határozottan érdemes megfogadni:

Melegszendvics hideg téli estékre

 

HOLDKOMP