Február 18 – a NASA nagy napja lehet a Marson

Ahogy arról korábban beszámoltunk, komoly verseny indult a Mars meghódításáért. Jóformán egy héten belül a vörös bolygó körüli események borzongatják a tudomány embereinek idegzetét, elsőként a kínaiak űreszköze küldte el a képeit, elsőként pedig a NASA marsjárója szállhat le a felszínen és mindenkit megelőzve az Emirátusok Amal, azaz Remény nevű szondája állt keringési pályára.

Nem is lőjük el előre a puskaport, ízelítőnek csak annyit a hamarosan kezdődő hét perces, izgalmakkal teli műsorról, hogy ezúttal a Perseverance az egyszerűség kedvéért csak a hét perc terrornak keresztelt manőverrel fog lefékezni 12000 mérföld per órás sebességről – ami a hangsebesség annyiszorosa, hogy a Föld légkörében szinte fel se lehet ilyen velocitásra gyorsulni azonnali megsemmisülés nélkül – kell, hogy puhán letegye magát, egy nagyon csekély sűrűségű légkörben, ahol nem hagyatkozhat csupán a fékezőernyőkre. Mindemellett a sebességből adódóan mégis kell egy hőpajzs, hiszen annak hiányában még a csekélyke atmoszféra is porrá égetné az egész apparátust.

Mindennek teljesen autonóm módon kell történnie, nincs ott egy Neil Armstrong, hogy ha kicsit nem úgy működnének a kompjúterek vagy máshogy nézne ki a terep, mint ahogy azt elképzelték, akkor szépen odébb rakja le a járgányt.

A távolságból adódóan 11 percbe telik, mire egyáltalán bármilyen rádiójel visszaérhet a 460 millió kilométeres utazás záró eseményeiről, amit egyelőre úgy képzelnek el, hogy nyolcvan másodperc szabadesést követően a kapszula a felső légkörben felhevül és a lassító rakéták begyújtása után már nem is ezzel, hanem a célba vett terület minél pontosabb elérésével fognak foglalkozni a navigációs berendezések, miközben egy nagyjából 20 méteres átmérőjű ernyő kupolája is segíti a lassulást. 1600 km/h sebességnél leválik a hőpajzs, hogy még több szenzor és a kamerák jeleiből lehessen következtetni a talaj minőségére a biztonságos érkezéshez.

Az azért ne gondoljuk, hogy sétagalopp az egész, mert 320 km/h környékén az ernyőt is eldobja az egység, hogy aztán tisztán rakétaüzemben a nagyjából 3 km/h sebességű sima megközelítéssel 20 méterről sodronyokon eressze le a rovert. A leszállóegység ezután angolosan távozik és szépen becsapódik valahol, ahol másban nem tehet kárt.

A Curiosity 2012-ben már egyszer végigment ezen a procedúrán és sikeresen túlélte, majd sokszorosan túlteljesítette a küldetésre tervezett élettartamát, de azért itt olyan bonyolultságú eszközökről van szó, hogy Murphy legyen a talpán, ami nem romlik el.

Ha minden jól megy, hamarosan bemutatkozhat a maga valóságában a korábbi legfejlettebb marsjárótól leginkább az Ingenuity helikopterben különböző, a Jezero kráterben víz és az ősi marsi élet nyomait kutató küldetés főszereplője.

Hatalmas tehát a feszültség, de már csak órák kérdése és okosabbak leszünk.

UPDATE

21:57:26 CET
TOUCHDOWN!

NASA has received confirmation that its Perseverance rover has touched down in Jezero Crater!
“We just heard the news that Perseverance is alive on the surface of Mars,” a NASA spokesperson said in NASA’s live broadcast.

Members of NASA’s Perseverance rover team react in mission control after receiving confirmation the spacecraft successfully touched down on Mars, Thursday, Feb. 18, 2021, at NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California. A key objective for Perseverance’s mission on Mars is astrobiology, including the search for signs of ancient microbial life. The rover will characterize the planet’s geology and past climate, pave the way for human exploration of the Red Planet, and be the first mission to collect and cache Martian rock and regolith. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)

A leszállás sikerült.

HOLDKOMP